FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 9, 2022


Categorii:

RUSIA SE CONFRUNTĂ CU CREȘTEREA PREȚULUI ZAHĂRULUI

Rusia se confruntă cu creșterea prețului  zahărului și cu lipsa acestuia, deoarece comercianții deturnează transporturile

Maytaal Angel , Aprilie 1, 2022  

 

Comercianții Sucden, LDC redirecționează transporturile de zahăr

Rusia riscă lipsuri localizate de zahăr fără importuri - analist

Prețurile zahărului în Rusia au crescut cu 46% în acest an, pe măsură ce cumpărăturile de panică se instalează

LONDRA, 1 aprilie (Reuters) - Comercianții de mărfuri au început să redirecționeze transporturile de zahăr dinspre Rusia, potrivit surselor din industrie și a datelor privind transporturile maritime, o mișcare menită să stimuleze în continuare creșterea prețurilor interne și să crească presiunea asupra guvernului rus pentru a reduce inflația alimentară.

Rusia a avut nevoie de importuri de zahăr în acest an, după două deficite succesive ale recoltei de sfeclă, iar întreruperea livrărilor va duce la deficiențe pe măsură ce țara se luptă cu achiziționarea de zahăr și alte produse de bază, au spus experții din industrie.

Zahărul este utilizat pe scară largă în Rusia, inclusiv pentru conservarea fructelor și prepararea vodcii. Mulți ruși s-au aprovizionat cu îndulcitor și alte produse de bază după ce sancțiunile occidentale fără precedent impuse Moscovei în urma invaziei Ucrainei din 24 februarie au afectat rubla și au dus la creșterea prețurilor la alimente.

Viceprim-ministrul Rusiei Viktoria Abramchenko a declarat miercuri televiziunii de stat Rossiya 1 că țara are suficiente stocuri de zahăr pentru a satisface cererea înainte ca noua recoltă de sfeclă să sosească în septembrie. Dar datele din industrie indică o etanșeitate, dat fiind că ultimele două recolte de zahăr din Rusia au fost sub cele 6 milioane de tone necesare. Această etanșeitate va fi exacerbată, spun experții, doar dacă transporturile de zahăr către Rusia rămân limitate.

Graficul arată declinul recoltei de sfeclă rusească timp de doi ani consecutiv

„Este dificil”, a spus un director de la una dintre cele mai mari case de comerț de mărfuri soft din lume. El a spus că, chiar dacă un client folosește o bancă rusă nesancționată, deprecierea rublei a făcut comerțul prohibitiv de costisitor, asigurătorii majorând primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că casa comercială Sucden a deturnat recent două transporturi de zahăr brut din America de Sud către Rusia. Sucden a refuzat să comenteze. Sursele nu au oferit mai multe detalii, dar datele din industrie arată că o navă numită Osiris, închiriată de Sucden cu 43.000 de tone de zahăr brut brazilian destinate inițial Rusiei, se îndreaptă în prezent spre Golful Vatika, Grecia. O altă navă numită Argyroula, închiriată de Sucden cu 33.000 de tone de zahăr brut mexican destinată inițial Rusiei, se îndreaptă acum spre Riga, Letonia.

„Este dificil”, a spus un director de la una dintre cele mai mari case de comerț de mărfuri soft din lume. El a spus că, chiar dacă un client folosește o bancă rusă nesancționată, deprecierea rublei a făcut comerțul prohibitiv de costisitor, asigurătorii majorând primele pentru navele care intră în Marea Neagră.

Două surse din industrie au declarat pentru Reuters că casa comercială Sucden a deturnat recent două transporturi de zahăr brut din America de Sud către Graphic care arată transporturile de zahăr deturnate din Rusia.

Comerciantul Louis Dreyfus Company a declarat pentru Reuters că nava sa Pu Lan Hai, care a părăsit Brazilia la sfârșitul lunii februarie cu 45.000 de tone de zahăr brut destinate Rusiei, va lăsa acum o parte din marfă în Egipt, iar restul în Georgia .

În încercarea de a reduce inflația prețului zahărului înainte de război, autoritățile ruse au stabilit o cotă fără taxe vamale pentru 2022 pentru 300.000 de tone de importuri de zahăr alb și brut. De atunci, au interzis exporturile de zahăr până la 31 august.

Măsurile încă nu au dat roade. Datele oficiale arată că indicele prețurilor de consum pentru zahăr din Rusia a crescut cu 46% între 1 ianuarie și 25 martie. Rusia a primit până acum 44.000 de tone importuri de zahăr brut ca parte a cotei stabilite la începutul acestui an. Comercianții spun că țara are doar câteva luni pentru a livra restul cotei, deoarece fabricile sale vor trebui să prelucreze după aceea propria recoltă de sfeclă a Rusiei.  

„Unele volume vor continua să ajungă în Rusia, oamenii vor găsi căi, dar nu cred că afacerile vor continua ca de obicei”, a spus o sursă de la una dintre cele mai mari case de comerț de zahăr din lume. Potrivit șefului analizei al comerciantului Czarnikow, Stephen Geldart, stocurile de zahăr din Rusia sunt la niveluri extrem de scăzute, iar țara riscă lipsuri localizate fără importuri.

Grafic care arată scăderea așteptată a stocurilor de zahăr din Rusia Serviciul Federal Anti-Monopol (FAS) din Rusia și-a reînnoit între timp eforturile pentru a menține sub control creșterea prețului zahărului.

 

Acesta a lansat luna trecută o investigație asupra producătorului de zahăr Prodimex, acuzându-l că „coordonează ilegal activitatea economică” a comercianților cu amănuntul, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor.

La începutul acestui an, FAS a convenit cu producătorii de zahăr să mențină prețurile la poarta fabricii de cel mult 47 de ruble (0,5378 dolari) kilogramul, a spus Geldart, dar acordul se pare că nu a reușit să atenueze inflația prețului zahărului. (1 USD = 87,4000 de ruble)

Reportaj de Maytaal Angel la Londra; Raportare suplimentară de către corespondenții Reuters;  Editare de Nigel Hunt și Jan Harvey

…………………………………

Articolul original,

Russia faces rising sugar prices, shortages as traders divert shipments, By Maytaal Angel, April 1, 20226:46 PM GMT,

https://www.reuters.com/world/europe/russia-faces-rising-sugar-prices-shortages-traders-divert-shipments-2022-04-01/