FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

November 30, 2022


Categorii:

LUMEA  ZAHARULUI

Din lumea internationala a zaharului, 30 noiembrie 2022

În raportul său semestrial al pieței de zahăr pentru sezonul 2022-2023, USDA estimează că producția mondială ar trebui să crească cu 2,8 Mt la 183,2 Mt (valoare brută) comparativ cu sezonul precedent.

Creșterile din Brazilia (+2,6 Mt), China (+0,4 Mt) și Rusia (+0,5 Mt) sunt de așteptat să compenseze scăderile din UE (-0,33 Mt) și India (-1,07 Mt), a spus USDA.

Consumul uman de zahăr la nivel mondial este de așteptat să atingă un nivel de 176,4 Mt (+3,1 Mt) datorită creșterii cererii, în principal în China (+0,5 Mt) și în Indonezia (+0,3 Mt).

Cu toate acestea, USDA și-a revizuit în scădere prognoza de consum făcută în urmă cu șase luni (-2,5 Mt) din cauza contextului economic.

Exporturile mondiale ar trebui să crească datorită vânzărilor mai mari din Brazilia (+2,25 Mt) și Thailanda (+1 Mt). Acestea vor depăși scăderea așteptată în India, al doilea cel mai mare exportator (-2,34 Mt).

China ar trebui să-și încetinească importurile (-1 Mt) și va vinde o parte din stocurile sale pentru a satisface cererea mai mare prognozată de USDA.

În India și Thailanda, se așteaptă și o scădere a stocurilor. Aceste scăderi vor duce la o scădere semnificativă a stocurilor finale mondiale pentru 2022 -23 de la - 5,93 Mt la 38,56 Mt.

 

BRAZILIA  

Prelucrare trestiei de zahăr în regiunea Centru-Sud a Braziliei a continuat într-un ritm neobișnuit de mare în prima jumătate a lunii noiembrie, deoarece o recoltare întârziată a împins operațiunile la sfârșitul celui de-al patrulea trimestru al anului.

Concasoarele au produs 1,7 milioane t de zahăr în perioada 1-15 noiembrie, cu ultimul spectacol la Unicadatas, cu mult peste volumul produs în aceeași perioadă a anului trecut, când o recoltă marcată de secetă și îngheț a făcut ca fabricile să închidă mai devreme în sezon.

Volumele cumulate de zahăr produse pentru 2022-2023 au fost de 32 Mt, depășind producția de anul trecut.

Volumul total de zahăr produs în acest an va continua să crească — recolta de trestie de zahăr este în desfășurare, cu volumele recoltate peste două ori în primele două săptămâni ale lunii noiembrie, comparativ cu un an mai devreme — deoarece multe fabrici de zdrobire continuă operațiunile până la sfârșitul sezonului.

Pe 16 noiembrie, 140 de fabrici de concasare au rămas în funcțiune în Centru-Sud, comparativ cu 65 cu un an mai devreme, dar acest număr este programat să scadă rapid, deoarece alte 64 de unități își închid ușile moștenitoare în ultimele două săptămâni.

Un amestec constant de zahăr-etanol în totat -noiembrie ar trebui să ajute, de asemenea, producția de zahăr din 2022-2023 să depășească cifra de anul trecut. În primele două săptămâni ale lunii, producția de zahăr din Centru-Sud a reprezentat 48,4% din prelucrarea trestiei locale, cu două puncte procentuale mai mult decât media sezonului.

Producția de etanol rămâne o opțiune relativ neatractivă pentru concasoare, cu puțină claritate deocamdată în ceea ce privește dacă Brazilia va menține politica fiscală actuală, care a lăsat concurența cu alți combustibili la pompă.

Realul brazilian, slab față de dolar ar trebui, de asemenea, să încurajeze gavricile să transforme mai multă trestie de zahăr către zahăr exportabil.

Un alt sezon provocator de trestie de zahăr din acest an – volumele recoltate au depășit cu puțin cifra șapte de anul trecut, după ce campania 2021-22 a fost marcată de secetă și îngheț – ar trebui să cedeze loc unor condiții mai bune în 2023.

Ploile în ultimele săptămâni, deși în detrimentul ritmului de recoltare al sezonului curent, ar trebui să asigure un optim pentru a începe până în 2023-2024, pentru producători de zahăr care vizează să se orienteze către volume de până la 37 de milioane de tone.

 

AUSTRALIA

În raportul său semestrial din noiembrie, prognozele USDA sunt legate de exporturile australiene în sezonul 2022-23, după trei ani de scădere.

Vânzările internaționale ar ajunge la 3,6 Mt, adică cu 0,45 Mt mai mult decât în sezonul precedent.

Producția din acest sezon va crește ușor până la 4,4 Mt (+0,23 Mt) , datorită suprafețelor mai mari de trestie și condițiilor meteorologice favorabile.

Precipitațiile abundente au favorizat recoltele, dar acestea ar trebui să rămână stabile datorită unei reduceri a utilizării inputurilor mai scumpe ca urmare a conflictului din Ucraina.

