FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 5, 2023


Categorii:

LUDUȘ: FERMIERII NU AU PUTUT ADUNA BANII NECESARI

Reacție oficială: Fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru investiția în fabrica de la Luduș ,

agrointeligenta.ro - 4 februarie 2023

  Reacție oficială a cultivatorilor de sfeclă de zahăr după ce fabrica de zahăr de la Luduș a fost vândută de francezii de la Tereos către doi investitori români. Fermierii arată că au semnat un protocol cu noii proprietari ai fabricii pentru a livra în continuare materie primă pentru producția de zahăr românesc.

După ce săptămâna aceasta, publicația noastră a anunțat că fabrica de zahăr de la Luduș a fost vândută de către proprietarul francez, grupul Tereos, către Mihaela Neagu – cea care a cumpărat și fabrica de zahăr de la Bod, și de către Mhail-Daniel Matache, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”BETA” anunță, printr-un comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că salută preluarea fabricii de către cei doi antreprenori români.

”Fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și investițiile necesare repornirii acesteia”

”Din păcate, fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și investițiile necesare repornirii acesteia (salarii, reparații…), iar Tereos nu mai putea aștepta. S-au depășit toate termenele agreate”, se arată în comunicatul de presă al cultivatorilor de sfeclă de zahăr.

Conform documentului citat ”această tranzacție a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existență, care, de mai bine de un an de zile, a fost închisă”.

”De la momentul în care compania franceză Tereos și-a anunțat intenția de a vinde fabrica și, mai ales, în ultimul an, când au făcut public faptul că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacția atunci va fi deschisă procedura de insolvență a fabricii, Asociația a făcut demersuri susținute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment și, totodată, va contribui la repornirea producției zahărului în fabrică în acest an”, precizează Asociatia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”BETA”.

Membrii Asociației arată că se bucură să poată continua activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureș, dar că salariații fabricii își vor păstra locurile de muncă și zahărul de la Luduş va fi din nou pe piața românească.

”Aceasta este poziția publică a Asociației și ne dezicem de orice altă declarație publică, făcută de unii fermieri, care poate fi considerată exclusiv un punct de vedere personal al dumnealor”, mai precizează comunicarea emisă de Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA“ Luduş, organizație formată din aproximativ 300 de fermieri din judeţele Mureş, Cluj, Sibiu, Alba, Bistriţa, Hunedoara, Harghita, Covasna şi Braşov. Anual, fermierii din Asociație cultiva sfeclă de zahăr pe o suprafaţă de 7.000 – 8.000 de hectare.

...........................

Articolul original, https://agrointel.ro/247374/reactie-oficiala-fermierii-nu-au-putut-aduna-banii-necesari-pentru-investitia-in-fabrica-de-la-ludus/