FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 30, 2020


Categorii:

MAREA BRITANIE  si VIRUSUL INGALBENIRII FRUNZELOR

Marea Britanie  si Virusul ingalbenirii frunzelor

Contractele de sfeclă de zahăr din 2021 vor include un nou fond de asigurare pentru a compensa cultivatorii pentru o parte din pierderile de randament suferite acolo unde este prezent virusul galben.

Viruși inalbenirii  s  e dovedesc o adevărată provocare pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, mai ales că tratamentele cu semințe neonicotinoide au fost interzise începând cu cultura din 2019.

Înregistrat de British Sugar, gigantul de prelucrare a sfeclei de zahăr  spune că fondul de compensare de trei milioane de lire sterline va acoperi toate contractele noi și existente.

Producătorii afectați de virusul ingalbenirii  vor fi despăgubiți dacă livrează mai puțin de 90% din tonajul contractat, cu condiția să planteze o suprafață suficientă și să îndeplinească anumite condiții.

British Sugar va plăti 45% din valoarea deficitului plătit automat la sfârșitul campaniei, cu o compensație plafonată la o pierdere de randament de 35%.

Președintele NFU Sugar, Michael Sly, a declarat: „Această negociere a avut loc în timpul unor perioade foarte dificile pentru industria noastră, în special cu problema virusului aflat  în desfășurare.”

 © Tim Scrivener

 

Producătorii de sfeclă se confruntă cu o dublă situatie: importurile și neonicotinoidele  Johann Tasker  

Producătorii britanici de sfeclă de zahăr se confruntă cu faptul că competitivitatea lor este subminată de creșterea importurilor și de interzicerea metodelor de producție permise în alte țări.

Urmează o decizie a guvernului de a permite importuri mai mari de zahăr brut din trestie fără tarife în Marea Britanie - refuzând în același timp producătorii britanici să își protejeze culturile cu tratamente pentru semințe neonicotinoide.

Neonicotinoidele sunt interzise în toată Uniunea Europeană din cauza preocupărilor pe care le dăunează polenizatorilor.

Dar o serie de țări individuale - inclusiv Belgia, Spania și Polonia - au acordat o autorizație specială cultivatoriloe de a folosi pesticidele.

Franța a devenit ultima țară care a anunțat o derogare săptămâna trecută.

Guvernul de la Paris a declarat că cultivatorii francezi se confruntă cu o „criză fără precedent” și li se va permite să folosească tratamente cu neonicotinoide pentru semințe,  pentru a combate virusul ingalbenirii, pentru primăvara anului 2021.

Liderii fermierilor spun că cultivatorii britanici se confruntă cu o situație similară cu omologii lor francezi - cu un nivel semnificativ de boală de ingalbenire a frunzelor,  evidenta în multe zone de cultivare a sfeclei.

NFU Sugar și British Sugar cred că cultivatorii din Marea Britanie ar trebui să li se permită să folosească substante neonicotinoide.

Defavorizati.

Într-o declarație comună, aceștia au spus: „ Solicitam guvernului britanic sa ne asigure că producătorii britanici nu sunt dezavantajați în comparație cu concurenții lor europeni”.

Guvernul britanic afirmă că adoptă o abordare științifică a pesticidelor.

Un purtător de cuvânt al Defra a declarat: „Greutatea dovezilor arată un risc semnificativ pentru mediu pe care îl prezintă neonicotinoizii - în special pentru albinele noastre și pentru alți polenizatori.

„Ne vom menține restricțiile actuale dacă nu se schimbă dovezile științifice. Înțelegem că aceasta are implicații reale pentru cultivatori și am acordat autorizații de urgență pentru produse alternative pentru protejarea culturilor de sfeclă de zahăr în acest an. "

Între timp, guvernul a confirmat planurile de a permite importul în țară a 260.000 de tone suplimentare de zahăr de trestie brut, fără taxe.

Acordul urmează să intre în vigoare după încheierea perioadei de tranziție Brexit la 31 decembrie.

„Subvenție gratuită”

Procesatorul de sfeclă de zahăr British Sugar a condamnat decizia , despre care se spune că aduce o economie de aproximativ 73 milioane de lire sterline si de care se așteaptă să beneficieze principalul rival al companiei, Tate & Lyle Sugars.

Tate & Lyle afirmă că acordul va începe să echilibreze terenul de joc după ani de protecție a UE pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr.

Însă British Sugar spune că va oferi pur și simplu o subvenție gratuită pentru zahărul de trestie brut semiprocesat care vine în Marea Britanie.

„Am fost foarte dezamăgiți să vedem introducerea unei cote tarifare autonome”, a declarat Paul Kenward, directorul general al British Sugar.

Mai mult de 400.000 de tone de zahăr din trestie sunt deja importate la tariful britanic gratuit, a adăugat el.

  „Pur și simplu nu înțelegem cum această politică are obiective comerciale declarate și punem guvernului întrebări serioase cu privire la această politică și implementarea acesteia”, a adăugat el.

Guvernul spune că acordul urmărește să corespundă intereselor producătorilor autohtoni, procesatorilor și consumatorilor, contribuind în același timp la reducerea sărăciei din țările în curs de dezvoltare prin comerț.

Studiu de caz: Guvernul trebuie să onoreze angajamentul de a „prelua controlul”  Producătorul din Essex, David Fahie, spune că fermierii britanici vor fi în mod neajuns dezavantajați, cu excepția cazului în care guvernul își onorează angajamentul de a „prelua controlul”, acum Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.

Domnul Fahie, de la Brook Hall Farm Partnership, cultivă aproximativ 150 ha de sfeclă de zahăr în și în jurul Foxearth, la granița Essex-Suffolk.

David Fahie

Aproximativ 80 de ha sunt cultivate cu sfeclă la ferma de casă - iar 70ha sunt cultivate în cadrul diferitelor acorduri de parteneriat. Argumentul potrivit căruia pesticidele neonicotinoide nu trebuie pulverizate pe culturile înflorite este de înțeles, spune domnul Fahie.

Însă semințele tratate cu neonicotinoide  ar permite un tratament specific care să protejeze plantele tinere fără a afecta polenizatorii.

„Dacă Defra va prelua controlul, ar putea începe prin a comercializa tratamente cu semințe neonicotinoide și a ne permite să le folosim atunci când insamantam primăvara. 

 „Nu caut ceva simbolic - caut ceva practic.”  Producătorii de sfeclă de zahăr au avut la dispoziție mai puține instrumente pentru combaterea bolilor, a spus domnul Fahie, care a obtinut la ultima recoltă, în medie 70-75t / ha , comparativ cu 85-90t / ha, anterior.  „Deși pierderea prin nefolosirea neonicotinoidelor nu a fost numai ea de vină, interzicerea lor totală a fost ca aruncarea bebelușului odata cu apa din cada”, a adăugat el.

( Adaptare dupa    ‘Ground-breaking’ sugar beet contract unveiled, https://www.fwi.co.uk/arable/sugar-beet/ground-breaking-sugar-beet-contract-unveiled     si   Beet growers face double whammy on imports and neonics Johann Tasker  ,   https://www.fwi.co.uk/news/farm-policy/beet-growers-face-double-whammy-on-imports-and-neonics ,  GB)