FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 31, 2020


Categorii:

DINCOLO DE CEAI ȘI CAFEA – NOI SURSE DE COFEINĂ 

DINCOLO DE CEAI ȘI CAFEA - NOI SURSE DE COFEINĂ 

  Food Insight 20 martie 2020, Courtney Schupp, MPH, RD, https://foodinsight.org/beyond-tea-and-coffee-new-sources -of-cafeina /

În timp ce cafeaua și ceaiul întrec prăjiturile când vine vorba de cele mai preferate băuturi cafeinizate din lume, există mult mai multe surse, dincolo de cele două citate. Eu, de altfel, deși amatoare de cafea de-a lungul vieții, sunt întotdeauna intrigată când facem excursii rutiere, când domnul se oprește pentru cafeina fără cafea, care  să-l alimenteze la cursă lungă. Cofeina nu apare doar sub formă lichidă - inovatorii alimentari au realizat batoane de mic dejun, deserturi și bomboane într-un amestec care conține cofeină. În onoarea  lunii de sensibilizare fată de cofeină, să explorăm aceste alte surse de cofeină.

Un memento cu privire la recomandări

Înainte de a face un test major al tuturor acestor noi produse care conțin cofeină, este important să rețineți că cofeina este un stimulent și prea multă poate adduce probleme, dacă nu sunteți atenți.

Food and Drug Administration (FDA) recomandă adulților să consume nu mai mult de 400 de miligrame pe zi.

Pentru femeile însărcinate și care alăptează, FDA recomandă jumătate din această cantitate - 200 miligrame total într-o zi.

Nu este stabilită nicio recomandare pentru adulți tineri sau adolescenți.

Rețineți că aceasta este recomandarea maximă - nu toată lumea poate tolera aceeași cantitate de cofeină într-o singură zi. Fiecare persoană va avea un nivel diferit de sensibilitate la cofeină, așa că ar trebui să vă monitorizați îndeaproape pentru simptome precum stomacul supărat, senzația de usturime și durerile de cap.

De asemenea, este recomandat consumatorilor de cofeină să își modereze zilnic aportul de cofeină. Inutil să spun, s-ar putea să nu fie o idee grozavă să încercați toate aceste alimente și băuturi noi într-o singură zi.

Alegeri caffeinate nou create

În plus față de ceașca de cafea sau ceaiul de dimineață, este posibil să simți că ai nevoie de ceva cofeină suplimentară și după-amiaza. În timp ce unii apelează la sucuri, cafea rece sau ceai rece, băuturile energetice cresc în popularitate. În timp ce o cutie de 230 grame dintr-o băutură energetică poate avea doar 70–80 miligrame de cofeină în ea, trebuie să fiți conștienți că o băutură energetică poate conține până la 200 de miligrame - jumătate din maximul recomandat zilnic pentru adulți.  

Aceste băuturi nu sunt singurele surse de băuturi cu cafeină suplimentară. De exemplu, ciocolata fierbinte conține aproximativ cinci miligrame de cofeină pe cană. Alte băuturi cu ciocolată (calde sau reci) au probabil un conținut similar  de cofeină, deoarece ciocolata conține în mod natural cafeină. Deși 5 miligrame pot părea nimic în comparație cu o energie de 200 de miligrame, este totuși important de menţionat acest lucru, în special atunci când se servesc copiilor băuturi cu ciocolată.

Cofeina obține un aspect nou: alimente solide

În mod evident, ciocolata nu vine doar sub formă lichidă. Batoanele de ciocolată, precum și deserturile care conțin ciocolată, atât batoanele de granola cât și  alte gustări sunt surse suplimentare de cofeină la care poate nu vă gândiți imediat. Dacă mănânci un baton cu ciocolată cu granola sau poate o prăjitură cu ciocolată , cu o ceașcă de cafea dimineața, este posibil să nu observi cofeina suplimentară în acel moment, dar este important să țineți cont atunci când luați în considerare aportul zilnic general. În timp ce unele batoane și gustări din granola își exprima conținutul de cofeină folosind ingrediente precum ciocolata și aromele de cafea, altele depășesc ceea ce este curent și au cofeină sintetică adăugată batoanelor cu alte arome. Aceste batoane pot conține mai multă cofeină decât o ceașcă medie de cafea, ceea ce înseamnă că este foarte important să luați în considerare conținutul general de cofeină, dacă decideți să le adăugați la dieta dvs.   

Cofeina a trecut și pe tărâmul cofetarilor. După cum s-a menționat anterior, ciocolata conține în mod natural cafeină - în mod specific, ciocolata cu lapte are în jur de cinci miligrame la 28 grame, iar ciocolata neagră are aproximativ 15 miligrame la 28 de grame. În plus, unele batoane de ciocolată au adăugat cofeină dincolo de cea care conține în mod natural, așa că întotdeauna trebuie să te uiți la ambalaje și listele de ingrediente ale acestor produse. Dincolo de ciocolată, atât guma de mestecat care conține cofeină, cât și bomboane, pot fi găsite pe piață de cei care caută un tratament de pick-me-up de după-amiază.

O ultimă noutate - cafeină pură

Pentru unii, mâncarea și băuturile nu sunt suficiente pentru consumul de cofeină și pot recurge la pastile și pudră pură de cofeină. În timp ce acestea oferă beneficiile cofeinei, fiți conștienți de faptul că acestea pot fi extrem de puternice și, prin urmare, potențial periculoase. Agentia Americana a Medicamentelor si Alimentelor (FDA) avertizează împotriva acestor produse, datorită riscului ridicat al consumului unor cantități excesive de cofeină.

Este important să verificați întotdeauna etichetele cu informații despre nutriție și suplimente, astfel încât să știți câtă cantitate de cofeină, pe lângă alte ingrediente, veți consuma. Calculatorul de cafeină dezvoltat de Fundația Internațională pentru Informații Alimentare vă poate ajuta, de asemenea, să vă dați seama de cantitatea de cofeină pe care o consumați zilnic - precum și de unde ar trebui să vă reduceți.

CUNOAȘTE SURSELE DE COFEINĂ[1]

Ultima categorie, cea separate, este Cafeina Pură. Este extrem de puternică, cu risc mare la consumul excesiv!

Cât de mult inseamna MULT?

Recomandarile Agentiei Americane FDA:

  • Adulti, nu mai mult de 400 mg /zi!
  • Gravidele si mamele care alapteaza, nu mai mult de 200 mg/zi!

                                          *  *  *

[1] Informatii publicate de FDA; valorile sunt aproximative.