FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 16, 2021


Categorii:

ORIGINEA SĂNĂTOASĂ A ZAHĂRULUI ÎN MIEREA ALBINELOR

S-a descoperit originea sănătoasă a zahărului în mierea albinelor fără ac

 Data: 24 august 2021 https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210824135350.htm  

Universitatea din Queensland

Rezumat: albinele fără ac se găsesc în părțile tropicale și subtropicale ale lumii și produc mult mai puțină miere decât omoloagele lor europene (Apis mellifera), care sunt principalele specii de producție de miere din lume.

Cu toate acestea, mierea  albinelor fără ac este foarte apreciată ca aliment special, remarcat în culturile indigene pentru proprietățile sale medicinale și atrage un preț ridicat. Acum, cercetări noi au identificat faptul că albina fără ac Tetragonula carbonaria, care este originară din Australia, este o albină care transformă zahărul de masă obișnuit în trehaluloza rară cu zahăr cu IG scăzut, care se găsește numai în mierea albinelor fără ac și nu se regăsește ca o componentă majoră în niciun alt aliment . Misterul a ceea ce creează zahărul rar și sănătos găsit în mierea de albine fără ac a fost rezolvat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland, în colaborare cu Queensland Health Forensic and Scientific Services. Echipa a constatat că trehaluloza zahărului - care nu se găsește în alte miere sau ca componentă majoră în alte alimente - este produsă în intestinul albinelor.

Specialistul în chimie organică și liderul echipei UQ, dr. Natasha Hungerford, a spus că originea acestui zahăr rar a fost un puzzle de la descoperirea nivelurilor  ridicate de trehaluloză în mierea albinelor fără ac.

"Nu am știut  dacă trehaluloza nu provine cumva dintr-o sursă externă - poate din flora nativă", a spus dr. Hungerford. „Ar fi putut fi ceva din rășina copacilor pe care albinele fără ac o adună și o duce acasă la stup - pentru că, spre deosebire de albinele europene, care stochează mierea în fagurele fabricat numai din ceară de albine, albinele fără ac păstrează mierea în ghivece mici făcute din

un amestec de ceară de albine și rășini de copac. "

Albinele fără ac se găsesc în părțile tropicale și subtropicale ale lumii. Albinele mai mari, europene (Apis mellifera) produc mult mai multă miere și sunt principalele specii de producție de miere din lume. Cu toate acestea, mierea  albinelor fără ac, care este foarte apreciată ca aliment special, este remarcată în culturile indigene pentru proprietățile sale medicinale și atrage un preț ridicat.

"Trehaluloza este mai lent digerată și nu există creșterea bruscă a glicemiei  rezultată din alte zaharuri", a spus dr. Hungerford. Ea a spus că echipa UQ este dornică să stabilească dacă ar putea fi crescut conținutul de trehaluloză din mierea de albine fără  ac, făcând mierea albinelor fără ac potențial mai valoroasă.  

„Am hrănit colonii restrânse de albină australiană Tetragonula carbonaria cu cele mai frecvente zaharuri găsite în nectarul florilor - zaharoză, glucoză și fructoză. „Ceea ce am constatat este că albinele fără ac au o capacitate unică de a transforma zaharoza în trehaluloză și de a produce miere bogată în trehaluloză în intestin.” Se crede că plantele native, cum ar fi Grevillea și Banksia, au un nectar bogat în zaharoză și se crede că albinele care se hrănesc din aceste plante vor produce în mod natural o miere bogată în trehaluloză.

Echipa a constatat, de asemenea, că albinele fără ac, hrănite cu o soluție care conține zahăr de masă, ar putea să îl transforme într-o „miere” care conține niveluri ridicate de trehaluloză.

„Dar„ mierea ”pe care o produc albinele din zahăr de masă nu îndeplinește cerințele mierii reale a albinelor fără ac, care este fabricată din nectar”, a spus dr. Hungerford.

„Mierea pe care am produs-o în laborator este de fapt miere falsă și am putut să o distingem de mierea naturală prin teste izotopice. „Acest sirop bogat în trehaluloză care a fost produs ar putea fi considerat un potențial produs secundar al albinelor fără ac, dar nu este miere.

 „De asemenea, nu este bine pentru sănătatea stupului să hrănească albinele doar cu zahăr de masă. "Mierea conține o gamă complexă de fitochimicale din nectar, făcându-l extrem de important pentru creșterea puietului și extinderea populației coloniei."

Echipa UQ va lucra acum pentru a identifica diferite culturi horticole care au nectar bogat în zaharoză. "Vrem să investigăm zaharurile din nectar prezente în culturi precum macadamia, lichiul și avocado și dacă polenizarea fără albine a acestor culturi ar putea duce la un nivel ridicat de trehaluloză în miere ", a spus dr. Hungerford.

Referinta:

  1. Natasha L. Hungerford, Jiali Zhang, Tobias J. Smith, Hans S. A. Yates, Sadia A. Chowdhury, James F. Carter, Matheus Carpinelli de Jesus, Mary T. Fletcher. Feeding Sugars to Stingless Bees: Identifying the Origin of Trehalulose-Rich Honey Composition. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2021; DOI: 1021/acs.jafc.1c02859

Sursa:

Universitatea din Queensland. „S-a descoperit originea sănătoasă a zahărului în mierea de albine fără usturime”. ScienceDaily. ScienceDaily, 24 august 2021.

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210824135350.htm