FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 5, 2023


Categorii:

ERITRITOLUL, UN ÎNLOCUITOR AL ZAHĂRULUI, POATE FI LEGAT DE ATACUL DE CORD ȘI DE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Un înlocuitor al zahărului poate fi legat de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Nu  arunca restul încă.

Haley Weiss , 3 martie 2023

Găsim înlocuitori ai zahărului peste tot în băuturi și alimente. Dar, în ciuda omniprezenței lor, verdictul științific dacă prezintă sau nu riscuri pentru sănătate face un ping-pong între înainte și înapoi. Din când în când, totuși, studii sunt publicate cu câte o concluzie atât de șocantă încât îi obligă pe oameni să-și reevalueze consumul. Un studiu[1] din 27 februarie publicat în revista Nature Medicine pare să fi dat acum o asemenea lovitură îndulcitorului eritritol, cu date care sugerează o legătură între ingredient și evenimentele cardiovasculare, cum ar fi coagularea sângelui, accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.

Dar înainte de a vă curăța rafturile de toate produsele care conțin eritritol, țineți cont de faptul că niciun studiu, inclusiv acesta, nu ar trebui să fie considerat ultimul cuvânt pentru a stabili dacă un produs este sănătos sau nu. Cercetarea este încă în evoluție.

Cercetătorii au recrutat mai multe grupuri de oameni cu factori de risc cardiac preexistenți în SUA și Europa și le-au urmărit starea de sănătate de-a lungul timpului, după ce au luat probe de sânge pentru a măsura cantitatea diferiților compuși din organism.

Stanley Hazen, directorul Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, spune că echipa sa nu a avut nicio intenție reală să studieze eritritolul dar, în schimb, a dat peste noua descoperire. „Intenția noastră inițială a fost să vedem dacă am putea găsi compuși în sânge ale căror niveluri prezic dezvoltarea viitoare a atacului de cord, accident vascular cerebral sau deces”, spune el. „Când ne-am uitat la date, compusul de top... a fost eritritolul.” Dintre cele 4.000 de persoane incluse în setul de date al studiului, cei care aveau niveluri ridicate de eritritol în sânge au avut mai multe șanse de a suferi un eveniment cardiac major în trei ani decât cei cu niveluri mai scăzute.

Studiul include multe alte experimente pentru a elucida legătura dintre eritritol și bolile de inimă, inclusiv hrănirea șoarecilor cu îndulcitor, când cercetătorii au descoperit că acesta a promovat formarea de cheaguri de sânge iar hrănirea cu îmdulcitor a opt persoane a arătat cercetătorilor că este încă prezent în plasma sanguina chiar dupa o zi de post. Experimente ulterioare, care au inclus expunerea în laborator a sângelui, trombocitelor și plasmei la eritritol, au arătat același risc de coagulare; pe trombocitele umane spălate, o „lipiciune” crescută a colagenului a fost evidentă aproape instantaneu. Cantitățile de eritritol pe care le-au testat în aceste experimente de laborator au fost „complet în limitele a ceea ce vedem în circulația sângelui pacienților”, spune Hazen. „Și efectul este destul de rapid. Doar să fii în prezența eritritolului timp de câteva minute a fost tot ceea ce a fost necesar pentru a schimba funcția trombocitelor și a le face mai predispuse la coagulare.”

Eritritolul este considerat unul dintre cei mai „naturali” înlocuitori ai zahărului și a apărut ca o alternativă la opțiunile artificiale popularizate de-a lungul ultimei jumătate de secol. Acest grup mai vechi de înlocuitori sintetici de zahăr include sucraloza (găsită în versiunea originală a Splenda), zaharina (găsită în Sweet’N Low) și aspartamul (găsit în Equal, Nutrasweet și altele). În timp ce aceste opțiuni artificiale sunt în general considerate a fi sigure în cantități mici, studiile pe modele animale (și unele cercetări observaționale la oameni) le-au legat de diferite riscuri[2] pentru sănătate. S-a descoperit că aspartamul[3], de exemplu, are o relație potențială cauzală cu diferite feluri de cancer, în timp ce consumul de zaharină[4] pe termen lung a fost legat de obezitate, diabet și alte afecțiuni, la modelele animale.

În aproximativ ultimul deceniu, producătorii de alimente au început să favorizeze tipuri mai „naturale” de îndulcitori fără zahăr pentru a ajuta la eliminarea acestor potențiale probleme de sănătate. Această categorie include îndulcitori, cum ar fi extractele de frunze de stevie și fructe de călugăr, împreună cu eritritol și alți alcooli de zahăr sau polioli[5] – care sunt recreări ale substanțelor cu conținut scăzut de calorii găsite în fructe și plante. (Dacă faci cumpărături la un magazin alimentar tipic, există o șansă destul de mare să ai ceva cu eritritol în bucătărie chiar acum.) Eritritolul este, de asemenea, popular ca înlocuitor de zahăr prietenos cu keto în coacere, deoarece este cunoscut pentru că are un gust mai puțin artificial  decât alți îndulcitori. În ciuda cercetărilor aprofundate, nici eritritolul și nici alți polioli nu au fost anterior legați[6] de niciun risc pentru sănătate sau boală pe termen lung, deși pe termen scurt pot provoca efecte laxative și alte probleme gastrointestinale.

