FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 22, 2020


Categorii:

NEONICOTINOIDE :  CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIȚIE MENȚINE DECIZIA DIN 2013

NEONICOTINOIDE :  CURTEA EUROPEANĂ DE JUSTIȚIE MENȚINE DECIZIA DIN 2013 PRIVIND  RESTRICȚIILE  UTILIZARII  NEONICOTONOIDELOR, 04 June 2020  ( "Bayer and NFU battling to overturn neonicotinoids ban",  https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/bayer-and-nfu-battling-to-overturn-neonicotinoids-ban ) 

 

În urma avizelor științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), Comisia Europeană a restricționat utilizarea a trei insecticide neonicotinoide (imidaclopridul și  clothianidinul  de la Bayer și tiametoxamul de la Syngenta). Aceste  substanțe s-au dovedit a fi foarte toxice pentru albine.

Cele două companii poducatoare de pesticide au contestat deciziile în fața Curții Europene de Justiție din  Luxemburg.  Multe lobby-uri din industria agro-alimentara au sprijinit companiile de pesticide (European Crop Protection Association, Crop Life International, Uniunea Națională a Agricultorilor din Marea Britanie / UK National Farmers Union -NFU, etc.), în timp ce organizații ale societății civile au intervenit în sprijinul Comisiei Europene în calitate de Coaliție (PAN Europa, Coordonarea europeană a Apiculturii / European Beekeeping Coordination, Greenpeace , Client Earth, Buglife și Sum of Us).

 Martin Dermine, responsabilul cu politica de sănătate și mediu PAN Europe, a declarat: „În cadrul acestui caz, a trebuit să combatem multe argumente înșelătoare din partea agro-industriei. Considerăm că intervenția noastră în acest caz a jucat un rol important , pentru a arăta Curții că Comisia a avut dreptate să restricționeze neonicotinoidele în anul 2013. Acest verdict al Curții Europene de Justiție este foarte oportun, deoarece sprijină recenta decizie a UE care interzice toate utilizările în aer liber ale neonicotinoidelor ”.

Restricțiile din 2013 au fost decise pe baza unui document de orientare al EFSA privind  albine,  pentru evaluarea riscurilor produselor fitosanitare. Acest document este cel mai actualizat mod de a evalua toxicitatea pesticidelor asupra albinelor, înainte de aprobarea pesticidelor sau în cazul reevaluării pesticidelor. Cu toate acestea, documentul de orientare nu a fost încă aprobat de statele membre ale UE ca urmare a activităților de lobby intens din partea industriei agrochimice, cu sprijinul unor state membre care i-au blocat efectiv progresul.

Martin Dermine a adăugat: „Acest verdict arată clar că utilizarea Documentului de Orientare pentru Albine / Bee Guidance Document  este un instrument esențial pentru protejarea albinelor de efectele nocive ale pesticidelor. Este de mult timp ca statele membre să aprobe Documentul de orientare atunci când iau decizii cu privire la aprobările pesticidelor care ar putea reprezenta o amenințare pentru populațiile de albine ”.

Avocații care acționează în numele NFU se luptă în instanță pentru a anula interzicerea pesticidelor neonicotinoide, care au fost legate de vătămarea albinelor.

Apelul împotriva interzicerii Uniunii Europene de a folosi orice neonicotinoide  în aer liber, introdus de Bayer CropScience, a început miercuri (3 iunie) la Curtea de Justiție Europeană (CEJ) din Luxemburg.

În decembrie 2013, Comisia Europeană a anunțat interzicerea utilizării a trei pesticide neonicotinoide, după ce oamenii de știință au legat utilizarea acestora cu vătămarea albinelor. Interdicția a cuprins utilizarea a trei ingrediente active, imidaclopridul și draianianina de Bayer și tiametoxamul Syngenta, pentru utilizarea culturilor cu flori considerate atrăgătoare pentru albine, precum rapița, porumbul și floarea soarelui.

UE a extins interdicția în 2018 /(EU extended the ban in 2018 )  pentru a acoperi „întreaga utilizare în aer liber” a celor trei activi, inclusiv sfeclă de zahăr.

