FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 15, 2021


Categorii:

ESTE SIROPUL DE ARȚAR MAI BUN DECÂT ZAHĂRUL?

Zahărul este peste tot.

 07/19/2021

 Îl avem  în cafeaua de dimineață, stă pe blatul bucătăriei, este în fructele și legumele noastre și îl remarcăm în special în gustările,  dulciurile și deliciile pe care le consumăm. Este greu să evităm zahărul, motiv pentru care aproape opt din 10 adulți americani încearcă să reducă cantitatea acestuia în dietele lor, potrivit American Health Association (AHA).

 De asemenea, așa se explică de ce oamenii caută întotdeauna înlocuitori de zahăr sau îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de arțar. Dar  un îndulcitor natural înseamnă mai bine pentru noi și este siropul de arțar superior zahărului de masă?

Am căutat răspunsul la aceste întrebări analizând mai multe detalii despre modul în care zahărul afectează corpul , analizând beneficiile potențiale pentru sănătate pe care le are siropul de arțar față de alte opțiuni.

Ce face zahărul în  corpul nostru?

De fapt,  în ciuda conotației negative, corpul nostru are nevoie de zahăr pentru a funcționa. Zahărul este un carbohidrat care se găsește în mod natural în diferite alimente care furnizează energie celulelor noastre. Zahărul este clasificat fie ca având o singură moleculă (monozaharide), fie două molecule (dizaharide).

Zaharurile simple au o singură moleculă și includ glucoză, fructoză și galactoză.  Dizaharidele includ zaharoza (glucoza și fructoza), lactoza (glucoza și galactoza) și maltoza (două molecule de glucoză).

Zahăr natural fata de zahăr adăugat  

Desigur, zaharurile nu sunt toate la fel. În general, putem separa zahărul în două categorii: zaharuri naturale și zaharuri adăugate. Deși siropul de arțar este un îndulcitor natural, nu este un zahăr natural găsit în alimente. Prin urmare, se încadrează în categoria zaharurilor adăugate. Fructoza este zahărul din fructe, în timp ce lactoza este zahărul din produsele lactate. Zaharoza apare în fructe și legume, deși cel mai frecvent o veți găsi în pachete de zahăr și în bucătărie sub formă de zahăr de masă.

Zahărul de masă, derivat din trestie sau din sfeclă de zahăr, înainte de a fi extras, decolorat și cristalizat, este unul dintre multele tipuri de zaharuri adăugate utilizate în procesul de fabricare a alimentelor, care ajută la îmbunătățirea  gustului și a termenului de valabilitate.

Principala diferență între zaharurile  naturale și zaharurile adăugate este impactul pe care îl au asupra corpului nostru. Zaharurile adăugate nu conțin valoare nutritivă, motiv pentru care sunt denumite calorii goale. Însă corpul  nostru procesează zaharuri naturale și adăugate la fel, dar zaharurile care se găsesc în mod natural în alimente conțin, de asemenea, vitamine și minerale sănătoase. De exemplu, un măr conține fructoză, dar are și fibre, vitamina C și vitamina B6. Prea mult zahăr adăugat duce la creșteri temporare ale glucozei (zahăr din sânge) și ,conform AHA, poate provoca creșterea în greutate, inflamații, îmbătrânirea pielii și probleme dentare.

Indicele glicemic și nivelul zahărului din sânge

Alimentele bogate în glucoză sunt mai puternice în ceea ce privește indicele glicemic - efectul pe care îl au carbohidrații asupra zahărului din sânge - și vor determina o creștere mai rapidă a zahărului din sânge comparativ cu alte tipuri de zahăr. Acesta este motivul pentru care mulți sportivi apelează la produse cu glucoză pentru creșterea energiei. Alimentele cu un indice glicemic mare determină corpul să elibereze rapid glucoză. Alimentele cu un indice glicemic scăzut determină o eliberare mai lentă și mai susținută de glucoză. Glucoza are indicele glicemic 100, în timp ce zaharoza (54) și lactoza (49) cad în mijloc. Fructoza are un indicele glicemic mai mic, 19.

Informații nutriționale despre siropul de arțar

Acum, că știm elementele de bază ale zahărului, putem aborda îndulcitorii naturali și competiția dintre ei.

 O lingură de zahăr are 48,9 calorii, 12,6 grame de zahăr, și 12,6 grame de carbohidrați, conform USDA. De asemenea, are un indice glicemic de 65.

O lingură de sirop de arțar are 52 de calorii, 12,1 grame de zahăr și 13,4 grame de carbohidrați. Are un indice glicemic de 54.

Prin comparație, o lingură de miere pură are 63 de calorii, 17,2 grame de zahăr și 17,3 grame de carbohidrați.  Are un indice glicemic de 58.

