FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 11, 2021


Categorii:

MIERE VESUS ZAHĂR:

Care îndulcitor este alegerea mai sănătoasă?

De Stephanie Sengwe, | 9 aprilie 2021

     

Mierea și zahărul: Împreună pot face niște exfolianți și exfolianți kickass, dar când vine vorba de mâncare, ce îndulcitor domnește suprem? Auzim adesea că mierea este o alternativă mai sănătoasă la zahăr - ce se întâmplă cu toate problemele de procesare și sănătate pe care zahărul le provoacă - dar este adevărat?

Consultați mai jos detaliile noastre despre miere și zahăr.

Ce este mierea?

Știm că albinele produc miere din nectarul florilor, dar acest îndulcitor lipicios are mai mult decât atât. Mierea este compusă din două zaharuri - fructoză și glucoză - și apă. Există multe tipuri de miere, inclusiv de salcâm, eucalipt, floare de aur și chiar de mure sau afine. Mierea variază, de asemenea, în culori, în funcție de sursă. Cei mai mulți oameni cunosc probabil mierea galben pal, deoarece este cea mai comună, dar există și alte tipuri de miere (cum ar fi din hrișca) care sunt de culoare maro închis.

Care sunt avantajele mierii?

Deoarece mierea provine dintr-o sursă naturală, are componente benefice precum enzime, aminoacizi, vitamine B, vitamina C, minerale și antioxidanți.

Antioxidanții găsiți în miere conțin flavonoizi, care ajută la reducerea inflamației. Mierea este, de asemenea, mai bogată în fructoză decât glucoză, ceea ce înseamnă că poți folosi cantități mai mici și totuși îți sătești dinte dulce. Unele studii, precum acesta realizate de cercetători din Finlanda, au arătat chiar că mierea crudă, nepasteurizată - care conține urme de polen local - poate ajuta la desensibilizarea oamenilor de plictisitoarele alergii sezoniere.

Mierea are și alte elemente de vindecare.

Se știe că calmează durerile de gât și calmează tusea uscată, spartă. Poate fi găsită și în alte forme topice și este utilă în vindecarea arsurilor minore și a rănilor.

Care sunt dezavantajele mierii?

Deși mierea are multe avantaje în ceea ce privește beneficiile aduse sănătății, nu trebuie consumată vrând-nevrând.

În primul rând, este bogată în calorii - o lingură înseamnă 64 de calorii. Mierea este, de asemenea, o veste proastă pentru persoanele cu afecțiuni precum diabetul și bolile de inimă, deoarece are un indice glicemic relativ ridicat. Părinții copiilor cu vârsta sub un an sunt, de asemenea, sfătuiți să se abțină de la miere la hrana copiilor lor, deoarece poate duce la botulism, o boală rară, dar gravă.   

Ce este zahărul?

Zaharul provine din trestie de zahăr sau sfeclă de zahăr și este, de asemenea, fabricat din glucoză și fructoză, legate împreună pentru a face zaharoză.

Deși provine din surse naturale, suferă o mulțime de prelucrări înainte de a se îndrepta spre masa de bucătărie. Alb, maro și brut sunt cele mai frecvent utilizate zaharuri - zahărul brut fiind cel mai puțin procesat dintre cele trei.

Care sunt avantajele zahărului?

Deși nu are valoarea nutrițională adăugată a mierii, zahărul este semnificativ mai scăzut în calorii, o lingură ajungând în general la 48 de calorii. Zaharul este, de asemenea, adesea mai ieftin decât mierea, ușor accesibil și are o durată lungă de valabilitate. Este considerat, de asemenea, mai bun pentru coacere.

Care sunt dezavantajele zahărului?

Din cauza trecerii zahărului prin procesare, nu are substanțe nutritive reziduale. Zahărul brut este mult mai puțin rafinat decât zahărul alb, dar chiar și asta nu adduce  beneficii nutriționale adăugate. Zahărul are, de asemenea, un indice  glicemic mai mare decât mierea și poate crește rapid nivelul zahărului din sânge, ducând la un declin foarte abrupt după aceea. (De aceea, uneori simțiți o explozie de energie și apoi un declin abrupt după ce ați mâncat niște prăjituri cu ciocolată.)

Consumul ridicat de zahăr poate duce, de asemenea, la mai multe probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, obezitate, carii și boli hepatice grase nealcoolice (deoarece ficatul trebuie să lucreze foarte mult pentru a procesa fructoza rafinată).

Consumul ridicat de zahăr poate duce, de asemenea, la mai multe probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate, obezitate, cavități ale dinților și boli hepatice grase nealcoolice (deoarece ficatul trebuie să lucreze foarte mult pentru a procesa fructoza rafinată).

Deci, care este cea mai bună alegere?

Când vine vorba de alegere, moderatia este numele jocului cu ambii îndulcitori. Consumul excesiv al oricăruia poate duce la unele probleme grave de sănătate și, deși mierea are o reputație mai bună din cauza nutrienților suplimentari, nu este în niciun caz o alternativă mai sănătoasă. Zahărul este, de asemenea, preferat în general pentru coacere, dar acel urmările consumului nu sunt o glumă. Rețeta este aceasta: consumați ocazional, dar nu exagerați cu niciun îndulcitor.   

3 sfaturi pentru reducerea îndulcitorilor:

  1. Reglăm aportul. În loc să adăugăm o lingură plină de zahăr sau de miere în ceai sau cereale, folosim doar o jumătate de lingură. Când coacem, reducem cantitatea necesară cu o treime. Vom obține în continuare dulceața dar fără adaos caloric.
  2. Înlocuim cu extracte sau condimente dulci. Un vârf de extract de migdale sau vanilie poate duce departe atunci când gătim. Condimentele precum scorțișoara și nucșoara pot, de asemenea, îmbunătăți aroma, fără a afecta starea de dulce.
  3. Alegem în schimb niște fructe. Înțelegem că aceste pofte de dulce pot afecta puternic. Dar, în loc să fugim după lucrurile extra dulci, luam în schimb fructe. Încă primim acea porție de dulce, dar este mult mai sănătos.

Articolul original: https://www.purewow.com/food/honey-vs-sugar

                                                               *  *  *