În mai 2018, Bayer și Syngenta au lansat o contestație legală împotriva interdicției, însă Tribunalul general al UE a respins contestația și a decis că comisia și-a aplicat corect „principiul precauției”, care „acordă prioritate cerințelor referitoare la protecția sănătate publică, siguranță și mediu, peste interes economic ”.

Opozitia Bayer

Studiile revizuite la egalitate au legat utilizarea neonicotinoizilor cu o scădere a populației de albine, dar rezultatele sunt contestate amar de Bayer.

Acesta susține că studiile au fost „efectuate în limite artificiale ale unui laborator și nu sunt în niciun caz reprezentative pentru condițiile realiste de teren”.

Miercuri, Bayer a lansat un apel împotriva hotărârii Curții Generale începând cu mai 2018, contestând decizia de a susține hotărârea comisiei.

Recursul lui Bayer ridică o serie de îngrijorări cu privire la hotărârea Tribunalului:

  • Standardul de control stabilit de instanță este greșit de drept (și prea mic).
  • Comisia ar fi trebuit să evalueze activitățile utilizând o evaluare a riscurilor prevăzută de legislație.
  • Incertitudinea în materie de reglementare creată de hotărârea privind produsele cu aprobările existente va înăbuși inovația și investițiile în sectorul protecției culturilor.
  • Că (contrar hotărârii), discreția comisiei nu este nelimitată și principiul precauției nu permite comisiei să anuleze procedura legală.
  • Că principiul precauției nu poate fi o „incantare universală” pentru a bloca inovarea.
  • Comisia ar fi trebuit să efectueze o evaluare adecvată a riscurilor, iar instanța nu ar trebui să avizeze comisia care acționează doar pe riscuri ipotetice - „frica de risc” nu este suficientă; ar trebui să existe o evaluare științifică adecvată.

NFU  acționează ca intervenient în cazul în favoarea recursului formulat de Bayer.

Nina Winter, consilierul juridic principal NFU, a declarat: „Intervenția noastră se concentrează asupra erorilor pe care le  credem făcute de Tribunalul General; a permis Comisiei să aducă restricții  fără o analiză cost-beneficiu corespunzătoare - Comisia nu a evaluat nici impactul asupra albinelor, nici asupra fermierilor când a introdus restricțiile - iar instanța nu a cerut Comisiei oblifatiile respective din legislația care stabilește modul în care aprobările trebuie revizuite.

"Acest lucru ne îngrijorează, ca fermieri, atât în ​​ceea ce privește aceste produse de protecție a plantelor, dar și mai pe larg"

Un raport din 2017 a ajuns la concluzia că interdicția neonicotinoidă a costat fermierii europeni de rapiță singuri aproape 900 de milioane de euro (803 milioane de lire sterline) pe an, inclusiv o pierdere a randamentului de 4%, ceea ce se traduce la 912.000 de tone de semințe de oleaginoase.

ONG-urile ecologiste

Cu toate acestea, ONG-urile ecologiste  BeeLife, BugLife, Greenpeace și Pesticide Action Network Europa  susțin decizia Comisiei Europene și intervin pentru a solicita instanței să respingă recursul lui Bayer.

Într-o declarație, BeeLife a declarat: „Audierea de astăzi ar putea marca un alt pas către asigurarea faptului că eforturile legitime de implementare a legislației UE, protejarea albinelor și a mediului sunt foarte apreciate.

„De asemenea, exista oportunitatea de a trimite  mesajul clar că interesele economice nu depășesc protecția mediului în Europa.”

 

....................................................

Contact PAN Europe, Martin Dermine, +32 486 32 99 92, martin@pan-europe.info ;

.................................................. 

Decizia CJUE; https://www.pan-europe.info/sites/pan-europe.info/files/20180517_%20Neonics_verdict%20ECJ.pdf

..................................................

Articolul original:  Bayer and NFU battling to overturn neonicotinoids ban https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/bayer-and-nfu-battling-to-overturn-neonicotinoids-ban; traducerea, GB.

     *  *  *