FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 25, 2022


Categorii:

ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII AVERTIZEAZĂ ÎMPOTRIVA ÎNDULCITORILOR

De ce OMS își întărește avertismentul despre înlocuitorii zahărului

Haldan Kirsch, 19 iulie 2022

  

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis recent un proiect de ghid prin care se recomandă neutilizarea  îndulcitorilor fără zahăr pentru pierderea în greutate și gestionarea  greutății, invocând efectele pe termen lung asupra sănătății, printre alți factori, conform publicației Food Navigator.  Producătorii care folosesc îndulcitorii în produsele lor au fost „dezamăgiți” de proiect și au spus că acesta poate „afecta negativ sănătatea publică”.

Îndulcitorii fără zahăr sau nenutritivi sunt adesea folosiți ca înlocuitori de zahăr în dietă și în băuturi și gustări fără calorii. În prezent, există opt sortimente de astfel de  îndulcitori fără zahăr aprobate pentru utilizare de către FDA. Acestea includ aspartam, acesulfam de potasiu, extract de fructe luo han guo (călugăr), neotam, zaharină, stevia, sucraloză și advantame (prin Cleveland Clinic).

Potrivit Școlii de Medicină Harvard, doza medie de 12 uncii de suc aromat cu zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză are aproximativ 150 de calorii care provin în mare parte din conținutul de zahăr al băuturii. Utilizarea îndulcitorilor nenutritivi în locul zahărului permite companiilor să-și reducă numărul de calorii și să comercializeze aceste produse ca opțiuni mai sănătoase.

Cleveland Clinic observă că acești înlocuitori de zahăr pot fi eficienți pentru persoanele cu diabet zaharat de tip doi sau pentru cei care speră să-și gestioneze greutatea, dar au și câteva dezavantaje.

O mare varietate de îndulcitori    rblfmr/Shutterstock   

OMS citează efectele pe termen lung asupra sănătății.

Food Navigator raportează că proiectul de ghid al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu recomandă consumul de îndulcitori nenutritivi din mai multe motive.

Se afirmă că acești îndulcitori sunt adesea folosiți în alimente slabe (cu profiluri nutriționale slabe)  și înlocuiesc adesea opțiunile mai bune ( mai bogate în nutrienți). De exemplu,  persoanele fizice pot consuma, astfel, mai repede un suc dietetic în loc de lapte cu conținut scăzut de grăsimi,

Școala de Medicină Harvard observă că îndulcitorii nenutritivi sunt mult mai puternici decât zahărul sau siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Utilizarea lor poate modifica percepțiile noastre despre gust și, prin comparație, poate face alimentele bogate în nutrienți fade, fara gust - cum ar fi gustul fructelor.

De asemenea, OMS a remarcat că, deși înlocuitorii de zahăr pot fi utili pentru pierderea în greutate pe termen scurt, aceștia au și alte riscuri pe termen lung. Citează meta-analize sistematice care au arătat că îndulcitorii nenutritivi tind să coincidă cu creșterea în greutate și cu IMC ridicat pe perioade lungi.

De asemenea, a menționat că, deși dovezile au fost limitate, unele date au arătat un risc crescut de „diabet de tip doi, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți”.

Asociația Americană a Inimii notează că unele persoane pot folosi opțiunile dietetice sau cu zero calorii doar ca mijloc de a justifica mai târziu consumul de alimente bogate în calorii în cursul zilei, ca o „recompensă” pentru alegerile lor „mai sănătoase”.  

Dr. Rachel Cheatham, fondatorul companiei de consultanță în alimentație și nutriție FoodScape Group, a declarat pentru Food Navigator că acest ghid nu este o condamnare a înlocuitorilor de zahăr. În schimb, consumatorii ar trebui să înțeleagă că acești îndulcitori ar putea să nu fie la fel de benefici pentru o dietă sănătoasă așa cum erua percepuți anterior.

Industria raspunde

  

Lingurita cu îndulcitor   Civil/Shutterstock  

Asociația Internațională a Îndulcitorilor (ISA) a trimis o declarație către Tasting Table ca răspuns la proiectul de ghid al OMS. În declarație, asociația (care se  definește ca o organizație non-profit „cu scopuri științifice reprezentând furnizorii și utilizatorii de îndulcitori cu conținut scăzut/fără calorii” pe site-ul său) afirmă că există „un corp copleșitor de dovezi științifice” care arată că îndulcitorii nenutritivi sunt în general sigure pentru consum, pot ajuta la gestionarea greutății și nu reprezintă o cauză principală a cariilor dentare. Declarația include un comentariu din partea președintelui ISA, Robert Peterson, care împărtășește îngrijorarea că acest potențial nou ghid va afecta negativ campania globală împotriva diabetului: „Îndulcitorii săraci/fără calorii nu sunt un glonț magic. Cu toate acestea, înseamnă că oamenii se pot bucura de alimente și băuturi care au mai puțin zahăr, mai puține calorii, și , în același timp își îndeplininesc preferințele gustative...

Deși acest ghid nu se aplică persoanelor cu diabet, i-ar putea induce în eroare pe cei care trebuie să-și gestioneze aportul de carbohidrați și zaharuri.” Peterson continuă să explice că producătorii din domeniul sănătății din întreaga lume aprobă acești îndulcitori artificiali pentru persoanele cu diabet și că aceștia reprezintă o modalitate prin care mărcile își păstrează produsele cu gust identic sau similar, respectând în același timp recomandările nutriționale în schimbare.

………………………………………..

Articolul original,

Why The WHO Is Reinforcing Its Warning About Sugar Substitutes

By Haldan Kirsch/Updated: July 19, 2022