Producătorii australieni doresc să profite de mediul de preț ridicat și vor răspunde cererii dinamice din țările asiatice prin reducerea stocurilor moștenitoare.

Vânzările către Indonezia, Japonia și Coreea de Sud reprezintă 85% din vânzările la export ale Australiei.

 

INDIA

Comercianții indieni de zahăr înregistrează o cerere puternică de export, în special din China, Bangladesh și unele țări din Africa de Est. Potrivit surselor comerciale locale, cota de 6 Mt alocată în urmă cu câteva săptămâni de guvernul țării ar putea fi complet rezervată înainte de sfârșitul anului, cu rambursări extinse până în martie viitor.

Această cerere dinamică a determinat mai mulți producători de zahăr să caute să renegocieze în sus prețurile contractelor de export încheiate cu câteva săptămâni în urmă la prețuri sub nivelul actual. Aceste demers implicit a  afectat piața mondială determinând creșterea prețurilor.

Unii operatori indieni se tem că astfel de practici ar putea crea probleme pentru negocierile viitoare. Industria zahărului din India speră că o cotă suplimentară între 2 și 4 milioane de t va fi anunțată cu drag anul viitor. Președintele ISMA, Aditya Jhunjhunwala, a declrat lui Reuter, în marginea conferinței ISO de la Londra, săptămâna trecută, că este încrezător că autoritatea va permite exportul unui astfel de volum suplimentar , mai târziu,  în sezon.

India a exportat dare cord 11.2M la f zahăr sezonul trecut.

 

GERMANIA

Sudzucker

Cel mai mare producător de zahăr din Europa, Sudzucker, ia în considerare creșterea prețului zahărului pentru un câștig în sezonul viitor, potrivit informațiilor de la Reuters, care îl citează pe directorul general al companiei, NielsPoerksen, intervievat la Londra în marja conferinței ISO.

Sudzucker consideră că, în unele regiuni, creșterea continuă a costurilor de producție contribuie la reducerea marjelor și necesită luarea în considerare a unui preț mai mare al zahărului.

Industria zahărului este una dintre cele mai consumatoare de energie. Multe fabrici funcționează cu gaz, iar prețurile au crescut în ultimele luni din cauza consecințelor războiului din Ucraina.

În ceea ce privește suprafețele cultivate cu sfeclă, Sudzucker consideră că revizuirea ascendentă a prețului sfeclei plătit fermierilor nu va duce la o creștere a suprafețelor din cauza obligațiilor de rotație a culturilor. Pentru sezonul curent, Sudzucker estimează o scădere a suprafeței cu sfeclă de 4%.

CARGIL

La viitorul show Food Ingredients Europe (FIE) de la Paris, în perioada 6-8 decembrie, Cargill își va prezenta cheia în inovațiile grediene. Acestea vor include gamele de produse pe bază de plante și soluții de reducere a zahărului din fibre solubile pentru cofetărie și panificație.

Potrivit Cargill, fibrele solubile (pulbere și lichide) au fost concepute pentru a reduce zaharurile cu cel puțin 30%, pentru a îmbogăți conținutul de fibre și pentru a îmbunătăți scorul Nutri într-o gamă largă de utilizări alimentare (cofetărie, panificație, produse lactate, băuturi... .).  

Producția, sub licență exclusivă, a fost dezvoltată în parteneriat cu Institutul de Tehnologie din Karlsruhe.

Vor fi prezentate două prototipuri, o cremă usoară și o gumă de mestecat. Printre ingredientele sale de bază, pudrele de cacao Gerkens oferă o reducere  de 30% a zahărului, menținând în același timp un gust echilibrat de ciocolată, în ciuda absenței îndulcitorilor sau a ingredientelor artificiale.

Cargill va introduce, de asemenea, o nouă băutură cu ciocolată cu conținut redus de zahăr.

Pentru umpluturile de cofetărie, Cargill va prezenta concepte noi.

Cremoflex este cea mai recentă adăugare la gama de umpluturi care permite industriei de cofetărie să creeze diferite produse cu texturi adaptate.

Alte produse expuse vor include o prăjitură cu ciocolată făcută din ingrediente din surse durabile, o gustare cu semințe de dovleac cu conținut scăzut de sodiu (30% fără sare) și o colecție de biscuiți și tartine dulci și sărate pe bază de plante.

Prețurile zahărului au pierdut teren în această săptămână în ceea ce privește obținerea de profit de către fondurile financiare.

Amenințarea unei scăderi a economiei globale, care ar putea fi accentuată de evenimentele din China, afectează prețurile mărfurilor. Excedentul global de zahăr pentru sezonul curent ar putea fi umflat de o scădere a consumului global, conform prognozei USDA în cel mai recent raport semestrial al său. În acest context, nu poate fi exclusă o nouă ajustare descendentă a prețurilor.

…………………………….

Unformatiile originale in , 30 noiembrie 2022. GB