FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 15, 2023


Categorii:

O FOSTĂ FABRICA DE ZAHĂR REIMAGINATĂ IMPECABIL

Birourile pline de lumină umplu carcasa Fabricii de zahăr Domino.  O Fabrică cu un trecut murdar, reimaginată impecabil.

Street View,  27 septembrie 2023 De Justin Davidson, critic de arhitectură și muzică clasică al revistei New York Magazine

 

Photo: Christopher Payne

Domino: Stăpânesc, conduc, subjug. Numele mărcii imperiale aplicat deasupra malului Williamsburg (și etichetat pe un miliard de pachete de zahăr) este sincer despre trecutul său și despre familia corporativă care l-a creat.

 Însă noua rafinărie Domino, un miez de pâine lucid al unei clădiri de birouri care se ridică din crusta sa care se descuamează, poartă un alt mesaj, cel mai bine exprimat într-o engleză simplă: Not Anymore. Conceptul este simplu: o navă de sticlă ascunsă într-un templu al industriei din secolul al XIX-lea, cu bolta sa rotunjită, transparentă, ridicându-se deasupra liniei acoperișului.

O mare lucrare de arhitectură – și asta este – mediază între istorie și viitor, între un trecut pe care îl prețuim fără să dorim să-l aducem înapoi și un orizont pentru care nu ne putem mapa încă ne dorim să fim pregătiți. Aici, imensul aparat industrial al zahărului  a făcut loc unui peisaj de agrement: un parc, un loc de joacă, o mână de turnuri de apartamente, iar acum, în centrul tuturor, un fel de loc de muncă mai blând. Numele stăpânilor anteriori, Havemeyer și Elder, rămân în fabrica pe care au construit-o. Cei actuali — familia Walentas, care conduce compania imobiliară Two Trees — păstrează un profil mai modest. Dar și ei pun bani și pun un pariu pe atracția durabilă a plăcerii.

Filter House, Pan House și Finishing House, așa cum obișnuia să fie cunoscută structura din trei părți, se confruntă cu Manhattan-ul, cu coșul său din mijloc ridicat și coboară politicos spre Brooklyn. Construită în anii 1880 pentru a înlocui un predecesor care ars, marea grămadă de cărămidă a definit malul apei Williamsburg , a reprezentat puterea industrială a unei familii care a produs un primar de New York cu trei mandate și pe președinte LIRR (William Havemeyer) , o colecție majoră de artă (acum la Met) și un monopol național al zahărului (în mare parte dezmembrat). Până când fabrica s-a oprit în anii 1990 (și a fost închisă definitiv în 2004) a dobândit o mulțime de adăugiri, ferestre, porți și rezervoare care ascundeau contururile originale. În 2007, Comisia pentru Conservarea monumentelor a desemnat clădirea din anii 1880, dar nu și structurile auxiliare. (A refuzat să protejeze semnul Domino Sugar, dar dezvoltatorii l-au reprodus pe partea din față a Casei de finisare.)

Când Two Trees a cumpărat site-ul, ceea ce CEO-ul Jed Walentas a descoperit în interior a fost o încurcătură densă de mașini care nu avea practic nicio legătură cu diviziile arhitecturale aparente. Podelele erau parțiale și de înălțime inconsecventă. Ferestrele erau lipsite de sens. Odată ce tot oțelul învechit fusese îndepărtat și straturile de murdărie dulce au ciobit fiecare suprafață, nu mai avea practic sens să așezi plăci de podea,  cu ferestrele ca un ghid neregulat.

Învelișul de cărămidă a fabricii sub noua sa boltă de sticlă...

 

... acum poartă un semn care îl reproduce pe cel atârnat pe o structură auxiliară de alături.

Vedere din interior.

Clădirea veche servește drept paravan așezat în jurul celei noi.

