FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 24, 2022


Categorii:

FACI DIABET DE LA ZAHĂR?

Te poți îmbolnăvi de diabet dacă mănânci prea mult zahăr?

 De  Brittany Poulson, MDA, RDN, CD, CDCES  ,  22 decembrie 2022

 

Consumul de prea mult zahăr nu provoacă în mod direct diabet.

Cu toate acestea, există o corelație (asociere) între a fi supraponderal sau a avea obezitate și diabetul de tip 2. În timp, consumul de prea multe alimente și băuturi, inclusiv cele bogate în zahăr, poate duce la creșterea în greutate. Creșterea excesivă în greutate poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Corelația înseamnă că există o asociere între două variabile. Cu toate acestea, nu înseamnă că o modificare a unei variabile va duce întotdeauna la cealaltă variabilă.

Cauzația înseamnă că există o relație cauză-efect sau că o schimbare într-un lucru provoacă o schimbare în altul.

Acest articol discută despre zahăr și asocierea acestuia cu diabetul, simptomele de la prea mult sau prea puțin zahăr și aportul de zahăr pentru persoanele cu diabet.

Grace Cary / Getty Images

În diabetul de tip 1 sau 2, zahărul nu este o cauză directă

Deoarece diabetul este asociat cu niveluri ridicate de glucoză din sânge (zahăr din sânge), pare rezonabil să presupunem că consumul de prea mult zahăr provoacă acest lucru. Cu toate acestea, nicio literatură de calitate nu citează consumul de zahăr ca o cauză directă a diabetului de tip 1 sau tip 2.

Cum pot face diabet oamenii?

Diabetul de tip 1 nu este asociat cu dieta și obiceiurile de viață. Mai degrabă, genetica și factorii de risc de mediu se consideră că joacă un rol.

A avea un părinte sau un frate cu diabet de tip 1 înseamnă că aveți un risc mai mare de diabet de tip 1. În Statele Unite, oamenii albi sunt mai des diagnosticați cu diabet de tip 1 decât afro-americani și hispanici sau latino-americani.

Poate fi prevenit diabetul de tip 1?

Oamenii de știință au căutat de multă vreme o modalitate de a ajuta la vindecarea sau prevenirea apariției diabetului de tip 1.

În noiembrie 2022, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un medicament pentru a întârzia debutul diabetului de tip 1. Noul medicament, numit Tzield (teplizumab), este administrat prin perfuzie intravenoasă (IV) o dată pe zi, timp de 14 zile consecutive. Este indicat pentru utilizare la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 în stadiul 2 (disglicemic – în care nivelurile de zahăr din sânge sunt prea scăzute sau prea ridicate – dar presimptomatic) pentru a ajuta la întârzierea progresiei către stadiul 3 de diabet de tip 1 (disglicemic și simptomatic).

Diabetul de tip 2 este o boală complexă, multifactorială, cu multe cauze și factori de risc diferiți. Unii factori de risc sunt legați de stilul de viață, cum ar fi inactivitatea fizică sau supraponderalitatea.

Alți factori de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

 • Prediabetul (în care nivelurile medii ale zahărului din sânge sunt ridicate, dar nu suficient de ridicate pentru a diagnostica diabetul)
 • Având 45 de ani sau mai mult
 • A avea un membru al familiei apropiate (părinte sau frate) cu diabet zaharat de tip 2
 • Ați avut diabet gestațional (diabet care debutează în timpul sarcinii)

Persoanele afro-americane, hispanice sau latino-americane, indienii americani, nativii din Alaska, insulele din Pacific sau de origine asiatică americană sunt mai des diagnosticați cu diabet de tip 2 decât albii din Statele Unite.

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau amânat prin modificări pozitive ale stilului de viață. Acestea includ respectarea unui model de alimentație sănătoasă, participarea la activități fizice regulate și pierderea în greutate dacă sunteți supraponderal. 

Verywell Health preferă să folosească terminologie incluzivă. Dar atunci când se citează autoritățile din domeniul sănătății sau cercetări, sunt folosiți termenii pentru gen, sex sau grupuri rasiale din acele surse.

Diabet de tip 1 vs. diabet de tip 2

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar afectează capacitatea organismului de a produce insulină. Insulina este un hormon care ajută organismul să folosească glucoza din sânge ca combustibil și scade nivelul de glucoză din sânge. Diabetul de tip 1 apare adesea în copilărie sau adolescență, dar se poate dezvolta la orice vârstă.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune medicală cronică care se dezvoltă în timp. În cazul diabetului de tip 2, există adesea rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul nu folosește insulina în mod corespunzător, ceea ce duce adesea la niveluri crescute de glucoză din sânge. În timp, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot dezvolta, de asemenea, o producție scăzută de insulină și necesită insulină ca parte a planului lor de tratament.

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent diagnosticat la adulți. Totuși, tot mai mulți copii și adolescenți sunt diagnosticați cu diabet de tip 2.

Care sunt simptomele consumului de prea mult zahăr?

