FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 27, 2023


Categorii:

FABRICA DE ZAHĂR LUDUȘ REÎNCEPE PRODUCȚIA

Fabrica de zahăr Luduș, salvată de la gigantul francez Tereos prin cumpărători apăruți în ultim moment, reîncepe producția. Ce a stat în spate și cum au devenit, în final, fermierii acționari

Thomas Dincă , 26 septembrie 2023

Fabrica de zahăr Luduș, care a trecut, la începutul anului, în proprietatea antreprenorilor români Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, după ce grupul francez Tereos a decis închiderea unității, va reîncepe producția până la finele acestei luni. La începutul anului, fabrica de zahăr Luduș a fost vândută de gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, către antreprenorii români Mihaela Neagu și Daniel Matache. Mihaela Neagu este director general al Best Achiziții, care a cumpărat în 2021 și Fabrica de Zahăr Bod, relevă datele Profit.ro.

POVESTEA SALVĂRII FABRICII

Cum au ajuns cei doi investitori să cumpere Fabrica de zahăr Luduș “Dacă pe Best Achiziții se dorea inițial și achiziția acestei fabrici, trebuia notificat Consiliul Concurenței. Acest lucru ar fi durat câteva luni de zile. În aceste condiții, francezii spuneu ”Mulțumesc. La revedere” și închideau fabrica. O mai și demolau, cum s-a întâmplat la Oradea. Și atunci, mergând pe repede-înainte, s-a găsit această soluție”, a spus Mihai Dimitriu, director executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, la Agro TV.

„Există un memorandum încheiat de conducerea actuală a fabricii, prin care se menționează vânzarea de până la 45-49% către fermieri. Așadar, fermierii pot deveni acționari ai fabricii de la Luduș.

De reținut, totuși, că acțiunile de astăzi nu se vor compara cu acțiunile de mâine, deoarece între timp se vor face investiții, se vor lua împrumuturi din bănci, iar activele vor avea altă valoare”, a anunțat Mihai Dimitriu. Sunt și oameni care regretă că această fabrică nu a fost achiziționată de statul român “Prin Ministerul Agriculturii, statul a avut cele mai bune intenții. Fostul ministru, Adrian Chesnoiu și apoi, Petre Daea, au continuat această idée, însă, achiziția trebuia să fie făcută prin Casa Unirea. Din păcate, din cauza istoricului Unirii, închisă-redeschisă, a fost tardiv pentru a reuși cumpărarea fabricii de la Luduș”, spune acesta.

Jucători care au intrat în cursa achiziționării Fabricii de zahăr Luduș

“Scandia Foods a fost, de asemenea, în joc. Aceștia însă, s-au retras deoarece voiau un audit mai amănunțit. Francezii au fost reticenți, au cântărit foarte mult perspectivele. Concluzia: s-a pierdut timpul, iar Scandia și-a pierdut interesul, la un moment dat.

Noii proprietari au și fabrica Zahăr Bod, care este în conservare deoarece nu vor reuși să strângă numărul rentabil de hectare cultivate pentru a porni activitatea pentru o fabrică de zahăr.

Ei vor să facă contracte în Brașov și zona Mureș și Cluj și vor procesa la Luduș. Ei au intenții serioase de a investi și de a da de lucru celor 130 de angajați ai fabricii. Premisele sunt bune”, a subliniat Mihai Dimitriu.

Potrivit directorului executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, fabrica de la Luduș este „ la cheie”.” Va solicita un remonte minor în perioada primăvară-vara. La nivel tehnologic și automatizare este la nivelul vest european deoarece francezii au investit în această fabrică”, este opinia lui Dimitriu. Obiectivele imediate sunt legate de contractarea cât mai urgentă a suprafețelor cultivate cu sfeclă de zahăr Noii proprietari au estimat că în maximum 10 zile să încheie contracte, iar sămânța să fie comandată astfel încât, în jur de 10 martie, să ajungă în România.

...............................

Articolul la adresa https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/agribusiness/fabrica-de-zahar-ludus-salvata-de-la-gigantul-francez-tereos-prin-cumparatori-aparuti-in-ultim-moment-reincepe-productia-ce-a-stat-in-spate-si-cum-au-devenit-in-final-fermierii-actionari-21327896  .