Fotografii: Christopher Payne, cu amabilitatea Two Trees Management

Walentas l-a sunat pe arhitectul Vishaan Chakrabarti, care a avut o perspectivă imediată. Modul de a renova fabrica, a văzut el, a fost să arunce o clădire nouă, de sine stătătoare, cu înălțimile de tavan dorite în mijloc și să folosească vechile ziduri exterioare doar ca ecran. Podelele s-ar alinia neregulat cu ferestrele arcuite, dar acea imprevizibilitate ar fi un avantaj, făcând fiecare etaj distinctiv. La prima vedere, rezultatul arată ca un truc magic, o navă într-o sticlă - sau mai degrabă o sticlă într-o navă - cu un sediu cu pereții groși al producției de zahăr retrogradat la manșon decorativ. Această formă specială de apropiere și separare este rară; Turnul Hearst al lui Norman Foster se ridică din interiorul Clădirii International Magazine a lui Joseph Urban, dar cele două sunt fuzionate fizic, iar extensia copleșește originalul. În orice caz, excelența lui Domino constă în relația dintre două structuri independente: fântâna de lumină lată de 4 până la 5 metri, deschisă spre cer, care trece între ele; jocul solidității și luminozității; felul în care deschiderile arcuite taie priveliștile panoramice în viniete dramatice. Primul design prevedea balcoane mici între straturi, dar acel plan a căzut, astfel încât spațiul interstițial este un șanț, la îndemâna tuturor, cu excepția curățatorilor de ferestre și grădinarilor. Singura excepție este un balcon vertiginos cu podea de sticlă, la colț, unde benzile transportoare duceau altădată zahărul rafinat la zona de ambalare în formă de turn de alături. Ceea ce s-a pierdut în acest exercițiu de raționalism este ciudățenia gotică a fostelor intestine ale fabricii, platformele, golurile și pasarelele care au caracterizat un loc proiectat în jurul obiectelor neînsuflețite și dedicat transformării unui produs din substanță moale în granule. Rezultatul este mai simplu și mai convențional, dar păstrarea acestei drame interioare ar fi venit cu prețul pierderii clarității și al utilizării.

Timp de câteva decenii, Chakrabarti a slujit ca intelectual urbanist itinerar, cu un CV bogat în mărci în guvern (administrația Bloomberg), imobiliare (afiliat), academic (Columbia și Berkeley) și arhitectură (SHoP). În 2015, și-a înființat propria firmă, Practice for Architecture and Urbanism, și a emis o propunere influentă pentru Penn Station, recent înlocuită cu alta. Firma a câștigat concursuri și a acumulat comisioane: a planificat un mini-oraș la Sunnyside Yard, a proiectat un colegiu rezidențial la Princeton, a revizuit Rock & Roll Hall of Fame și a produs următoarea generație de turnuri de control al traficului aerian. Arhitectura este un proces lent și, în tot acest timp, nimeni nu a văzut un proiect PAU finalizat până luna trecută, când un baldachin cu cupolă și-a făcut debutul la o intersecție din Columbus, Indiana. Dar Domino se află într-un alt plan. Recunoscut instantaneu, vizibil de peste râu, pe un site care nu poate fi niciodată ascuns și cu un profil pe care un designer de logo-ul pe care l-ar putea invidia, este munca care va defini firma timp de decenii.

New York, ca și alte orașe din întreaga lume, a petrecut o mare parte din generația trecută reciclând malul murdar de fabrici și depozite pentru o epocă postindustrială și, deși proiectul încă nu este finalizat, fabrica acționează ca o piatră de temelie. Asta se datorează în parte pentru că, în acest caz, raportul dintre vechi și nou, aspru și neted, întunecat și cristalin, este atât de lizibil instantaneu și atât de satisfăcător de experimentat. Au fost alte variante. Arhitectul Morris Adjmi a făcut o carieră juxtapunând trecutul și viitorul orașului în proiecte precum 520 West 20th Street, unde o cutie frumoasă din oțel și sticlă pare să leviteze deasupra unui depozit din 1914.

