FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 18, 2023


Categorii:

ÎNDULCITORII ARTIFICIALI SUNT RĂI?

Există „cel mai sănătos”  înlocuitor al zahărului ? Ce trebuie să știm despre îndulcitorii artificiali.

Clare Mulroy   USA TODAY

Îndulcitorii artificiali pot părea o tendință apărută abia la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI, dar există de mult mai mult timp. Primul îndulcitor artificial a fost zaharina, sintetizată în 1879. Poate fi de aproximativ 300 până la 500 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este folosită în produse precum pasta de dinți și băuturile răcoritoare dietetice.

Înlocuitorii zahărului, cum ar fi eritritolul, sunt folosiți în multe bunuri de consum casnic – gumă de mestecat, conserve, jeleuri și produse lactate – dar au avut o istorie controversată și un loc bun în cercetare.

Iată ce trebuie să știți dacă alegeți înlocuitori de zahăr în dieta dvs. de zi cu zi:

 

Cel mai sănătos înlocuitor al zahărului

Există multe tipuri diferite de înlocuitori de zahăr: îndulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza și zaharina sunt de obicei creați în laborator. Există alcooli de zahăr creați sintetic, folosiți pentru a îndulci fără a adăuga multe calorii sau carbohidrați.

Din punct de vedere tehnic, alcoolii de zahăr nu sunt îndulcitori artificiali; pot fi găsiși și în surse de hrană integrală, cum ar fi fructele și legumele. Îndulcitorii naturali sau cei noi sunt, de asemenea, obișnuiți: fructele călugărului sau stevia, de exemplu, sunt extrași din plante.

Potrivit nutriționistului dietetician Jill Weisenberger, să ne concentrăm mai puțin pe tipul de înlocuitor și mai mult pe cantitate.

Prin urmare, cel mai sănătos înlocuitor de zahăr este o cantitate mică: o cantitate mare din orice înlocuitor de zahăr ar putea fi dăunătoare.

 

 „Doza face otrava”, spune Weisenberger.

Așadar, ce înlocuitor de zahăr ar trebui să alegem? Totul s-ar putea reduce la preferințele noastre personale de gust sau putem schimba regulat înlocuitorul dorit. „Înlocuitorii au structuri chimice atât de diferite, astfel încât toți se vor comporta diferit în organism”, spune Weisenberger.

„Efectele adverse vin întotdeauna cu o anumită cantitate de doză… așa că oricine este îngrijorat de siguranța sănătății poate să folosească uneori ștevia, uneori să folosească sucraloză și uneori să folosească fructe de călugăr, trebuie doar să le varieze.”

 

Este zahărul mai bun decât îndulcitorii artificiali?

Zahărul în sine nu este rău pentru nimeni – de fapt, avem nevoie de glucoză pentru a trăi, glucoză pe care corpul nostru o creează prin descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Dar, deși există zaharuri naturale găsite în unele alimente, zaharurile adăugate găsite în băuturile răcoritoare, cafeaua îndulcită, bomboane și deserturi pot fi dăunătoare sănătății noastre.

Băuturile dulci sunt principala sursă de zahăr adăugat în dietele americane, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor / Centers for Disease Control and Prevention. O doză conține aproape cantitatea maximă de zahăr adăugat care ar trebui consumată într-o singură zi, spune CDC.

„Aș prefera ca cineva să aibă o Cola Dietă decât o Cola obișnuită, dar asta nu înseamnă că vreau să beau vreuna”, spune ea.

O Coca-Cola Original de 12 uncii conține 39 de grame de zahăr sau puțin mai mult de 9 lingurițe.

O cutie de 12 uncii de Diet Coke conține zero grame de zaharuri adăugate dar aproximativ 200 de miligrame de aspartam.

„Să presupunem că cineva folosește o linguriță de îndulcitor pe zi în ceai sau cafea; Nu cred că contează, folosește-l pe cel care îți place”, spune Weisenberger. „Dar dacă utilizați un volum mai mare, atunci cunoaștem fără îndoială pericolele ce vin de la prea mult consumde zahăr, în special pentru persoanele cu prediabet și diabet.”

Dacă aveți diabet și doriți doar să vă limitați aportul de zahăr, Weisenberger vă oferă următoarele sugestii:

  • Să citim etichetele produselor alimentare: zahărul adăugat poate apărea în produsele alimentare pe care nu le-ați considera neapărat „dulci”, cum ar fi pâinea, sosurile pentru salată sau chiar fasolea conservată.
  • Să acordăm atenție mărimii porției: „Dacă nu ne uităm la dimensiunea porției pe un panou cu informații nutriționale, atunci nu avem niciun context pentru cifrele de după”, spune Weisenberger.
  • Să avem grijă la cât zahăr și îndulcitor folosim acasă: aceasta include zahărul alb, zahărul brun, mierea, siropul de arțar și alți îndulcitori similari.

Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 24 de grame de zahăr pe zi pentru femeile adulte și 36 de grame pentru bărbații adulți, dar Weisenberger spune că persoanele prediabetice sau diabetice ar trebui să consume și mai puțin.

Îndulcitorii artificiali sunt răi?

Există cercetări limitate asupra efectelor pe termen lung ale înlocuitorilor de zahăr. Îndulcitorii artificiali sunt folosiți în multe produse alimentare fără zahăr sau dietetice, deoarece sunt mai dulci decât zahărul de masă și necesită mai puține cantități pentru a obține aceeași dulceață. Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente / U.S. Food and Drug Administration - FDA  a stabilit că următorii îndulcitori sunt siguri sau nu sunt toxici pentru publicul larg:

  • Aspartam
  • Acesulfam de potasiu (Ace-K)
  • Sucraloză
  • Neotame
  • Advantame
  • Zaharină

Îndulcitorii pe bază de plante și fructe, stevia, fructele de călugăr și taumatina sunt, de asemenea, considerați siguri de către FDA.

Cu toate acestea, frunzele de stevia și extractele brute de stevia nu sunt considerate sigure conform ghidurilor FDA din cauza „informațiilor toxicologice inadecvate”, spune FDA. Glicozida de steviol – ceea ce numim „stevia” – este un extract purificat obținut din frunze de stevie.

Există cercetări în curs despre impactul potențial asupra sănătății al îndulcitorilor utilizați în mod obișnuit, cum ar fi aspartamul.

Un studiu din 2022 publicat în Jurnalul Medical Britanic / British medical journal - BMJ a găsit o legătură între consumul ridicat de îndulcitori artificiali și creșterea bolilor cardiovasculare.

Orientările Organizației Mondiale a Sănătății arată că înlocuitorii zahărului nu beneficiază de obiectivele de pierdere în greutate pe termen lung[1], iar o lucrare de cercetare din anul 2017 a concluzionat că îndulcitorii pot duce la creșterea în greutate[2].

Îngrijorările cu privire la îndulcitorii artificiali ca agenți cancerigeni provin din studiile pe animale de laborator care au arătat un risc crescut de cancer la șobolani, dar studii mai recente au contestat că acesta ar fi rezultatul pentru oameni. Unele studii au examinat legătura dintre cancerele legate de obezitate și îndulcitorii artificiali.

Potrivit FDA, aspartamul este, în general, recunoscut ca sigur sau netoxic, la niveluri de „aport zilnic acceptabil”, conform FDA. Nivelul ADI pentru aspartam, care se găsește în îndulcitorii de marcă precum Equal sau Nutrosweet, este de 75 de pachete pe zi. Dar „în siguranță” nu înseamnă neapărat sănătos și, după cum au spus anterior cercetătorii USA TODAY, este mai bine să rămâneți cu apă și să limitați aportul atât de zahăr adăugat, cât și de înlocuitori.

Is erythritol safe?

Erythritol is a no-calorie sugar alcohol that our body produces at low levels, and it is present in low levels in some fruit and fermented foods. In larger quantities, erythritol is found in processed food and beverages and the sweetener Truvia.

Este eritritolul sigur?

Eritritol este un alcool fără calorii de zahăr pe care corpul nostru îl produce la niveluri scăzute și este prezent în niveluri scăzute în unele fructe și alimente fermentate. În cantități mai mari, eritritolul se găsește în alimentele și băuturile procesate și în îndulcitorul Truvia.

Un studiu din 2023 a constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de eritritol din sânge au avut un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral, cheaguri de sânge sau deces în comparație cu cei cu cele mai scăzute niveluri.

Nu există suficiente informații pentru a spune în mod definitiv că consumul de eritritol cauzează probleme, dar cercetătorii au spus anterior USA TODAY că nu ar recomanda utilizarea acestuia.

…………………………

Articolul

Is there a 'healthiest' sugar substitute? What you need to know about artificial sweeteners.

Clare Mulroy   USA TODAY

.............................

la  adresa

https://eu.usatoday.com/story/life/food-dining/2023/06/11/what-is-the-healthiest-sugar-substitute/70283021007/

 

[1] https://eu.usatoday.com/story/news/health/2023/05/16/world-health-organization-sugar-substitutes-weight-loss/70222122007/ 

[2] https://www.cmaj.ca/content/189/28/E929