O lingură de sirop de agave are 64,2 calorii,  14,1 grame zahăr și 15,8 grame carbohidrați. Are un indice glicemic de 19.

O lingură de  … …….     conține

Nr. de calorii

Grame de zahăr

Grame de carbohidrați

Indice glicemic

zahăr

48,9

12,6

12,6

65

sirop de arțar

52

12,1

13,4

54

miere de albine

63

17,2

17,3

58

sirop de agave

64,2

14,1

15,8

19

 

După cum putem vedea, siropul de arțar are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul de masă, ceea ce înseamnă că nu crește glicemia la fel de repede. Cu toate acestea, indicele glicemic nu este la fel de scăzut ca cel al siropului de agave, care este considerat un îndulcitor cu indice glicemic scăzut.

Ce beneficii are pentru sănătate siropul de arțar?

Data viitoare când folosim zahăr, să ne uităm la etichetă dar va fi greu să găsim ceva de valoare - caloriile, carbohidrații și zaharurile adăugate sunt singurele informații nutriționale cu un număr diferit de 0.  

Ca și zahărul,  pentru corpul nostru, siropul de arțar conține o valoare adăugată mică. Siropul de arțar provine din seva copacului și, deoarece copacii conțin minerale, siropul are antioxidanți și un prebiotic numit oligozaharidă care ajută la sănătatea intestinului.

O lingură de sirop conține 33% din valoarea zilnică de mangan, un mineral găsit în oase și organe, care ajută la formarea țesutului conjunctiv și a oaselor și care ajută la coagularea sângelui. Siropul de arțar are, de asemenea, 15 mg de calciu și 45 mg de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din valoarea zilnică recomandată. De asemenea, are urme de zinc, cupru și fier.

Este siropul de arțar cea mai bună alegere?

……………..................................................................................................………

Pentru Romania:

Sirop de Artar grad A gust intens bio, Dennree,   Lidl , Greutate: 250ml

Pret: 32.61 lei     ,     130,44 lei/kg
.............................................................................................................

 Sirop artar (fara gluten), BIO Rinatura,Lidl,  Greutate  - 250 ml

Pret : 23,80 Ron   ,    95.2 lei/kg

................................................................................................................

Sirop de artar Juharszurup, 500ml, naturisti.ro,

Pret: 52,40 RON        ,      104,80 lei/kg

.......................................................................................................................

 Sirop de artar canadian , Juharszurup , Trifofalia.ro,

Pret:  65,50 lei   ,                  131 lei/kg

…………………………………………..

 

Zaharurile adăugate, indiferent dacă se găsesc în natură sau sunt rafinate, sunt în continuare zaharuri. Corpul nostru le tratează ca atare. Chiar dacă siropul de arțar constă în principal din zaharoză, împreună cu urme de fructoză și glucoză, tot zahărul se transformă în cele din urmă în glucoză, în intestin, înainte de a călători în sânge. Și, în timp ce siropul de arțar poate avea un indice glicemic mai mic decât zahărul de masă, acesta crește în continuare glicemia - deși mai încet.

Concluzia este următoarea: Natural nu înseamnă întotdeauna că este mai bine pentru tine. Da, siropul de arțar pur este mai puțin procesat decât alte zaharuri adăugate. Da, are mai mulți antioxidanți și minerale decât zahărul de masă.

Deci, ar trebui să adăugați sirop de arțar în dieta dvs. din această cauză?

Nu.

Dar, dacă avem de folosit zahăr  pentru o rețetă,l- am putea înlocui cu siropul de arțar, deoarece este puțin mai bun decât zahărul rafinat. Realitatea este că siropul de arțar este încă bogat în zahăr. Ar fi foarte nesănătos să mâncăm câteva linguri de sirop de arțar pe zi doar pentru a adăuga calciu sau potasiu în dietă. Mai potrivit ar fi să adăugăm alimente întregi pentru consum , nu mai mult zahăr.

Este important să ne amintim, dacă utilizăm zahăr de masă, miere, agave sau sirop de arțar, că AHA recomandă bărbaților să limiteze aportul de zahăr la nouă lingurițe de zahăr pe zi (aproximativ 36 de grame sau 150 de calorii), iar femeile să limiteze aportul de zahăr la șase lingurițe (aproximativ 25 de grame sau 100 de calorii).

Dacă aveți întrebări cu privire la aportul de zahăr sau la scăderea nivelului de zahăr din sânge, contactați un medic INTEGRIS Health pentru a afla mai multe despre obiceiurile mai sănătoase.

          *  *  *

Articolul original:

Is Maple Syrup Better than Sugar?   07/19/2021

https://integrisok.com/resources/on-your-health/2021/july/is-maple-syrup-better-than-sugar