FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 13, 2024


Categorii:

FILIERA ZAHĂRULUI DIN UCRAINA

O anchetă Antena 3 CNN dezvăluie filiera zahărului din Ucraina vândut în România 

Angelica Lefter , 8 martie 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) spune că susține producătorii români de zahăr și fermierii care cultivă sfecla de zahăr. MADR a introdus o ordonanță care interzice importurile de zahăr din Ucraina, însă potrivit unei anchete Antena 3 CNN, legea este ocolită în fiecare zi și nimeni nu este tras la răspundere.

O firmă de transporturi importă zahăr ucrainean în România

Jurnaliștii Antena 3 CNN s-au prezentat drept achizitori de zahăr în cantități mari și au contactat o firmă de transporturi care se prezintă ca fiind printre cele mai mari din țară, care vinde zahăr.

”Noi suntem numărul trei după Agrana și Bod. Asta înseamnă că vorbiți cu cine trebuie, producție Ucraina, normal!”, a spus reprezentantul firmei de transporturi care i- direcționat pe jurnaliști către șeful firmei.

Contactat, patronul firmei de transporturi a răspuns, fără vreo bănuială la toate întrebările jurnaliștilor, convins fiind că o facere bănoasă se află pe masă: ”La moment avem 11.000 de tone, vă aranjează? Nu lucrăm pe scurtă durată. Ce producție este? Nu România, Ucraina! România nu produce (n.r. lucrează) zahăr! (…) Cerealele sunt cereale, noi avem marfă făcută import deja în stoc, n-avem treabă cu asta. Că a interzis Guvernul, deci Guvernul că a dat Ordonanță de Urgență, da, rolul lor acolo…”, a menționat bărbatul.

Necesarul de consum al României la zahăr este de 400.000 de tone pe an, cantitate pe care țara noastră nu o poate acoperi. Singurii, însă, care pot aduce zahăr în țară, conform unei Ordonanțe de Urgență de anul trecut, sunt cei care se ocupă de producția și procesarea zahărului și dețin o licență de import.

Poză la un anunț de vânzare zahăr pe OLX

Ministrul Agriculturii: ANAF și Vama ar trebui să acționeze mult mai drastic

Jurnaliștii Antena 3 CNN l-au informat pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a reacționat spunând că în momentul de față., conform înțelegerilor, Ucraina nu va mai exporta zahăr către România decât către firmele licențiate.

”Din ce am înțeles din declarația de aici a spus că a avut un stoc de zahăr. Sigur, din punctul meu de vedere și al Ministerului Agriculturii, eu am discutat cu omologul ucrainean, în momentul de față nu va mai exporta zahăr către România decât pe societățile pe care noi le licențiem la Ministerul Agriculturii. Din punct de vedere al celorlalte instituții care verifică practic acest tranzit către alte state din Uniunea Europeană și apoi vin pe import intracomunitar, cred că ANAF și Vama ar trebui să acționeze mult mai drastic”, a menționat ministrul Florin Barbu.

Statistic, 20% din cantitatea de zahăr ucrainean importat de Uniunea Europeană, rămâne în România. Schema este bine pusă la punct de cei care ocolesc legea. Camioanele cu zahăr ucrainean intră în țara noastră prin punctele de frontieră din nord, dar nu se opresc la noi, ci în Ungaria și Bulgaria. În Bulgaria, mai ales, în 48 de ore zahărul ucrainean capătă ”pașaport european” și intră înapoi în România fără nicio problemă.

”Acum două săptămâni, în câteva zile s-au dus din Ungaria cam 7.000 de tone de zahăr. Este ilegal ce fac, pentru că din punct de vedere legislativ numai fabricile de zahăr pot aduce zahăr din Ucraina. Trebuie stopat fenomenul pentru că pune industria zahărului pe butuci”, a declarat Mihai Dimitriu, director executiv al FCSZR.

Mihaela Neagu, administratorul fabricii de zahăr Bod: Lovitura grea este pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr

Din peste 30 de fabrici de zahăr câte existau înainte de 1990 în țara noastră au mai rămas doar două. Mihaela Neagu, administratorul fabricii de zahăr Bod, a menționat că până la urmă pierderea cea mai mare este cea a fermierilor, care nu vor avea unde să-și valorifice cultura de sfeclă de zahăr

”Lovitura dură este pentru fermieri. Gândiți-vă că sunt 500 de fermieri, care au 8.800 de hectare. Aceștia se bazează pe cultura de sfeclă. Mai mult decât atât, statul pierde zi de zi TVA-ul din cauza acestor firme ale unor ”băieți deștepți” din România care au găsit să facă acest trick (șmecherie – n.r.). Merg cu tirurile până în Bulgaria sau Ungaria, își plătesc acolo TVA-ul și pun marfa înapoi în aceeași zi în România”, a declarat pentru Antena 3 CNN și Mihaela Neagu, administratorul fabricii de zahăr Bod.

 ........................

Articolul la adresa:

https://agrointel.ro/290568/o-ancheta-antena-3-cnn-dezvaluie-filiera-zaharului-din-ucraina-vandut-in-romania