FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 11, 2022


Categorii:

MAREA BRITANIE: TAXAREA ZAHĂRULUI, UN EȘEC ABSOLUT

Programul de reformulare a zahărului se termină cu „eșec absolut”

8 decembrie 2022  

Programul guvernamental de reformulare a zahărului a fost etichetat drept „eșec abject” (“abject failure”) după ce atât operatorii de servicii alimentare, cât și comercianții cu amănuntul nu au atins ținta de reducere de 20%.

Sectorul „din afara domiciliului” a înregistrat o reducere de doar 0,2% a mediei simple a zahărului total la 100 g  în produsele vândute între anul de referință 2017 și 2020, cu produse precum milkshake-urile care arată o creștere substanțială a zahărului în perioada respectivă.

Comercianții cu amănuntul s-au descurcat puțin mai bine, dar nu au ajuns nici pe departe să atingă ținta de reducere de 20%.

Între propriul an de referință 2015 și 2020, media ponderată a vânzărilor de zahăr total la 100 g în produsele de vânzare cu amănuntul a scăzut cu doar 3,5%, cu reduceri de două cifre ale iaurturilor și cerealelor pentru micul dejun compensate de progresul neglijabil în produsele de cofetărie cu ciocolată (-0,9%).

Sectorul din afara domiciliului a înregistrat unele progrese în reducerea zahărului mediu în prăjituri (-8,2%) și mărfuri de dimineață (-3,5%), dar alte categorii precum biscuiții, budincile și înghețata au înregistrat o creștere a nivelului de zahăr, în timp ce milkshake-urile cu ceașcă deschisă au înregistrat o creștere de 12,7% a conținutului de zahăr.  

Rezultatele au fost în contrast puternic cu impactul taxei obligatorii pentru industria băuturilor răcoritoare (SDIL).Pentru băuturile răcoritoare care fac obiectul taxei, modificarea procentuală a zahărului mediu ponderat în funcție de vânzări a scăzut cu 46% față de 2015, cu reduceri similare înregistrate în toate grupurile socio-economice.

Profesorul Graham MacGregor, profesor de medicină cardiovasculară la Universitatea Queen Mary din Londra și președinte al Action on Sugar și Action on Salt, a spus că nu este o surpriză că programul voluntar a fost un „eșec abject” din cauza lipsei de aplicare.

„În timp ce acest nou raport arată că industria alimentară este capabilă să reducă nivelul de zahăr din alimente cu progrese bune în cerealele pentru micul dejun și iaurturi, arată foarte clar că o abordare de reformulare voluntară pur și simplu nu funcționează.” Activiștii fac acum apel la guvern să reproducă succesul SDIL, luând în considerare măsuri obligatorii pentru alimente.

„Sperăm că s-au învățat lecțile din această monitorizare vitală a activității industriei alimentare de către Oficiul pentru Îmbunătățirea Sănătății și Disparității / Office of Health Improvement and Disparities   și că miniștrii înțeleg acum pe deplin că s-au făcut progrese insuficiente și că sunt necesare pârghii alternative”, a spus Katharine Jenner, director

Alianța pentru Sănătatea Obezității/ Obesity Health Alliance.

....................

 

Articolul original,

Sugar programme ends in ‘abject failure’  , December 8, 2022  

Sugar programme ends in ‘abject failure’