Studio V și S9 au adoptat o abordare mai deșteptă în Dumbo, trecând birouri, magazine, o curte și un acoperiș printr-un depozit de cafea abandonat pentru a produce magazinele Empire.

La Domino, prezentul este conținut fizic în trecut și, în același timp, izbucnește din el. Cochilia turnată rămâne, dând formă adăugării. Un câmp de ferestre arcuite naște o boltă masivă în formă de butoi. (Chakrabarti menționează în mod regulat Fabrica de turbine AEG din 1910 a lui Peter Behrens din Berlin, cu acoperișul său cu boltă în formă de butoi, ferestrele grozave și pilonii musculoși, ca precedent stilistic.) Vegetația răsare în golul lăsat între pereții de cărămidă și sticlă - un amestec de copaci îngrijiți cu grijă , viță de vie în coșuri suspendate și o masă împrăștiată de verdeață falsă - ca o amintire a faptului că toate structurile, dacă supraviețuiesc suficient de mult, sunt destinate să devină ruine. Și a faptului că, în procesul de realizare a acestui destin, natura învinge întotdeauna.

Fabrica Domino are o istorie teribilă cu care are de luptat, o mare parte din ea lizibilă, dar care nu este evidentă în designul lui PAU. Familia Havemeyer, la fel ca și New York-ul în ansamblu, a fost construită pe fabricarea zahărului, care a depins de sclavie și apoi pe fabricarea mătăsii. Este un lanț plin care merge înapoi de la locul de muncă actual la condițiile letale de pe malul mării din Brooklyn, la munca forțată din Caraibe și la răpirile sistematizate din Africa de Vest. Zahărul crește cel mai bine în climate calde și umede, ceea ce face ca plantarea, recoltarea și măcinarea manuală să fie o formă de muncă infernală. Din secolul XVI până în secolul XIX, cel mai brutal mod de a-și face treaba a fost înrobirea africanilor, transportarea lor  în Caraibe și obligarea la  muncă până la moarte. Chiar și după ce sclavia s-a încheiat în această țară, ea a continuat încă 20 de ani în Cuba, una dintre principalele surse ale familiei Havemeyer. Sucul dulce fiert pe insule calatorea spre nord in butoaie sau hogsheads, era descarcat în Brooklyn si prelucrat de muncitori in conditii abia puțin mai umane decat cele din plantatii. „Bărbații angajați în rafinăriile [de zahăr Havemeyer] rareori trăiesc până la bătrânețe”, raporta New York Tribune în anul 1894. „Aproape toți sunt imigranți noi când sunt angajați pentru prima dată și, înainte de a le oferi munca, trebuie să fie găsiți perfect docili și ascultător... Apoi începe o viață de tortură perpetuă, atât timp cât rămâne în rafinărie și nu de puține ori moartea îi vine ca o ușurare.” Acest pasaj este citat în studiul din 2007 al Comisiei Landmark, care recunoaște că această istorie lungă de indiferență și cruzime este prinsă în acești pereți.

Arcele ferestrelor vechi  nu se aliniază exact cu noile etaje.

 Dezvoltatorii au găsit un strat gros de praf dulce pe fiecare bucată de mașinărie din interior.

 

Distanța dintre peretelen nou de sticlă și carcasa veche variază de la aproximativ 3 până la 5 metri lățime.

Bolta de sticlă va fi un loc grozav pentru petreceri, dar și o formă de seră care face ceea ce fac serele: captează căldura.

 

Plantele, atât reale, cât și artificiale, umplu bine spațiul și lumina.

 

Lucrari vechi și noi din oțel.

