FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 14, 2021


Categorii:

ESTE ZAHĂRUL VINOVAT DE HIPERACTIVITATE?

„Sugar High”: fapt sau ficțiune? Este zahărul vinovat de tulburare și hiperactivitate?

Adam Cohen și Dr. Rod McEver|,  Special pentru Oklahoman

Atâta timp cât îmi amintesc, părinții au arătat spre zahăr drept vinovat de tulburarea și hiperactivitatea copiilor.

Are această credință îndelungată o bază științifică?

Dr. McEver prescrie

 Rodger McEver, M.D., Fundația de Cercetare Medicală din Oklahoma. Fotografie furnizată

Ideea că zahărul i-ar putea face pe copii să se poarte rău a apărut pentru prima dată în literatura medicală acum un secol.

Însă noțiunea a intrat în vigoare în 1975, când Dr. Ben Feingold a popularizat teoria în cartea sa best-seller, „De ce copilul tău este hiperactiv”.

 Adam Cohen , STEVE SISNEY, Fundația de cercetare medicală din Oklahoma

În timp ce câteva studii au susținut această teorie, sugerând că dietele bogate în zahăr au cauzat creșteri ale insulinei, datele găsite au fost slabe și mulți oameni de știință și-au exprimat scepticismul.

Două decenii mai târziu, un studiu cuprinzător în The New England Journal of Medicine părea să rezolve problema. În studiu, oamenii de știință au testat preșcolari normali și pe cei ai căror părinți i-au identificat ca fiind sensibili la zahăr.

Cercetătorii au dat la jumătate din fiecare grup alimente îndulcite cu zahăr, în timp ce cealaltă jumătate a primit  alimente cu îndulcitori artificiali. Nici părinții, nici copiii, nici personalul de cercetare nu a știut cine ce a primit.

Pe tot parcursul studiului, cercetătorii au folosit nouă măsuri cognitive și comportamentale diferite pentru a evalua copiii. Nu au găsit dovezi semnificative că zahărul ar fi avut vreun impact asupra comportamentului sau funcției cognitive a copiilor.

În orice caz, autorii studiului au scris că  „  ”.

În ciuda absenței dovezilor, cercetătorii au permis posibilitatea ca unii copii să răspundă negativ la aportul de zahăr. Dar niciun studiu de atunci nu a găsit astfel de dovezi. Din contră, o analiză cuprinzătoare a studiilor pe această temă a concluzionat ulterior că aportul de zahăr nu afectează comportamentul sau procesele cognitive ale copiilor. Cu toate acestea, noțiunea de „zahăr high” persistă.

Articolul original:

'Sugar High': Fact or fiction? Is sugar a culprit for rowdiness and hyperactivity? Adam Cohen and Dr. Rod McEver  |  Special to The Oklahoman

https://eu.oklahoman.com/story/lifestyle/2021/06/22/sugar-culprit-childrens-rowdiness-and-hyperactivity/7732948002/