FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 15, 2023


Categorii:

EUROPA: RĂDĂCINI DE SFECLĂ MARI DAR CU UN CONȚINUT MIC DE ZAHĂR

The Beet Brief: rădăcini de sfeclă mari dar cu conținut mic de zahăr în toată Europa , 13 octombrie 2023 , Arthur Marshall Manager NFU Commercial și Market Insight

 În raportul nostru din octombrie, NFU Sugar Commercial and Market Insight Manager Arthur Marshall analizează nivelurile de conținut de zahăr, rădăcinile mari și nivelurile de livrare a sfeclei. Repere:

  • Regatul Unit și multe culturi europene prezintă rădăcini mari, dar zaharurile scăzute nu dau recolte bune.
  • Mai puține sfeclă din Regatul Unit livrată per fabrică pe zi în prima parte a campaniei 2023, decât în ultimii ani.
  • Aproape toți analiștii estimează acum un al cincilea deficit global consecutiv de zahăr în 2023/24 .

În ciuda celui mai cald septembrie înregistrat în Anglia de Est și a nivelurilor de însorire peste medie, conform datelor Met Office, conținutul de zahăr nu s-a ridicat la niveluri „normale” în timpul lunii.

Conținutul de zahăr al sfeclei din Regatul Unit livrat fabricilor a fost în medie sub 16% în fiecare săptămână a campaniei din 2023 până în prezent, marcând cel mai scăzut conținut de zahăr observat în sfeclă în această perioadă a anului din cel puțin ultimii 10 ani. Aceasta continuă tendința de a avea rădăcini mari și conținut scăzut de zahăr, observată în testele de recoltă înainte de campanie.

O teorie ar fi că, având plantele mai puțin mature cu câteva săptămâni decât de obicei (din cauza plantării târzii), în combinație cu temperaturile calde ale nopților, recolta nu se pregătește încă pentru iarnă așa cum ar face-o în mod normal în această perioadă a anului și, prin urmare, nu este construită rezerva de zahăr, la fel de mult ca de obicei.

Dar, dacă acest lucru este corect, scurtarea zilelor ar putea limita potențialul culturii de a produce zahăr în lunile următoare, ceea ce înseamnă că există riscul ca conținutul de zahăr să rămână scăzut pentru această campanie. Similar cu Marea Britanie, culturile de sfeclă din mare parte din Europa prezintă randamente bune de rădăcini dar cu conținut de zahăr scăzut. La un apel de  actualizare a stării culturilor de luna trecută în cadrul CIBE (asociația europeană a cultivatorilor de sfeclă a cărei NFU Sugar este membră), a existat un optimism general pentru randamentele în jur sau ușor peste medie, dar cultivatorii din multe țări au remarcat că un conținut scăzut de zahăr ar putea împiedica randamentele ca să fie substanțial peste medie. Graficul de mai jos rezumă feedback-ul cu privire la condițiile culturilor din diferite țări la începutul lunii septembrie, înainte de începerea majorității campaniilor.

Livrarea sfeclei.

Livrările de sfeclă din campanie până în prezent sunt mai mari decât în oricare dintre ultimele cinci campanii, dar oferta zilnică de sfeclă a fost relativ scăzută.

În ciuda diferitelor stimulente pentru livrarea timpurie din acest an, atunci când sunt ajustate pentru numărul de zile de campanie per fabrică până în prezent, tonele ajustate livrate per fabrică pe zi au fost mai mici decât în ultimii ani.

Figura 2 de mai jos arată totalul de sfeclă livrată în prima parte a campaniei în ultimii șase ani, precum și tonele livrate pe zi, fiecare fabrică fiind deschisă (adică două fabrici deschise timp de 10 zile ar echivala cu o fabrica deschisă 20 de zile). Nivelul ajustat, mai scăzut, de sfeclă livrată pe zi per fabrică va fi parțial o funcție a nivelurilor scăzute de zahăr, dar ar putea reflecta și apetitul și capacitatea cultivatorilor de a răspunde stimulentelor, cum ar fi alocația pentru livrare timpurie.

Deși cifra nu este cu mult sub ultimii ani, este substanțial mai mică decât rata de livrare din prima parte a campaniilor înainte de 2020, subliniind astfel faptul că provocarea privind furnizarea timpurie a sfeclei continuă pentru industrie.

Viziunea unui trader

Paul Harper, desemnat de NFU Sugar Board și trader de zahăr, împărtășește părerile despre situația actuală a pieței.