Cărămida îmbătrânită și pestriță este superbă, își etalează cicatricile și exprimă experiența la fel de elocvent ca un chip uman. Fotografii: Christopher Payne, cu amabilitatea Two Trees Management

Cum să faci față acestei moșteniri? Zahărul în sine este cel mai bun dezinfectant, pudra albă pură care netezește atât de mult întunericul. Acesta a fost un punct important al sfinxului acoperit cu zahăr pe care Kara Walker l-a instalat într-unul dintre depozitele Domino în 2014, cu puțin timp înainte de demolare. Dezvoltarea imobiliară sunt o modalitate de a pava peste trecut; niciun dezvoltator nu vrea să confrunte chiriașii din birouri și locuitorii de pe malul râului cu trimiteri stridente la urâțenie. Spre meritul lor, Walentas și Chakrabarti au aspirat să echilibreze sumbra istorie cu optimismul urban. Luni de curățare, restaurare, demontare și înlocuire a secțiunilor de zidărie ar fi putut lăsa exteriorul un fel de simulacru în sine, prea uniform pentru a fi crezut. În schimb, a ieșit superb pestriț, etalându-și cicatricile și exprimând experiența la fel de elocvent ca un chip uman. Cărămida poartă decolorarea neuniformă a anilor, arătând toate viziunile și revizuirile primite de-a lungul drumului. Sticla, totuși, arată proaspătă și netedă până în ziua în care va trebui înlocuită, după care totul începe din nou.

Arhitecții au amplificat diferența dintre acele moduri opuse de a face față timpului, lăsând parțial să sune vechile ecouri. Ici și colo, un suport rămas sau un inel metalic iese din carcasă. Un cerc zidit marchează locul în care un jgheab ar fi putut lega o clădire de alta. O mică cameră exterioară cu vedere prin coș spre un mic oval de cer dă senzația de închisoare. Mă îndoiesc că aceste rămășițe au fost lăsate în mod intenționat pentru a ne aminti de relația site-ului cu cătușele și celulele - dar o fac oricum.

O anume preocupare este legată de acea boltă înaltă, un loc grozav pentru petreceri, dar o formă de seră care face ceea ce fac serele: captează căldura. Sticla orientată spre cer este înfierbântată de soarele de deasupra capului. Conductele AC din podea vor răci atmosfera până la înălțimea capului, lăsând aerul de deasupra să fiarbă inofensiv, iar umbrele motorizate de pe flancul de vest vor reduce strălucirea după-amiezii. Chiar și așa, tunelul plin de soare mi se pare un microcosmos tulburător al lumii noastre firbinți – o altă întruchipare neintenționată a moștenirii industriei.

Rafinăria nu încheie construcția complexului Domino care a început cu mai bine de un deceniu în urmă, dar oferă piesa centrală. Clădiri joase și câteva turnuri de apartamente se aliniază de-a lungul Kent Avenue, separate de East River printr-un popular parc tematic industrial. O piață amenajată pe malul apei și o piață publică la sud au distins clădirea de vecinii săi, dându-i un fel de izolare eroică pe care nu a avut-o niciodată, ca inimă a unui vast complex de fabrici. Dar clădirea nu este doar un obiect, departe de împrejurimile facerii sale. Chakrabarti este un urbanist liric și este sensibil la felul în care, odată ce toată mizeria de construcție va dispărea în sfârșit, viața va curge în, prin și în jurul proiectului. Nouă etaje de birouri și un nivel de retail ar trebui să perturbe ritmurile cartierului în moduri binevenite, aducând navetiști din altă parte și oferind cel puțin unor localnici un loc unde să meargă dimineața, chiar dacă la doar un bloc sau două distanță. Bubuitul non-stop al fabricii de zahăr va avea omologul său stins într-o zonă în care fiecare persoană se află la un moment diferit.

………………….

Articolul:

Light-Drenched Offices Fill the Shell of Domino Sugar, A refinery with a dirty past, spotlessly reimagined. street view Sept. 27, 2023

By Justin Davidson, New York Magazine’s architecture and classical-music critic  

 

La adresa:

https://www.curbed.com/2023/09/architecture-review-domino-sugar-brooklyn-two-trees-pau.html