FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 28, 2023


Categorii:

DULCIURILE AR PUTEA FI, ÎN CURÂND, MAI SCUMPE

„Pofta” lui El Niño înseamnă că deliciile îngăduite ar putea fi în curând și mai scumpe ,

 DUM, 24 DEC 2023 , Sam Meredith@SMEREDITH19

  • Contractele futures pentru sucul de portocale, cacao, cafea și zahăr au crescut în 2023, în parte din cauza problemelor meteorologice extreme și aprovizionării legate de El Niño.
  • „Putem spune că El Niño are chef de dulce pentru că mănâncă sau consumă o mare parte din zahărul din lume”, a spus Carlos Mera, șeful departamentului de cercetare de piață a mărfurilor agricole la Rabobank.
  • Efectele fenomenului tind să atingă apogeul în luna decembrie, dar impactul durează și are obiceiul să se răspândească pe tot globul.

Zahăr de vânzare la un supermarket din orașul Yichang, în provincia chineză Hubei, pe 6 aprilie 2023. Getty Images

Un rezultat important, în 2023, privind materiile prime expuse la El Niño va afecta probabil buzunarele consumatorilor în următoarele luni, potrivit unei bănci specializate în alimentație și agrobusiness.

Mărfurile soft au înregistrat câștiguri uriașe până în prezent.

Contractele futures pentru suc de portocale, cacao, cafea și zahăr au crescut, în parte, atât din cauza problemelor meteorologice extreme, cât și a aprovizionării legate de El Niño.

„Puteți spune că El Niño are chef de dulce pentru că mănâncă sau consumă o mare parte din zahărul din lume”, a declarat pentru CNBC Carlos Mera, șeful cercetării de piață a mărfurilor agricole la Rabobank, cu sediul în Țările de Jos.

„Probabil că prețurile zahărului au fost deja transmise [către consumatori], dar cu siguranță, pentru ciocolată, ar trebui să ne așteptăm la o creștere mare la nivel de vânzare cu amănuntul – și El Niño este cu siguranță ceva de urmărit.”

Fenomenul El Niño, care a revenit la începutul acestui an, este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung.

Fenomenul poate deschide calea către mai multe furtuni și secete.

  

Suc de portocale expus într-un magazin alimentar pe 19 ianuarie 2023, în Miami, Florida. Joe Raedle Getty Images

Efectele lui El Niño tind să atingă vârful în luna decembrie, dar impactul se răspândește pe tot globul.Acest efect întârziat este motivul pentru care cei care fac prognoze  cred că anul 2024 ar putea fi primul an în care umanitatea depășește un prag critic de încălzire.

Uscăciunea cauzată de El Niño în mare parte din Asia de Sud-Est, India, Australia și părți din Africa a susținut o creștere a prețurilor pentru mărfuri cum ar fi zahărul, cafeaua și cacao în acest an, a declarat Rabobank în perspectiva anuală pentru 2024.

În general, banca olandeză se așteaptă ca inflația globală a prețurilor alimentelor să scadă brusc după ani de creștere. De asemenea, a avertizat că mai multe culturi ar putea fi afectate negativ de El Niño la începutul anului viitor, recunoscând în același timp că totuși există potențial ca unele culturi să beneficieze de El Niño, citându-le pe cele din Statele Unite, din sudul Braziliei și din Argentina.

Mărfuri soft  în creștere.

Contractele futures pentru sucul de portocale au urcat cu 80% în 2023, atingând un maxim istoric la sfârșitul lunii noiembrie, după ce mai multe boli și uragane au devastat culturile de citrice din Florida.

„Ocazional, aceste piețe depășesc așteptările noastre cele mai nebunești.

A prezis cineva că un suc de portocale va fi 4,00 USD? Potențialul de profit din această tranzacție este uluitor”, a declarat comerciantul Dave Reiter de la Reiter Capital Investments LLC, pe 30 octombrie, pe X, cunoscut anterior ca Twitter.

Reiter a avertizat de atunci că eventuala prăbușire a prețului sucului de portocale „va fi una demna de cărțile recordurilor”.

Prețul pentru cacao, un ingredient vital pentru ciocolată, a crescut cu 64% în acest an, ajungând la un maxim pentru ultimii 46 de ani, deoarece culturile din Africa de Vest au fost puternic afectate de ploile abundente și de probleme precum bolile fungice.

Soiul de cafea robusta a atins, pe 15 decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, în timp ce prețurile zahărului au crescut cu 13% în 2023, chiar și după ce s-au mai redus câștigurile după ce au înregistrat un vârf pe ultimii 12 ani în septembrie.

Muncitorii colectează boabe de cacao uscate în fața magazinului unei cooperative cultivatoare de cacao din satul Hermankono, pe 14 noiembrie 2023.Sia Kambou |Afp |Getty Images

Mera, de la Rabobank, a spus că există o relație „foarte clară” între El Niño și prețurile mai mari la zahăr, deoarece modelul meteorologic tinde să facă condițiile de climă din țările majore exportatoare de zahăr, cum ar fi Thailanda, India și Australia, mai uscate decât în mod normal.

Pentru cacao, Mera a spus că impactul El Niño va fi probabil „mult mai slab”.

El a adăugat că mecanica pieței de cacao înseamnă că prețurile mai mari la ciocolată nu vor slăbi imediat cererea sau chiar să stimuleze producția.

„Industria legată de cacao  se caracterizează printr-o mulțime de vânzări forward, în parte din cauza modului în care este comercializată cacao [în Coasta de Fildeș și Ghana]”, a spus Mera, referindu-se la cei doi mari producători de cacao din lume.„De exemplu, ei tind să vândă recolta în avans cu un an.Asta înseamnă că ciocolata pe care o cumpărăm din supermarket a fost probabil cumpărată la un preț mult mai mic în urmă cu un an”, a adăugat el.„Sunt surprins că prețul la cacao este acum mult mai mare dar nu este resimțit încă de consumatori”, a spus Mera.„Va fi – acel cost va fi transferat consumatorilor la un moment dat în 2024”.

 

...............................................

Articolul original

El Niño’s ‘sweet tooth’ means indulgent treats could soon be even more expensive , SUN, DEC 24 2023 , Sam Meredith@SMEREDITH19

la adresa   https://www.nbcnewyork.com/news/business/money-report/el-ninos-sweet-tooth-means-indulgent-treats-could-soon-be-even-more-expensive/4979121/