FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 28, 2020


Categorii:

PRINCIPALELE CULTURI DIN ROMÂNIA AFECTATE DE STRATEGIA PENTRU BIODIVERSITATE

 Comunicat europarlamentar Carmen Avram:

PRINCIPALELE CULTURI DIN ROMÂNIA AFECTATE DE STRATEGIA PENTRU BIODIVERSITATE

Carmen Avram - Membra a Parlamentului European ,comunicare@carmenavram.ro

Porumbul, floarea-soarelui și sfecla, principalele culturi din România afectate de Strategia pentru Biodiversitate

Bruxelles, 23 iunie 2020

Carmen Gabriela AVRAM official portrait - 9th Parliamentary term

 Reducerea la jumătate a produselor fitosanitare ar putea pune în pericol culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă în România.

Obiectivele celor două strategii - „Strategia pentru Biodiversitate” și „Strategia de la fermă la furculiță” - care vizează, în mare parte, sectorul agroalimentar presupun, printre altele, reducerea cu 50% a produselor fitosanitare utilizate de fermieri, până în anul 2030. Aceste noi reduceri vin pe fondul unei diminuări drastice, de-a lungul ultimilor ani, a listei cu substanțe active permise de Comisia Europeană.

„De exemplu, în România, dar nu numai, ne-am putea trezi în situația de a nu mai putea trata culturi cu nicio substanță activă, pentru că, în ultimii ani, au fost deja interzise unele, iar din cele rămase, trebuie să reducem jumătate. Riscăm, astfel, pierderea producției de porumb de pe 1 milion de hectare”, a explicat europarlamentarul Carmen Avrammembră în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European (AGRI), Comisarului european pentru mediu, oceane și pescuitVirginijus Sinkevičius, în cadrul unui schimb de opinii avut luni, 22 iunie, în Comisia AGRI.

Mai mult, europarlamentarul Carmen Avram a solicitat Comisiei Europene prezentarea unor studii cu privire la impactul celor două strategii la nivelul consumatorului, având în vedere că, printre obiective, se află și creșterea cu până la 25% a suprafețelor destinate agriculturii organice.

„Agricultura organică înseamnă automat producție mai mică la hectar, dar și o cantitate mai mare de produse biologice la hectar. Asta ar însemna atât creșterea costurile de producție, cât și cea a costurilor alimentelor”, a mai adăugat Carmen Avram în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei AGRI.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Carmen Avram a făcut referire și la ținta Comisiei Europene de a introduce 10% din terenul arabil al Uniunii Europene sub protecție strictă, fapt ce ar putea avea un impact devastator asupra fermierilor și proprietarilor de păduri, fără un buget ambițios pentru despăgubiri.

Comisia Europeană a lansat în luna mai primele două strategii din Pactul Ecologic European, care vizează sectorul agroalimentar: „Strategia de la fermă la furculiță” și „Strategia pentru Biodiversitate”. Ambele își propun să transforme agricultura în așa fel încât, până în 2050, Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic.

În ceea ce privește „Strategia de la fermă la furculiță”, Comisia Europeană își propune, printre altele: 

  • reducerea la jumătate a pesticidelor și a riscurilor asociate folosirii pesticidelor, până în anul 2030;
  • reducerea fertilizatorilor cu cel puțin 20%, până în 2030; 
  • reducerea la jumătate a medicamentelor antimicrobiene pentru animalele de fermă și acvacultură, până în 2030;
  • creșterea cu până la 25% a suprafețelor arabile ocupate de agricultura organică, până în anul 2030.

De asemenea, și obiectivele „Strategiei pentru Biodiversitate” sunt ambițioase, Comisia Europeană dorind:

  • să introducă 30% din suprafața terestră și cea marină sub protecție, până în 2023;
  • să sporească ponderea agrosilviculturii;
  • să reducă poluarea din aer, apă și sol;
  • să mărească suprafețele acoperite de păduri prin plantarea a 3 miliarde de copaci, până în 2030

Înregistrarea intervenției europarlamentarului Carmen Avram în ședința Comisiei AGRI este disponibilă la acest link: https://youtu.be/bDyqPcTz4BI

 

*  *  *