La persoanele fără diabet sau prediabet, organismul este destul de bun la reglarea nivelului de glucoză din sânge și la menținerea acestora într-un interval normal. Cu toate acestea, dacă nivelul glucozei din sânge devine prea mare (hiperglicemie) din cauza rezistenței la insulină, a insuficientei insulină sau a altor motive, există câteva simptome la care trebuie să fiți atenți.

Simptomele comune ale nivelului ridicat de glucoză din sânge includ: 6

 • Sete excesivă
 • Urinarea crescută
 • Foame crescută
 • Vedere încețoșată
 • Oboseala
 • Infecții frecvente cu drojdie

În cazuri mai severe, hiperglicemia poate provoca, de asemenea:

 • Pierdere în greutate inexplicabilă
 • Respirație cu miros dulce sau „fructat”.
 • Dureri de stomac, greață sau vărsături
 • Tăieturi sau răni care durează mult până se vindecă
 • Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare

Simptomele unui consum prea mic de zahăr

La capătul opus al spectrului, nici a nu consuma zahăr nu are un efect direct asupra dezvoltării diabetului. Cu toate acestea, prea puțină glucoză în sânge (hipoglicemie) sau scăderea zahărului din sânge poate fi periculoasă.

Iată câteva simptome la care să fim atenți:

 • Bătăi rapide ale inimii
 • Tremurături
 • Transpirație, frisoane sau umezeală
 • Senzație de nervozitate sau anxietate
 • Senzație de iritabilitate sau confuză
 • Amețeli
 • Foame crescută

Dacă sunteți expus riscului de a dezvolta un nivel scăzut de glucoză din sânge, asigurați-vă că vă familiarizați cu semnele și simptomele, precum și cu modul de tratare al acesteia.

Persoanele cu diabet pot consuma zahăr

Dacă ai diabet, asta nu înseamnă că nu mai poți mânca zahăr. Zahărul, ca orice alt aliment, se poate încadra într-o dietă bine echilibrată atunci când este consumat cu moderație. Atunci când mănânci alimente cu zahăr, poți minimiza răspunsul la glucoza din sânge și poți crește senzația de sațietate prin adăugarea de surse de proteine și grăsimi.

Mai jos sunt mai multe sfaturi pentru încorporarea unora dintre alimentele tale preferate în dieta ta cu diabet, gestionând în același timp cu succes nivelul de glucoză din sânge.

Consumul atent

A fi atent la aportul de alimente și băuturi înseamnă să te concentrezi asupra gândurilor, emoțiilor și senzațiilor fizice în timp ce mănânci. Acordarea atenției semnalelor de foame și de sațietate este un alt aspect important al alimentației conștiente.

De exemplu, mănâncă când ți-e foame, dar nu mori de foame și încetează să mănânci când nu-ți mai este foame și înainte de a fi sătul.

Iată câteva sfaturi pentru a mânca mai atent:

 • Mâncați încet.
 • Luați mușcături mai mici.
 • Nu săriți peste mese.
 • Serviți porții mai mici.
 • Folosiți farfurii și boluri mai mici.
 • Folosiți-vă toate simțurile pentru a observa aspectul, sunetul, mirosul, gustul și textura alimentelor.
 • Gândiți-vă de unde a venit mâncarea și cine a pregătit-o.
 • Evitați distragerea atenției, cum ar fi telefoanele mobile sau televizorul.

Cât zahăr pe zi este recomandat?

Nu există o cantitate specifică de zahăr recomandată persoanelor cu diabet pe zi. Cu toate acestea, asistența medicală vă poate recomanda o limită specifică în funcție de nevoile dumneavoastră. Atât Departamentul Agriculturii (USDA) cât și Asociația Americană a Inimii (AHA) au elaborat recomandări suplimentare privind limitele de zahăr pentru populația generală.

USDA recomandă americanilor cu vârsta peste 2 ani să consume mai puțin de 10% din totalul caloriilor zilnice din zaharuri adăugate. De exemplu, o dietă de 2.000 de calorii ar avea nu mai mult de 200 de calorii sau aproximativ 12 lingurițe.

 Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului adăugat la cel mult 6% din caloriile zilnice. Aceasta ar fi aproximativ 36 de grame (9 lingurițe sau 150 de calorii) pentru bărbați și 25 de grame (6 lingurițe sau 100 de calorii) pentru femei.

 Nu este recomandat consumul de zahăr adăugat din alimente sau băuturi copiilor sub 2 ani.

Schimburi de alimente

Uneori ți-e pofta de ceva dulce, dar există mai multe moduri de a te răsfăța fără a exagera.

Un astfel de mod este prin schimburi de alimente sau alegerea unei opțiuni alimentare similare, mai sănătoase, care încă îți va satisface pofta. De exemplu, în loc de ciocolată cu lapte, alegeți ciocolata neagră.

