FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 22, 2023


Categorii:

ÎNDULCITORUL SUCRALOZĂ POATE SUPRIMA CELULELE T ALE SISTEMULUI IMUNITAR

Îndulcitorul sucraloză poate suprima celulele T ale sistemului imunitar

 RO.aliment author , March 22, 2023

Experimentele pe șoareci au arătat că există o asociere puternică între consumul de sucraloză și capacitatea sistemului imunitar de a rezista tumorilor canceroase și infecțiilor bacteriene.

Biologii moleculari europeni și canadieni au descoperit că, în cazul consumului de sucraloză se ajunge la o scădere a activității celulelor T, în urma căreia organismul este mai puțin capabil să reziste infecțiilor și tumorilor canceroase. Lucrarea a fost publicată în revista Nature. Serviciul de presă al Institutului britanic Francis Crick (FCI) a anunțat rezultatele acum o săptămână

„Am demonstrat că sucraloza, unul dintre cei mai populari îndulcitori din lume, nu este o moleculă complet inertă, așa cum se credea în trecut. S-a dovedit că aceasta afectează funcționarea sistemului imunitar, da pentru anumiți pacienți efectul obținut ar putea fi unul benefic deoarece ar suprima imunitatea hiperactivă”, a declarat Julianne Blagikh, profesor asociat la Universitatea din Montreal (Canada), citată de serviciul de presă al FCI.

Cercetătorii au studiat efectul sucralozei asupra corpului șoarecilor obișnuiți de laborator. În aceste experimente, oamenii de știință au adăugat o cantitate mare, dar presupus sigură de sucraloză în hrana rozătoarelor și au urmărit modul în care activitatea vitală a animalului s-a schimbat pe o perioadă de aproximativ 12 săptămâni.

Observațiile cercetătorilor au indicat că adăugarea de sucraloză în dieta șoarecilor a dus la schimbări semnificative în sistemul lor imunitar. În special, oamenii de știință au descoperit că utilizarea pe termen lung și constantă a acestui îndulcitor a dus la o scădere a ratei de activare a două tipuri de celule T, CD4 și CD8 și, de asemenea, a redus puterea reacției lor și rata de reproducere. ca răspuns la o amenințare la adresa corpului.

Experimentele au arătat că aceste modificări în comportamentul celulelor T i-au făcut pe șoareci mai vulnerabili la infecțiile bacteriene și, de asemenea, le-au redus răspunsul imunitar la tumorile canceroase. În același timp, oamenii de știință au descoperit că utilizarea pe termen lung a sucralozei a redus probabilitatea de a dezvolta boli autoimune și alte tulburări asociate cu o activitate imunitară excesiv de ridicată.

Ambele, după cum notează cercetătorii, s-au datorat faptului că acumularea de sucraloză în corpul șoarecilor a schimbat natura circulației ionilor de calciu între celulele T și mediu. Înțelegerea acestui lucru va permite crearea de analogi ai sucralozei care nu afectează funcționarea sistemului imunitar și, de asemenea, le va oferi biologilor posibilitatea de a crea noi metode de control al activității celulelor T, au concluzionat cercetătorii.

Articolul original la adresa https://www.roaliment.ro/siguranta/indulcitorul-sucraloza-poate-suprima-celulele-t-ale-sistemului-imunitar/