FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 29, 2023


Categorii:

LIPSA MONDIALĂ A ZAHĂRULUI

Lipsa mondială a zahărului din cauza vremii extreme amenință bomboanele de Halloween

De Hillary Andrews , 8 octombrie 2023

Starea vremii determină aprovizionarea globală cu zahăr

 Jon Davis, meteorolog șef pentru Everstream Analytics, s-a alăturat FOX Weather duminică pentru a explica modul în care evenimentele meteorologice extreme din întreaga lume au afectat puternic proviziile globale de zahăr înainte de sezonul aglomerat de Halloween.

Vremea extremă a dat lovituri majore industriei zahărului din întreaga lume în acest an, ceea ce ne-ar putea costa mai mult pentru a umple pungile cu dulciuri.

"Acesta a fost un an foarte greu pentru zahărul global. Dacă te uiți la primele zece țări producătoare în acest an, șase dintre ele au avut vreme extremă", a declarat John Davis, meteorolog șef la Everstream Analytics, pentru FOX Weather.

„Și efectul acestui lucru este prețulmai mare pentru orice folosește zahăr, inclusiv bomboanele.” El subliniază că seceta din Thailanda, al patrulea mare producător mondial, a redus producția cu aproape un sfert. India, SUA și Europa au suferit inundații, reprezentând al doilea, al șaselea și al treilea producător de top. Everstream a spus că vremea extremă este de așteptat să scadă aprovizionarea globală cu zahăr cu 10% până la 15% în timpul sezonului 2023/24. U.S. Food and Drug Administration estimează producția globală pentru sezon la cca. 187,9 milioane de tone.

Ploaia extremă și seceta scad aprovizionarea mondială de zahăr

Pakistanul și Mexicul s-au confruntat și cu seceta. China a avut ploi devastatoare.

„Și, desigur, toate condițiile meteorologice extreme pe care le-am avut la nivel global au venit la moment  nepotrivit”, a spus Davis. „Dacă plouă abundent în timpul recoltării, asta interferează cu activitatea de recoltare și dăunează recoltei în general. Dar totul se întoarce la cantitatea și frecvența vremii extreme pe care le-am avut la nivel global.”

În ultimul an, prețurile zahărului au crescut cu 42%. Prețurile zahărului sunt la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, de 31,54 cenți pe livră, potrivit Organizației Internaționale a Zahărului.

Un fermier de trestie de zahăr lucrează la câmp de Ziua Mondială a Fermierilor din Tangua, un oraș din interiorul Rio de Janeiro, Brazilia, pe 13 mai 2023. (Foto de Fabio Teixeira/Agenția Anadolu via Getty Images)

„Prețul zahărului este subiectul discuției, dar nu ne aflăm într-o situație de deficit în ceea ce privește aprovizionarea cu zahăr și nu anticipăm nicio întrerupere”, a declarat Todd Scott, manager senior de comunicare la The Hershey Company, pentru FOX Weather în iulie.

 „În mod similar, prețul zahărului nu are un impact asupra Halloween-ului nostru”. Dar nu doar bomboanele de Halloween și produsele de patiserie au o creștere a prețurilor. Zahărul poate fi folosit pentru a produce etanol. Este un aliment de bază și un conservant folosit în aproape toate categoriile de alimente și băuturi. Este folosit în medicină, îngrijirea rănilor, cosmetică, combaterea dăunătorilor, bioplastic, materiale de construcție, produse din hârtie, erbicide, ciment și adezivi, hrana animalelor și detergenți.

„Alte sectoare care folosesc zahăr, vorbim destul de mult despre energie, etanol, lucruri de genul”, a spus Davis. „Atât de multe sectoare diferite au zahărul ca componentă cheie”.

Să credem că prețurile gazelor sunt mari acum? Dacă nu ar există etanol, am plati și mai mult

El Niño în spatele ultimei creșteri a prețului zahărului din 2011

Bomboane Candy Corn fotografiate în Washington, DC, pe 9 octombrie 2018. (Fotografia de Deb Lindsey pentru The Washington Post prin Getty Images)

Subvențiile pentru zahăr au menținut prețul scăzut în mod artificial, astfel încât fermierii au replantat cu culturi cu câștiguri mai mari după noul început de secol. Apoi, Europa a redus subvențiile pentru zahăr la mijlocul anilor 2000. „2008/2009 a însemnat cea mai mare scădere înregistrată vreodată a producției globale de zahăr”, a declarat firma financiară Vikingen.se. „Producția mondială a scăzut cu aproape 20 de milioane de tone”. Și la mijlocul anului 2009  s-a format un eveniment El Niño  iar liderul mondial în producția de trestie de zahăr a fost puternic lovit.

 „Cultura trestiei de zahăr din Brazilia din iulie, august și septembrie a fost afectată de vremea umedă, ceea ce a dus la pierderea lumii a 1,5 milioane de tone de producție de zahăr”, a declarat Vikingen. „De acest zahăr era nevoie urgent în India și în alte părți. Ca rezultat direct, prețul zahărului brut a crescut la 30 de cenți pe liră în februarie 2010”. Producătorii de zahăr din emisfera nordică au fost afectați de vreme uscată.

Lipsa zaharului  de Halloween? Producătorii de ciocolată ne sperie

„Rămânerea în câmp a trestiei de zahăr și seceta de până la jumătatea anului 2010 au dus la recolte agricole scăzute. Au fost recoltate aproximativ 560 de milioane de tone de trestie de zahăr, în scădere față de speranțele inițiale de 590 de milioane de tone. În Australia, ploile abundente au forțat cultivatorii să lase aproape 20 la sută din recolta de trestie de zahăr la  pământ”, a scris Vikingen.

„Recolta UE a fost perturbată de condițiile de iarnă timpurie, care au lăsat unele câmpuri de sfeclă nerecoltate, în timp ce recolta din Rusia a fost distrusă de secetă și de căldura extremă din timpul verii”. Zahărul a atins aproximativ 36 de cenți pe kilogram în 2011.

Prognoza El Niño este puternică până la iarnă

Cu o prognoză puternică pentru El Niño până la iarnă, analiștii se așteaptă ca deficitul de zahăr să continue până în 2024.

 „Va fi ceva care va dura mult timp până își va reveni”, a spus Davis.

 

……………………………….

   

Articolul

World sugar shortage due to extreme weather threatening Halloween candy prices , By Hillary Andrews , Published October 8, 2023   

la adresa:

https://www.fox26houston.com/news/world-sugar-shortage-due-to-extreme-weather-threatening-halloween-candy-prices