FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 6, 2022


Categorii:

MUNȚI DE ZAHĂR ASCUNȘI ÎN OCEAN

Există munți de zahăr ascunși în ocean și tocmai am aflat

DAVID NIELD , 5 MAY 2022

Ascuns sub valuri, oceanul conține rezerve vaste de zahăr de care nu am fost niciodată conștienți, potrivit unor noi cercetări.

Oamenii de știință au descoperit că pajiștile cu iarbă de pe fundul oceanului pot stoca cantități uriașe de zahăr sub frunzele lor ondulate - și există implicații majore pentru stocarea carbonului și schimbările climatice.

Zahărul vine sub formă de zaharoză (principalul ingredient al zahărului folosit în bucătărie) și este eliberat din iarbă de mare în solul de dedesubt, o zonă direct afectată de rădăcini, cunoscută sub numele de rizosferă.

Înseamnă că concentrațiile de zahăr din fundul mării sunt de aproximativ 80 de ori mai mari decât ar fi în mod normal. La nivel mondial, iarbă de mare ar putea conține pe până la 1,3 milioane de tone de zaharoză, spune echipa de cercetare.

Altfel spus, este suficient pentru aproximativ 32 de miliarde de cutii de Coca-Cola, așa că vorbim despre o descoperire substanțială de zahăr ascuns.

 „Iarburile marine produc zahăr în timpul fotosintezei”, spune microbiologul marin Nicole Dubilier de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie Marină din Germania.

 „În condiții medii de lumină, aceste plante folosesc majoritatea zaharurilor pe care le produc pentru propriul metabolism și creștere. Dar în condiții de lumină ridicată, de exemplu, la mijlocul zilei sau în timpul verii, plantele produc mai mult zahăr decât pot folosi sau depozita. Apoi eliberează excesul de zaharoză în rizosferă. Gândiți-vă la asta ca la o supapă de preaplin."

Ceea ce este surprinzător este că acest exces de zahăr nu este înghițit de microorganismele din mediul înconjurător. Pentru a opri acest lucru, se pare că iarbă de mare emite compuși fenolici în același mod ca multe alte plante. Acești compuși chimici – găsiți în vinul roșu, cafea și fructe, precum și în multe alte locuri din natură – sunt antimicrobieni care inhibă metabolismul majorității microorganismelor, încetinind-le. Cercetătorii și-au testat ipoteza într-un câmp real de iarbă de mare subacvatică pentru a confirma că acest lucru se întâmplă într-adevăr, printr-o tehnică de spectrometrie de masă.

Studiind iarbă de mare de pe fundul mării. (HYDRA Marine Sciences GmbH)

„În experimentele noastre am adăugat fenoli izolați din iarbă de mare la microorganismele din rizosfera ierbilor marine”, spune microbiologul marin Maggie Sogin de la Institutul Max Planck pentru Microbiologie marine.

„Și într-adevăr, s-a consumat mult mai puțină zaharoză în comparație cu atunci când nu erau prezenți fenolii”. De fapt, un mic set de microbi a prosperat pe zaharoză, în ciuda prezenței substanțelor fenolice: cercetătorii cred că acești „specialiști în microbi” dau, probabil, ceva înapoi ierbii marine la schimb, precum nutrienții de care au nevoie pentru creștere.

Ierburile marine sunt unele dintre cele mai importante absorbante ale planetei pentru carbon albastru (carbon captat de oceanele și ecosistemele de coastă ale lumii): o zonă de iarbă de mare poate absorbi de două ori mai mult carbon decât o pădure de aceeași dimensiune pe uscat și, de asemenea, de 35 de ori mai repede. Când vine vorba de calculul pierderii de captare a carbonului din pajiștile cu ierburi marine – printre cele mai amenințate habitate de pe planetă din cauza activității umane și a scăderii calității apei – oamenii de știință pot acum să ia în considerare atât depozitele de zaharoză, cât și iarba de mare în sine.

„Nu știm atât de multe despre iarbă de mare cât despre obiceiurile de pe uscat”, spune Sogin.

„Studiul nostru contribuie la înțelegerea unuia dintre cele mai esențiale obiceiuri de coastă de pe planeta noastră și evidențiază cât de important este să pre-deservim aceste ecosisteme de carbon albastru.”

Cercetarea a fost publicată în revista  Nature Eco­logy & Evol­u­tion .

 

………………………..

 

Articolul original:

  NATURE

There Are Mountains of Sugar Hidden in The Ocean, And We've Only Just Found Out , DAVID NIELD , 5 MAY 2022

https://www.sciencealert.com/there-are-mountains-of-sugar-buried-in-the-ocean-and-we-re-only-just-learning-about-it

…………………

   https://youtu.be/iWm2lkK062Q

.......................

Publicatia originala:

  1. Mag­gie So­gin, Dolma Michel­lod, Har­ald Gruber-Vodicka, Patric Bourceau, Be­ne­dikt Geier, Di­mitri V. Meier, Mi­chael Seidel, So­eren Ah­merkamp, Sina Schorn, Grace D‘An­gelo, Gab­ri­ele Proc­ac­cini, Nicole Du­bilier, Manuel Liebeke:

Sug­ars dom­in­ate the seagrass rhizo­sphere.

Nature Eco­logy & Evol­u­tion (2022)

DOI: 10.1038/s41559-022-01740-z