Dar atunci când ne gândim cât de îngrijorați să fim în legătură cu studiul actual, este important să știm că apariția eritritolului în sânge înainte de un eveniment cardiac nu înseamnă neapărat că eritritolul provoacă evenimentul. Cercetările anterioare[7] au descoperit că excesul de eritritol – care este, de asemenea, produs și metabolizat de corpul uman – tinde să rămână în concentrații mai mari[8] în sânge înainte de un eveniment cardiac, a subliniat dieteticianul londonez Nicole Guess, într-o postare[9] pe Instagram despre studiu.

Eritritolul din organism poate fi un indicator al bolii cardiometabolice, dar nu este clar dacă acel volum este determinat de dietă sau de ceea ce are corpul de care pur și simplu nu scapă. S-a demonstrat[10] că producția de eritritol în organism crește chiar și atunci când o persoană se află sub stres oxidativ - o stare care duce adesea la îmbolnăvire, spune dr. Idrees Mughal, un medic britanic cu un master în cercetarea nutrițională. Aceste variabile potențial confuze înseamnă că titlurile înfricoșătoare despre eritritol nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea mai complicată, deoarece corelația nu este cauzalitate. „Cred că problema majoră a presei a fost pur și simplu declarația care a fost făcută, care a fost consumul acestui îndulcitor a fost motivul pentru riscul crescut de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord”, spune el.

Experții s-au confruntat, de asemenea, cu faptul că setul de date utilizat pentru analiză a inclus doar persoane cu vârsta peste 60 de ani, toți având boli cardiovasculare preexistente sau calificate ca fiind cu risc ridicat de a le dezvolta.

„Bineînțeles, nu vei face cu ușurință un studiu randomizat în care intenția este să încerci să vezi dacă provoci sau nu un atac de cord”, spune Hazen.

Deci, oamenii ar trebui să renunțe la gustările lor care conțin eritritol?

„În acest moment, aș argumenta să evităm cu siguranță eritritol dar să nu fim îngrijorați sau supărați de cantitățile foarte modeste de îndulcitori naturali”, cum ar fi mierea sau zahărul pur, spune Hazen. În opinia sa, reducerea consumului de dulciuri este mai sigură și mai eficientă decât utilizarea unui înlocuitor de zahăr. Pentru cei care doresc să slăbească, de exemplu, datele nu confirmă[11] faptul că omiterea zahărului în favoarea alternativelor sărace și fără calorii contribuie de fapt la pierderea în greutate. Cu toate acestea, consumul de prea mult zahăr are riscuri[12] pentru sănătate, adaugă Mughal și, în opinia sa, „riscurile asociate ale excesului de zahăr rafinat depășesc cu mult oricare dintre îndulcitori”.

Limita de jos? La fel ca atâtea alimente care sunt în centrul cercetării nutriționale, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a vă curăța cămara.

 

……………………..

Articolul

A Sugar Replacement May Be Linked to Heart Attacks and Strokes. Don't Throw Out Your Stash Yet,  Haley Weiss , March 3, 2023,

la adresa    https://time.com/6260092/erythritol-heart-attack-stroke-study/   

Studiul invocat,

The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk ,

 la adresa     https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9.epdf?sharing_token=houAjaO9X57s5sq3spY0pdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0MTnVt_Yzm2YDkmKtSZJOysYZlROr0ymfAdj9yPHH8bMVWpKjhPzPeMT8zTG9DpNMmnfRfOqNqOH8PhwI2X9sxfHMa-Tpawl-dyIWq9WdTUO2lqDJWIHLoFK3aG5AGi1YiCVJfwcnRAr1mBYU

[1]The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk , Marco Witkowski, Ina Nemet, Hassan Alamri, Jennifer Wilcox, Nilaksh Gupta, Nisreen Nimer, Arash Haghikia, Xinmin S. Li, Yuping Wu, Prasenjit Prasad Saha, Ilja Demuth, Maximilian König, Elisabeth Steinhagen-Thiessen, Tomas Cajka, Oliver Fiehn, Ulf Landmesser, W. H. Wilson Tang & Stanley L. Hazen  , Nature Medicine (2023) https://doi.org/10.5281/zenodo.6780497 ; https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9

 

[2] https://www.biotech-asia.org/vol18no2/artificial-sweeteners-and-their-health-implications-a-review/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843803/

[5] https://www.nytimes.com/2022/11/15/well/eat/sugar-alcohols.html

[6] https://academic.oup.com/advances/article/10/suppl_1/S31/5307224?login=true

[7] https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2020/09000/Mammalian_metabolism_of_erythritol__a_predictive.3.aspx

[8] https://academic.oup.com/cdn/article/5/Supplement_2/515/6293650

[9] https://www.instagram.com/p/CpNiNacoOsG/?igshid=MDM4ZDc5MmU%3D

[10] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.953056/full#:~:text=10.3389%2Ffnut.2022.953056-,Erythritol%20synthesis%20is%20elevated%20in%20response%20to%20oxidative%20stress%20and,phosphate%20pathway%20in%20A549%20cells&text=Background%3A%20Erythritol%20is%20a%20predictive,pentose%20phosphate%20pathway%20(PPP).

[11] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.598340/full

[12] https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-too-much-added-sugar-affects-your-health-infographic