FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 7, 2023


Categorii:

DE CE CREȘTE PREȚUL ZAHĂRULUI

Aprovizionarea limitată de zahăr din UE provoacă creșterea prețurilor, deoarece fermierii nu o mai cultivă iar  costurile cu  importurile cresc

  

01 mai 2023 --- La câteva luni după ce producătorii europeni de zahăr au avertizat cu privire la o lovitură devastatoare pentru sectorul sfeclei, dată de Curtea de Justiție a UE care a oprit derogările de urgență pentru semințele tratate cu insecticide neonice, prețurile zahărului sunt acum, în medie, cu 61%mai mari decât anul trecut în UE, conform datelor Eurostat.Iar situația s-ar putea înrăutăți și mai mult.

Fermierii ar putea fi scoși din activitate dacă UE își continuă planurile de reducere a utilizării pesticidelor, deoarece o pierdere a randamentelor ar putea șterge marjele fermierilor. Aceasta este îngrijorarea lui Max Schulman, vicepreședintele grupului de lucru seeds la Copa-Cogeca, care spune că „dacă nu sunt disponibile alternative eficiente [de protecție a plantelor], lanțurile de aprovizionare se vor prăbuși, ducând în cele din urmă la dispariția produselor locale europene.

„Efectele sunt deja vizibile: 10% dintre fermierii francezi au decis să nu mai cultive sfeclă anul acesta, în special din cauza lipsei de disponibilitate a neonicotinoidelor”, subliniază el.

 „Cultivarea sfeclei de zahăr va deveni imposibilă în multe zone din Europa dacă nu vor apărea alte substanțe active.Comisia Europeană trebuie să opteze pentru o politică agricolă care să asigure securitatea aprovizionării populației europene și să permită producția durabilă de produse alimentare locale”, adaugă Markus Schöberl, președintele Asociației Austriece a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.

 În ianuarie, Curtea de Justiție a UE a oprit derogările de urgență pentru semințele tratate cu insecticide neonice.  O acțiune politică urgentă.

Se preconizează că rezervele de zahăr vor atinge în septembrie niveluri alarmant de scăzute, ceea ce va provoca „situații critice de deficit care vor duce la consecințe economice dramatice, cum ar fi închiderea fabricilor și pierderea locurilor de muncă”, potrivit Cius, asociația care reprezintă utilizatorii europeni de zahăr.  

Cius cere UE să-și suspende imediat tarifele la importul zahărului alb. „Produsele noastre cu valoare adăugată ridicată care conțin zahăr pierd la exporturi, deoarece nu pot concura cu operatorii de pe piața mondială”, subliniază asociația.

Cius explică că „prognoza stocului final pentru anul agricol curent 2022/23 arată niveluri de zahăr disponibile pentru utilizatori la 552 de tone metrice”, ceea ce reprezintă mai puțin de două săptămâni de consum al utilizatorilor de zahăr din UE.

Lupta globală pentru zahăr.

Pe măsură ce UE suferă o scădere a producției, devine din ce în ce mai dependentă de importurile de zahăr, care au devenit , și ele, din ce în ce mai scumpe, din cauza recoltelor slabe cauzate de secetă.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a ONU a semnalat luna trecută că prețurile mărfurilor legate de zahăr sunt la cel mai ridicat nivel din octombrie 2016.

În principal, prețul crește din cauza perspectivelor de producție în scădere din India, Thailanda și China, trei dintre cei mai mari cinci producători de zahăr din lume.

India ar putea implementa o nouă limită la exportul de zahăr în următoarele săptămâni, așa cum a făcut-o anul trecut, datorită reducerii estimărilor de producție la 10,5 milioane de tone în regiunea sa producătoare de top, reducând previziunile cu peste două milioane de tone în ultimele patru luni. „Este puțin probabil să fie permise cote suplimentare de export de zahăr”, a declarat Sanjeev Chopra, secretarul pentru Alimentație al Departamentului de Agricultură al Indiei.

Recolta de trestie de zahăr din Brazilia începe să ajungă pe piețele globale, ceea ce va oferi o oarecare reducere a prețurilor.

Autoritățile britanice au acordat în ianuarie autorizație de urgență pentru utilizarea neonicotinoidelor pentru sfecla de zahăr.

Cu toate acestea, derogarea nu a împiedicat creșterea vertiginoasă a prețurilor zahărului în țară, deoarece Uniunea Națională a Fermierilor și British Sugar au convenit, în iunie anul trecut, un contract pentru sfeclă de zahăr pentru 2023/2024, cu o creștere a prețului cu 48%  mai mare față de anul anterior. Marea Britanie a suferit, de asemenea, din cauza „condițiilor meteorologice nefavorabile” în timpul sezonului derecoltă 2022, potrivit British Sugar. Organizația se așteaptă ca penuria să continue și în luna următoare și va oferi fermierilor o primă pentru a recolta sfecla de zahăr mai devreme decât de obicei, în septembrie.

Salvarea vine din Brazilia   

Recolta de trestie de zahăr din Brazilia începe să ajungă pe piețele globale, ceea ce va oferi o oarecare reducere a prețurilor. „Perspectivele pozitive pentru culturile de trestie de zahăr din Brazilia, pe cale de a fi recoltate, au limitat presiunea ascendentă asupra prețurilor mondiale la zahăr.

Scăderea prețurilor internaționale la țiței, care încurajează o utilizare mai mare a trestiei de zahăr pentru a produce zahăr în Brazilia, împreună cu slăbirea realului brazilian în raport cu dolarul american, au contribuit la limitarea creșterii de la lună la lună a prețurilor mondiale la zahăr”, explică.

FAO.

Totuși, ministrul brazilian al Energiei, Alexandre Silveira, a declarat vinerea trecută că țara studiază să ridice conținutul obligatoriu de etanol din benzină la 30% – de la actualul 27% – ceea ce ar reduce corespunzător zahărul disponibil pentru export. Dacă prețurile țițeiului vor crește, producătorii de alimente ar putea fi tentați să-și transforme recoltele în combustibil, agravând și mai mult criza alimentară actuală.

De Marc Cervera

……………………………..

Articolul original

Scarce EU sugar supplies push up prices as farmers stop planting and import costs climb

https://www.foodingredientsfirst.com/news/scarce-eu-sugar-supplies-push-up-prices-as-farmers-stop-planting-and-import-costs-climb.html