Un alt schimb ar putea fi să savurați iaurt grecesc simplu îndulcit cu un strop de miere amestecat cu câteva fructe de pădure și un strop de scorțișoară măcinată, mai degrabă decât cu înghețată.

În loc să acoperiți clătitele cu unt și sirop, încercați să o acoperiți cu niște unt de nuci și fructe proaspete.

Opțiunile sunt nesfârșite și s-ar putea să găsiți o nouă modalitate preferată de a-ți răsfăța pofta dulce, adăugând totuși niște nutrienți în dietă.

Sunt bune fructele pentru persoanele cu diabet?

Poate ați auzit că trebuie să evitați cu totul anumite fructe sau fructe dacă aveți diabet din cauza conținutului lor de zahăr. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat. Fructele întregi, proaspete, conțin mulți nutrienți benefici, cum ar fi fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. În timp ce fructele întregi conțin zahăr, acesta este un zahăr natural și aduce toți ceilalți nutrienți buni pentru tine. Prin urmare, fructele sunt un grup de alimente bogate în nutrienți care poate fi inclus ca parte a unei diete sănătoase pentru diabet.

Alternative la zahăr

Dacă mergi pe culoarul de panificație sau pe secțiunea de suplimente pentru sănătate a magazinului alimentar, vei găsi multe alternative pentru zahăr. Acestea includ îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr și îndulcitori noi (naturali) fără sau cu conținut scăzut de calorii.

Îndulcitorii artificiali, numiți și îndulcitori nenutritivi, pot fi de 200 până la 700 de ori mai dulci decât zahărul de masă. Sunt create sintetic și nu conțin calorii, zahăr, vitamine sau minerale.

FDA a aprobat mai multe ca aditivi alimentari. Unii îndulcitori artificiali includ aspartamul (NutraSweet sau Equal), zaharina (Sweet and Low, Sweet Twin) și sucraloza (Splenda).

Alcoolii de zahăr sunt, de asemenea, creați sintetic, de obicei din zaharurile în sine. Nu sunt la fel de dulci ca îndulcitorii artificiali, dar totuși mai dulci decât zahărul de masă. Sunt considerați îndulcitori cu conținut scăzut de calorii. Ei pot provoca însă dureri de stomac, balonare, gaze sau diaree dacă sunt consumați în cantități mari.

Exemple de înlocuitori de zahăr al alcoolului includ xilitol, eritritol, maltitol și sorbitol. Îndulcitorii noi sunt creați din surse naturale de plante, deși sunt încă procesați pentru a deveni ceea ce vedeți pe rafturile magazinelor. De asemenea, sunt considerați îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și nu vor contribui la creșteri mari ale zahărului din sânge. Câteva exemple includ aluloza, extractul de fructul călugărului și stevia.

Cumpărături alimentare și etichete nutriționale

Este important să urmezi o dietă sănătoasă, indiferent dacă ai sau nu diabet. Cu toate acestea, uneori poate deveni puțin mai dificil să încerci să afli cum să mănânci pentru a-ți gestiona cel mai bine diabetul.

S-ar putea să fie nevoie să acordați mai multă atenție etichetelor nutriționale și ingredientelor atunci când faceți cumpărături la magazin. Dacă medicul v-a recomandat să rămâneți într-o anumită cantitate de carbohidrați pe zi, este esențial să învățați cum să citiți o etichetă cu informații nutriționale.

Citiți gramele de carbohidrați totali, dar urmăriți și să includă alimente care sunt mai bogate în fibre și au mai puține zaharuri adăugate. A ști de unde provin carbohidrații este la fel de important ca și câți carbohidrați mănânci. Dacă aveți întrebări despre câți carbohidrați sunt potriviți pentru dvs. sau dacă aflați cum să citiți o etichetă nutrițională, un dietetician înregistrat sau un educator în diabet vă poate ajuta.

Ce sunt zaharurile rafinate și carbohidrații?   

Poate ați auzit că ar trebui să limitați cantitatea de zaharuri rafinate și carbohidrați din dieta dvs., dar ce înseamnă asta? Când vine vorba de zahăr, există două mari categorii: zaharuri naturale și zaharuri adăugate. Zaharurile naturale provin din fructe și produse lactate. Zaharurile/carbohidrații rafinați se încadrează în categoria zaharurilor adăugate. Au fost procesate zaharuri rafinate. Exemplele includ zahăr de masă, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zahăr pudră, zahăr brun și chiar „zaharuri naturale procesate”, cum ar fi agave, miere și siropul de arțar.

 Umpleți-vă căruciorul de băcănie cu o mulțime de fructe întregi, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și surse de proteine slabe. Includeți grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, avocado, nucile și semințele. Limitați alimentele bogate în zaharuri adăugate, grăsimi saturate și sodiu.

..............................

 

Articolul original,

  Can You Get Diabetes From Eating Too Much Sugar?

By  Brittany Poulson, MDA, RDN, CD, CDCES  , December 22, 2022

https://www.verywellhealth.com/can-you-get-diabetes-from-eating-too-much-sugar-6891156