FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 20, 2021


Categorii:

REINTRODUCEREA PRODUCȚIEI DE SFECLĂ DE ZAHĂR ÎN SCOȚIA

Un proiectul pilot despre creșterea sfeclei de zahăr,

de David Porter, - 15:15, 19 iunie 2021

Reintroducerea producției de sfeclă de zahăr în Scoția - o mișcare ce ar putea sprijini obiectivele naționale privind schimbările climatice, ar putea crea locuri de muncă ecologice și ar putea debloca noi oportunități economice - a făcut un pas înainte semnificativ după ce proiectul pilot care i-a pus bazele a primit noi finanțări.

Cu prima recoltă, cea mai de succes din ultima jumătate de secol, recoltată la începutul acestui an, consorțiul din spatele inițiativei “Sfecla de Zahăr” - care include Centrul de Inovare a Biotehnologiei Industriale (Industrial Biotechnology Innovation Centre , IBioIC), SAC Consulting (parte a SRUC) și Scottish Agricultural Organization Society (SAOS) - a asigurat un impuls,  prin finanțarea de la Scottish Enterprise, pentru a analiza potențialul impact asupra mediului, societății și economiei.

Studiul va examina beneficiile așteaptate pe scară largă,  ca urmare a revenirii sfeclei în Scoția. Sfecla de zahăr este văzută ca un element-cheie pentru dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare durabile și pentru o „bioeconomie” care folosește materiale naturale în loc de compuși petrochimici.

Este de așteptat ca cererea de etanol în Scoția să se dubleze în următorii ani, ajungând la peste 100 de milioane de litri, totuși întreaga aprovizionare a țării este importată în prezent din Europa.

Iain Riddell de la SAC Consulting a declarat: „Salutăm finanțarea studiului de fezabilitate, care oferă grupului nostru de lucru ” Sfeclă de Zahăr” posibilitatea de a investiga în continuare agronomia, recoltarea, logistica, rafinarea pe produse și, cel mai important, investiția necesară și mecanismele de sprijin care ar putea credita cultivatorii de sfeclă de zahăr pentru contribuția lor la reducerea emisiilor industriale de carbon și care ar contribui la atingerea obiectivelor Net Zero pentru Scoția.  

 „Suntem încrezători că putem crește și recolta sfeclă de zahăr pe terenurile mai bune din estul Scoției, membrii grupului deja cultivând-o,  pentru a fi utilizată în Fabricile AD și explorăm potențialul fabricilor locale de micro-procesare ca opțiune,  cu transportul ulterior al siropului de zahăr, mai degrabă decât  transportul recoltei voluminoase de sfeclă de zahăr.

 „Multe vor depinde de sprijinul guvernului, de interesul investitorilor și de oferta de contracte pe termen lung care să încurajeze fermierii să se angajeze în cultivarea sfeclei.”

Andrew Henderson, de la echipa de producție avansată a Scottish Enterprise, a spus: „Acesta este un proiect extrem de interesant, care ar putea produce rezultate transformative pentru companii”.

„Finanțarea noastră va contribui la deblocarea unui următor pas vital pentru acest proiect, acela de a sprijini producția durabilă de combustibili și substanțe chimice prin biotehnologie și, în cele din urmă, de a crea noi locuri de muncă și investiții pentru a consolida comunitățile din toată Scoția.

 „Producția de sfeclă de zahăr poate contribui, de asemenea, la redresarea economică ecologică și la tranziția la o economie Net-Zero, prin beneficii precum o calitate mai bună a aerului prin captarea carbonului și o calitate îmbunătățită a solului.”

Ian Archer, director tehnic la IBioIC, a declarat: „Cultivarea sfeclei de zahăr din Scoția este din nou o oportunitate imensă de a reinventa economia, pentru a construi sustenabilitatea în lanțurile de aprovizionare și pentru a asigura locuri de muncă pentru viitor.

 "Mulți dintre cei mai mari producători de bunuri de larg consum s-au angajat să atingă obiective carbon net-zero în următoarele două decenii și o mare parte a acțiunii respective va înlocui utilizarea produselor petrochimice cu materiale naturale".

Articolul original: Pilot project looks at growing sugar beet, By David Porter , - 15:15, 19 June 2021,  https://www.grampianonline.co.uk/news/pilot-project-looks-at-growing-sugar-beet-242092/