FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 8, 2023


Categorii:

PREȚUL MONDIAL AL ZAHĂRULUI A ATINS CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII 13 ANI

Prețul zahărului a atins cel mai mare nivel din ultimii 13 ani, pe măsură ce prețurile alimentelor au rămas constante – FAO , Evenimentul meteorologic El Niño a provocat și creșteri ale indicelui prețurilor cerealelor.

Henry Mathieu, 6 octombrie 2023

Prețurile globale ale mărfurilor alimentare au rămas în mare parte aceleași în septembrie, în ciuda faptului că prețurile zahărului au atins cel mai ridicat nivel din aproape 13 ani din cauza El Niño.

Raportul FAO privind indicele alimentar, care este întocmit de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, a rămas practic neschimbat luna trecută, deoarece scăderile uleiurilor vegetale, lactatelor și cărnii au compensat creșterile indicilor prețurilor zahărului și cerealelor.

Indicele s-a situat la 121,5 puncte, cu 10,7% mai puțin decât cifra precedentă din septembrie și cu 24% în scădere față de maximul istoric atins în martie 2022.

Prețurl zahărului a crescut cu 9,8% față de august, marcând a doua creștere lunară consecutivă și atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010.

Creșterea prețurilor a rezultat în mare parte din preocupările crescânde cu privire la perspectivele mai stricte ale ofertei globale.

Prognozele timpurii care indică o scădere a producției în Thailanda și India se datorează condițiilor meteorologice „mai uscate decât în mod normal”, asociate cu evenimentul predominant El Niño.

Indicele FAO pentru cereale a crescut cu 1% față de luna precedentă, condus de o creștere cu 5,3% a prețurilor internaționale la cereale brute.Prețurile porumbului au crescut cu 7%, din cauza cererii puternice de livrări braziliene, a vânzărilor mai lente de către fermieri în Argentina și a creșterii tarifelor de transport cu șlepuri în SUA.

Indicele prețurilor pentru toate orezul a scăzut ușor cu 0,5% față de lună în septembrie, rămânând cu 27,8% peste valoarea sa din anul anterior.

Acest lucru se datorează faptului că India a interzis exporturile de orez alb non-basmati în iulie, într-un efort de a controla creșterea prețurilor.

Prețurile uleiului vegetal au scăzut cu 3,9% față de lună din cauza prețurilor mondiale mai scăzute la uleiurile de palmier, floarea soarelui, soia și rapiță.

Prețurile lactatelor au scăzut pentru a noua lună consecutiv, scăzând cu 2,3%.

Prețurile cărnii au scăzut marginal și din august, deoarece prețurile internaționale la carne de porc au scăzut.

 Vedere aeriană a plantelor de trestie de zahăr care cresc pe câmp. Credit: lzf / Shutterstock.

…………………………..

Articolul

Sugar prices hit 13-year high as food prices steady – FAO, The El Niño weather event also caused rises in the cereal price index.

Henry Mathieu October 6, 2023

La adresa:

https://www.just-food.com/news/sugar-prices-hit-13-year-high-as-food-prices-steady-fao/?cf-view