FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 10, 2023


Categorii:

FLORIN BARBU: VOI CERE EXTINDEREA LICENȚELOR DE EXPORT PENTRU ZAHĂR DIN UCRAINA

Florin Barbu: Voi cere extinderea licențelor de export și pentru zahăr și făină din Ucraina ,

Oana Timar - 7 decembrie 2023

 
 

Fabrică de zahăr

Zahărul și făina vor intra pe lista produselor agroalimentare care se pot importa în România, din Ucraina, numai pe bază de licență. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale răspunde astfel solicitării cultivatorilor de sfeclă de zahăr din România care au solicitat interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că va solicita premierului Ciolacu să introducă zahărul și făina pe lista lista produselor pentru care este nevoie de licență pentru a realiza importuri din Uraina. Perioada de aplicare a ordonanței privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole va fi extinsă încă un an, potrivit Economica.net.

„Pot asigura că va fi prelungită partea de licențiere și anul viitor, pentru a proteja fermierii români. (Licența n.r.) va fi destinată tot fermierilor și procesatorilor care vor să facă importuri de cereale din Ucraina. Voi solicita și cred ca mă va ajuta domnul prim-ministru să introduc în acestă ordonanță de urgență privind licențierea și importurile de zahăr și faină din Ucraina, adică voi extinde lista”, a declarat ministrul Agriculturii la AgroTV.

Importurile de cereale din Republica Moldova, similare cu cele din anii anteriori

Acesta a mai spus că, până acum, nu există solicitări de licență din partea crescătrilor de animale sau procesatorilor din România. De asemenea, din datele Ministerului, importurile de cereale din Republica Moldova sunt similare cu cele din 2020, 2021.

Vă reamintim că ieri, miercuri – 6 decembrie, Agrointeligența a făcut public apelul cultivatorilor de sfeclă de zahăr din România care au cerut interzicerea importurilor de zahăr din Ucraina. Astfel, Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România cere stoparea de urgență a importurilor de zahăr din Ucraina pentru cel puțin o perioadă de 3-4 luni, pe modelul Slovaciei.

………………………..

Articolul la adresa:

https://agrointel.ro/280000/florin-barbu-voi-cere-extinderea-licentelor-de-export-si-pentru-zahar-si-faina-din-ucraina/