Paul și-a petrecut întreaga carieră în mărfuri și lucrează în zahăr din 1976. S-a alăturat lui C Czarnikow în 1973, lucrând în birourile lor din Londra, New York și Singapore.Paul are o experiență uriașă în consultanță, după ce a consultat pentru un fond speculativ, o bancă majoră și o mare casă de comerț în zahăr în acea perioadă.

 

După ce au atins noi maxime contractuale la mijlocul lunii septembrie, prețurile au început să scadă brusc după o livrare record de 2,8 milioane de tone față de poziția expirată din octombrie pe piața nr. 11 (future, despre zahăr brut).

Nivelurile actuale de tranzacționare sunt cu aproximativ 50 USD mai mici atât pe piețele brute, cât și pe cele albe, cu lichidarea îndelungată de către unele fonduri (adică vânzarea de poziții futures) ajutând sentimentul de urs pe termen mai scurt.

Statistic s-a schimbat foarte puțin; Brazilia continuă să producă zahăr, vremea fiind aproape perfectă, în timp ce alte zone ale lumii, în special India și Thailanda, continuă să sufere. Așteptările privind recolte mai scăzute continuă în aceste două zone importante și cifrele care arată deficit la producția/consumul 2023/24 sunt în creștere. Rămâne de văzut dacă prețurile mai scăzute încep să atragă cumpărătorii înapoi pe piață, mai ales că s-ar părea că o anumită cerere a fost cu siguranță amânată atunci când piața era la niveluri mai ridicate. Dacă acesta ar fi cazul, atunci este probabilă o schimbare bruscă a prețurilor. Privind în viitor, piața rămâne aproape în totalitate dependentă de Brazilia pentru satisfacerea nevoilor de cerere mondială și acest lucru ar putea duce la probleme în cazul în care ar interveni ceva care să perturbe această ofertă. S-ar părea să existe puține posibilități, pe termen scurt, de creșteri majore ale producției în altă parte a lumii și, prin urmare, situația deficitară ar putea continua încă o perioadă, ceea ce poate duce la prețuri mai mari în viitor.

Viziunea WABCG: un nou record, bazat pe opiniile speculatorilor.

Informație preluată din buletinul informativ Flashmarket al Asociației Mondiale a Cultivatorilor de Sfeclă și Trestie de Trestie din 5 octombrie, de Timothé Masson, Secretar Executiv al WABCG și economist pentru Asociația Franceză a cultivatorilor de sfeclă, CGB:

Pe 20 septembrie, contractele futures pe zahăr brut au depășit 27 c/lb: un record care nu a mai fost văzut din octombrie 2011. În aceeași zi, speculatorii erau cumpărători net a aproape 7,4 milioane de tone de zahăr, din cauza temerilor din India și Thailanda.

La 14 septembrie, un reprezentant al Consiliului Zahărului și Trestiei de Zahăr din Thailanda a informat că 70 de milioane de tone de zahăr ar putea fi un maxim pentru campania care va începe în noiembrie. Aceasta este o scădere de peste 20%, din cauza impactului El Niño  și poate duce la o producție de 9Mt. Un nivel atât de scăzut nu a mai fost văzut din 2015.

Nici pentru India știrile nu sunt mai bune, guvernul a rămas tăcut cu privire la nivelul de zahăr care urmează să fie exportat pentru campania ce va începe luna aceasta.

Chiar dacă campania braziliană în desfășurare este excelentă – cu siguranță va fi a doua cea mai bună din istorie, în principal datorită faptului că 50% din trestie va fi alocată zahărului, record din 2012 care poate fi explicat prin valoarea scăzută a etanolului în Brazilia , lucrul nu i-a liniștit pe analiști. Aproape toți prognozează acum un deficit în 2023-2024 (al cincilea consecutiv), ceea ce ne va duce la stocuri istorice scăzute la sfârșitul lui septembrie 2024. Deci nivelul speculatorilor este destul de ridicat. Unii ar putea să o considere optimist – aproape că se poate dubla dacă luați în considerare nivelul din 2016, dar unii ar putea să o considere bearish – ce se întâmplă dacă opiniile lor se schimbă pe termen scurt? Sunt mai puțin prezenți la zahărul rafinat, iar prima este acum la 120 USD/t: este cu 30% mai mică decât luna trecută, dar cu 40% mai mare decât valoarea sa medie pe 5 ani.

…………………..

 

Articolul

The Beet Brief: Large roots with low sugars across Europe , 13 October 2023 , Arthur Marshall

La adresa:

 https://www.nfuonline.com/updates-and-information/the-beet-brief-large-roots-with-low-sugars-across-europe/