FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 16, 2022


Categorii:

PREȚ RECORD AL ZAHĂRULUI ÎN UE

Prețurile record ale zahărului în UE le lasă producătorilor de dulciuri un gust amar,

13 octombrie 202  De Maytaal Angel, Sybille De La Hamaide and Michael Hogan   

Rezumat

  • Companii
  • Cofetarii spun că ar putea fi nevoiți să oprească sau să reducă producția
  • Producătorii de zahăr se așteaptă să poată transfera costuri mai mari
  • Creșterea prețurilor cauzată de vremea extremă și costurile cu energia

LONDRA/PARIS/HAMBURG, 13 oct (Reuters) - Prețurile record la zahăr din Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele observate în urmă cu un an, în urma vremii extreme și a creșterii costurilor energiei, îi forțează pe cofetari să ia în considerare reduceri de producție.

Prețul record al unui produs alimentar utilizat pe scară largă este un alt vânt contrar pentru factorii de decizie din UE, care încearcă să controleze inflația și să reducă criza costului vieții.

Dealerii de zahăr și experții din industrie au spus că prețurile spot ale zahărului alb rafinat de pe continent se tranzacționează la aproximativ 1.050 de euro (1.016,61 dolari) pe tonă - cel mai ridicat nivel de până acum.

Prețurile de pe piața mondială, în schimb, sunt în jur de jumătate din aceste niveluri. „Suntem într-o criză a pieței zahărului”, a declarat pentru Reuters Muriel Korter, director general al asociației europene a industriei de cofetărie CAOBISCO. „Ne temem că companiile noastre și în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu o alegere dificilă: de a opri sau nu temporar producția în această iarnă”, a adăugat ea.

Producția de zahăr este printre industriile cele mai consumatoare de energie și depinde în special de gaze în UE. Prețurile de referință ale gazului din UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile observate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an.

Moscova a spus că sancțiunile Occidentului, impuse în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, sunt de vină pentru prețurile ridicate la energie.

Cei doi mari producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au anticipat începerea producției în 2022 înaintea posibilelor restricții energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care deficitul de gaz s-ar agrava.

Între timp, compania germană Suedzucker (SZUG.DE) a înregistrat o creștere de aproape 80% a câștigurilor trimestriale, spunând că ar trebui să poată transfera costurile sub formă de prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea rezervelor de energie suficiente.

"Prețurile zahărului din UE sunt la cel mai ridicat nivel de până acum. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează cu gaz natural și uitați-vă unde a  ajuns prețul gazului", a declarat Julian Price, consultant la julianprice.com și fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.

Asociația Germană a Industriei de Cofetărie BDSI a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, este în pericol  sa-și piarda competitivitatea chiar și față de țările europene, cu atât mai mult față de cele internaționale.   

Germania a suferit în mod deosebit din cauza reducerilor în aprovizionarea cu gaze rusești.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/23 (octombrie-septembrie), la 15,5 milioane de tone, în urma unei scăderi a suprafeței plantate și a unei secete severe de vară, în timp ce consumul este văzut cu mult peste aceste niveluri, la 16,6. milioane de tone. (1 USD = 1,0328 euro)  

Reportaj de Maytaal Angel; editat de Barbara Lewis

Standardele noastre: Principiile Thomson Reuters Trust.

Un bărbat ține o sfeclă de zahăr de pe un câmp uscat, în timp ce seceta extremă lovește Franța, în Blecourt, Franța, 18 septembrie 2019. REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

……………………………………..

 

Articolul original:

Record EU sugar prices leave sweet-makers with bitter taste,

October 13, 2022  , By Maytaal Angel, Sybille De La Hamaide and Michael Hogan  ;

https://www.reuters.com/world/europe/record-eu-sugar-prices-leave-sweet-makers-with-bitter-taste-2022-10-13/