FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 6, 2022


Categorii:

PREȚURILE ZAHĂRULUI DIN 2022-2023

A fost observată o mică scădere la prețurile zahărului pentru  2022-2023

©ULADA – STOCK.ADOBE.COM  , 03.01.2022 , By Ron Sterk

TUCSON, ARIZ. — Analiștii care au vorbit la International Sweetener Colocvium, organizat pe 28 februarie la Tucson, au prezentat o imagine în mare parte optimistă pentru prețurile zahărului intern și mondial pentru restul anului 2022 și pentru anul de comercializare 2022-23, care începe la 1 octombrie. Prețurile zahărului rafinat prognozate pentru 2022 -23, care au fost discutate serios în marginea colocviului, au fost doar moderat sub prețurile spot curente, care sunt mult peste nivelurile observate în ultimii ani. Craig Ruffolo, vicepreședinte – specialist în mărfuri, McKeany-Flavell Company Inc., a declarat că se aștepta ca prețurile zahărului din sfeclă să fie de aproximativ 36,5 ¢ livra pentru 2022-2023, iar prețurile zahărului rafinat din trestie de zahăr la aproximativ 46 ¢ livra.

 

Craig Ruffolo

Frank Jenkins, președintele JSG Commodities, a spus că se așteaptă ca ambele tipuri de zahăr alb să fie „cu câțiva cenți peste aceastea”. În prezent, zahărul rafinat din trestie este oferit la 52 ¢ livra, f.o.b. pe Coasta de Nord-Est și Vest a USA, în creștere cu 24% față de un an în urmă, în timp ce zahărul din sfeclă este oferit în jur de 42 ¢ livra f.o.b. Midwest, în creștere cu 15%. Prețurile actuale ale zahărului din trestie sunt aproape de nivelul care permite sau chiar încurajează importurile „de nivel înalt” - importuri de zahăr de pe piața mondială care implică taxe mari, menite să descurajeze importurile peste nivelurile contingentelor tarifare.

Prețurile actuale sunt ridicate în raport cu raportul stoc/utilizare estimat al Departamentului de Agricultură al SUA pentru 2021-22 de 14,7%.

Raportul reflectă parțial nivelul record de zahăr din sfeclă din 2021 și producția totală de zahăr. USDA menține în mod neoficial un raport între 13,5% și 15,5%, limita inferioară fiind stipulată ca minim în cadrul acordurilor de suspendare a taxelor antidumping și compensatorii la zahărul din Mexic. Pentru a reveni la 13,5%, USDA va reduce limita de export a Mexicului în WASDE din martie.

„Prețurile sunt complet deranjate de la 13,5%”, a spus domnul Jenkins.

„Este cu adevărat relevant?” l-a întrebat pe domnul Ruffolo despre raportul stoc-utilizare.

 În ciuda raportului ridicat stoc-utilizare, aprovizionarea cu zahăr – în special zahărul brut utilizat de unele rafinării din SUA – a fost strânsă, ceea ce a încurajat parțial mai multe importuri de zahăr de nivel înalt. USDA estimează în prezent importurile de zahăr de nivel înalt în 2021-2022 la 150.000 de tone. Domnul Jenkins crede că ar putea ajunge până la 250.000 de tone. Pe măsură ce importurile de nivel înalt cresc, importurile din Mexic sunt de obicei reduse pentru a menține raportul mai aproape de 13,5, limitând astfel și importurile de materii prime pentru rafinăriile din SUA.

Frank Jenkins

O altă ciudățenie pe piața actuală este prima de 10 ¢ livra de zahăr alb de la trestia de zahăr la zahărul din sfeclă. Această primă este de obicei mai aproape de 2 ¢ livra.

 „Industria sfeclei își face treaba”, a menționat domnul Jenkins. El vede o parte a problemei la cererea de zahăr din trestie de zahăr atunci când rezervele de trestie sunt limitate. „Dacă utilizatorii nu trec de la zahăr din trestie la sfeclă, nu vom ieși din importurile răspândite și de nivel înalt”, a spus el.

În timp ce prețurile zahărului din SUA sunt în mod obișnuit minim afectate de piața mondială a zahărului, deoarece importurile sunt limitate în temeiul  Programului zahărului din legislația agricolă și de acordurile de suspendare cu Mexic, modificările prețurilor mondiale la zahăr brut au în prezent un impact mai mare din cauza prețurilor ridicate ale zahărului din SUA  și a importurilor de nivel înalt menționate mai sus.

Prețurile mondiale ale zahărului brut la 20 ¢ livra ar adăuga 2½ ¢ la prețurile zahărului rafinat din SUA, a spus Jenkins.

Analiștii estimează că prețurile mondiale ale zahărului brut din New York, la sfârșitul anului 2022, vor varia de la 18,5 ¢ la 20 ¢ plus pe livră. Prețul actual al zahărului brut din apropiere era de 17,7 ¢ livra pe 28 februarie.

Vincent O’Rourke

„Lumea are un apetit continuu pentru zahăr”, a spus Vincent O’Rourke, comerciant și analist de piață, C. Czarnikow Sugar, Inc., care a oferit o viziune în general optimistă asupra pieței mondiale a zahărului din cauza cererii globale în creștere. „Una sau mai multe origini trebuie să intensifice culturile pentru a produce mai mult zahăr și pentru a satisface cererea în viitor.”

 În același timp, exporturile ar putea scădea în următorii ani, a spus el. Prețurile mondiale ale zahărului brut trebuie să fie aproape de 19 ¢ livra pentru a încuraja exporturile din India, al doilea mare producător de zahăr din lume, a spus el. În plus, India crește utilizarea zahărului pentru producția de  etanol, pentru a reduce dependența de importurile de petrol, ceea ce va reduce și mai mult zahărul disponibil pentru export.  

Cu toate acestea, analiștii nu se așteptă  ca invazia Rusiei în Ucraina să aibă un impact direct asupra prețurilor globale la zahăr. Ar putea exista un efect indirect dacă cererea de etanol crește, ca urmare a prețurilor ridicate la țiței cauzate de război, au spus aceștia. Acest lucru ar putea afecta oferta și prețurile zahărului în Brazilia, precum și etanolul pe bază de porumb din Statele Unite. Deși în prezent este mai profitabil să exporti zahăr decât să produci etanol în Brazilia, acest lucru s-ar putea schimba rapid pe măsură ce prețurile petrolului continuă să crească, a spus domnul O'Rourke.

......................

Articolul original,

Little let-up seen in 2022-23 sugar prices , 03.01.2022 , By Ron Sterk ,

©ULADA – STOCK.ADOBE.COM, https://www.foodbusinessnews.net/articles/20798-little-let-up-seen-in-2022-23-sugar-prices