FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 7, 2021


Categorii:

NU RENUNȚA LA ZAHĂR!

Sa nu renunțăm  la zahăr ?  Îmbunătățirea absorbției de glucoză în creier poate duce la o durată mai lungă de viață

18 ianuarie 2021, Chris Melore

  

Experții în dietă spun de obicei că renunțarea la zahăr poate ajuta la scăderea în greutate și la îmbunătățirea stării de sănătate. Un nou studiu din Japonia constată totuși că modul în care corpul nostru folosește substanțe precum glucoza poate fi mai important decât renunțarea la glucoză.

Cercetătorii de la Tokyo Metropolitan University spun că îmbunătățirea absorbției de glucoză poate crește semnificativ durata de viață, observată  în   cadrul experimentelor cu muște de  fructe.

Pentru oameni, o absorbție mai bună a glucozei în creier poate fi cheia pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.  Autorii studiului spun că muștele mai în vârstă cu o absorbție mai bună a glucozei sunt capabile să compenseze funcția motorie redusă care vine în mod natural odată cu vârsta.

Acest fapt a fost relevat la insecte care au dus o viață mai lungă, în cadrul  experimentului. Cercetătorii sugerează că atunci când combinăm aportul de zahăr cu o dietă mai bună, putem ajunge la creșterea duratei de viață a oamenilor în vârstă.

Cum hrănirea creierului vă poate lungi durata vieții.  

Când vine vorba de energie, studiul constată că creierul este un organ foarte înfometat. Preia  20% din oxigenul și un sfert din glucoza pe care le consumă corpul dumneavoastră. Pentru a menține totul alimentat, organismul folosește glucoza (un zahăr simplu) pentru a crea adenozin trifosfat (ATP).Acesta este un „curier energetic” prin tot corpul care se formează printr-un proces numit glicoliză.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele creierului devin mai puțin capabile să producă ATP.

Cercetătorii spun că există, de asemenea, o legătură între acest mai puțin ATP și glucoza mai puțină care intră în organism. Deși experții în sănătate vă pot recomanda să urmăriți cât de mult mâncăm pe măsură ce îmbătrânim, studiul sugerează cămai multe alimente și că mai multă glucoză poate ajuta la alimentarea acestui ATP.

Pe de altă parte, echipa japoneză  totuși recunoaște că o dietă sănătoasă duce la o viață mai lungă.

Experimentul lor a încercat să găsească echilibrul dintre aceste două filosofii concurente.   

(Credit: Tokyo Metropolitan University).

Folosind mai bine  glucoza  

 Profesorul asociat Kanae Ando și echipa ei au examinat capacitatea organismului de a converti glucoza în ATP folosind  observațiile pe musca fructelor, Drosophila.

În primul rând, au confirmat că muștele mai în vârstă au niveluri mai scăzute de ATP în celulele cerebrale și o absorbție mai mică de glucoză. Studiul lor a descoperit cauza: muștele mai în vârstă  aveau mai puține enzime necesare pentru glicoliză.  

Echipa a modificat genetic muștele pentru a produce mai multe proteine ​​care transportă glucoza, numite hGut3. Rezultatele arată că a avea mai multe dintre aceste proteine ​​particulare crește semnificativ numărul de ATP din celule.

În plus, echipa a descoperit că prezența mai multor proteine hGut3 ajută la încetinirea scăderii enzimelor de glicoliză care are loc la bătrânețe. Deși acest lucru nu a oprit daunele normale care au loc în celule pe măsură ce organismele îmbătrânesc, muștele fructelor au suferit mai puține probleme cu funcțiile lor motorii, datorită absorbției mai bune a glucozei.

Echilibrarea printr-o dietă mai bună.

În a doua parte a experimentului, echipa a pus și muștele cu o absorbție mai bună a glucozei pe o dietă restrictivă.

Aceste muște s-au bucurat de o durată de viață chiar mai lungă.

Cercetătorii au descoperit că creșterea absorbției de glucoză în organism nu a trimis mai multă glucoză la celulele cerebrale.

În schimb, Ando și echipa cred că îmbunătățirea absorbției de glucoză ajută organismul să utilizeze mai eficient glucoza pe care o consumă. Acest lucru, la rândul său, ajută creierul să producă energia de care are nevoie pentru a continua să funcționeze ani și ani.

Studiul  a apărut  în revista  iScience.

…………………………………………………….

Articolul original :

Don’t cut the sugar? Improving glucose uptake in the brain may lead to longer lifespan , January 18, 2021, by Chris Melore ,

https://www.studyfinds.org/dont-cut-sugar-glucose-uptake-may-lead-to-longer-lifespan/

………………………

Studiul medical comentat:

Article| Volume 24, ISSUE 1, 101979, January 22, 2021

Increasing neuronal glucose uptake attenuates brain aging and promotes life span under dietary restriction in Drosophila

(Creșterea absorbției neuronale de glucoză atenuează îmbătrânirea creierului și promovează durata de viață sub restricție dietetică la Drosophila)

Mikiko Oka , Emiko Suzuki , Akiko Asada , Taro Saito , Koichi M. Iijima , Kanae Ando, Show footnotes

Open AccessPublished: December 21, 2020  DOI:https://doi.org/10.1016/j.isci.2020.101979

https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(20)31176-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004220311767%3Fshowall%3Dtrue