FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 29, 2023


Categorii:

CREȘTEREA PREȚURILOR LA ZAHĂR ȘI CACAO

SUA: Creșterea prețurilor la zahăr și cacao face ca bomboanele de Halloween să fie mai scumpe

De J. Edward Moreno, 27 octombrie 2023

Vremea uscată a crescut costul ingredientelor esențiale pentru bomboane, crescând prețurile batoanelor și pachetelor de gumă.

Prețul bomboanelor a crescut cu 7,5% față de anul trecut, cauzat de creșterea costurilor ciocolatei și zahărului.Credit... Brandon Bell/Getty Images

Precipitațiile scăzute în locuri precum Mexic, India și Coasta de Fildeș ar putea duce la pungi cu dulciuri mai ușoare pentru cei care sărbătoresc  în acest Halloween, deoarece recoltele dezamăgitoare de zahăr și cacao au crescut prețurile bomboanelor.

Prețul bomboanelor a crescut cu 7,5% față de anul trecut și cu 20% față de 2021, potrivit celor mai recente date de la Biroul de Statistică a Muncii.

Aceasta este o creștere mai abruptă decât inflația în general și a fost determinată de o creștere a prețurilor ingredientelor esențiale precum zahărul și praful de cacao, care sunt cele mai mari creșteri înregistrate pe piețele globale angro în ultimele decenii.

Acest lucru a apărut din cauza recoltelor slabe care au rezultat , printre alți factori, din vremea caldă și uscată și din costul ridicat al îngrășămintelor.

Trestia de zahăr, care este transformată în zahăr, și praful de cacao, un ingredient-cheie în ciocolată, sunt deosebit de sensibile la perioadele de precipitații scăzute din regiunile tropicale în care cresc aceste culturi, cum ar fi regiuni din Asia, America Centrală și Africa de Vest.

Ratele anuale ale inflației, prețurile de consum din SUA

  

Sursa: Bureau of Labor Statistics . De The New York Times

Statele Unite se bazează pe importurile de zahăr din Mexic, care au înregistrat o scădere a producției de zahăr cu peste 15% în acest an, ca urmare a condițiilor de secetă, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

 Prețul zahărului brut comercializat pe piețele globale, recent în jur de 27 de cenți pe liră, este cel mai mare preț cunoscut după anul 2011.

Regiuni ale Asiei, care găzduiesc mai mulți producători de zahăr de top, s-au confruntat și ele cu vremea uscată care a lovit recoltele.

India, unul dintre cei mai mari producători de zahăr din lume, a restricționat exporturile de zahăr pentru a-și proteja oferta internă.

„Consumatorul de bomboane din SUA plătește, în esență, prețul pentru recoltele slabe din Mexic și, de asemenea, din Asia”, a declarat John Stansfield, analist senior al zahărușui de la platforma de date despre mărfuri DNEXT.

Pentru producătorii de bomboane, zahărul este un ingredient mai îngăduitor decât praful de cacao, deoarece atunci când trestia de zahăr este rară sau scumpă, industria se poate sprijini pe sfecla de zahăr, o cultură care crește în climate mai reci și poate fi, de asemenea, transformată în zahăr, potrivit lui David Branch, analist la Wells Fargo Agri-Food Institute.

Cacao crește doar în zonele din apropierea ecuatorului, în primul rând în Africa de Vest, care a suferit secetă în ultimul an.

Efectul asupra prețurilor a fost sever: pe piețele de mărfuri, semințele de cacao s-au tranzacționat recent peste 3.800 de dolari pe tonă metrică, cel mai mare preț după 1970.

 „Avem o cerere crescută de ciocolată, cuplată cu o recoltă mai mică, așadar prețurile vor crește”, a spus domnul Branch.

Femei care sortează boabele de cacao în Soubre, Coasta de Fildeș. Credit... Luc Gnago/Reuters

De mai multe luni, consumatorii americani se luptă cu inflația ridicată, în special la alimente. Costul alimentelor este afectat de vreme și de geopolitică, ăn abordarea cărora factorii de decizie naționali au putere limitată. Cumpărătorii sunt așteptați încă să petreacă acest Halloween, pe care Asociația Națională a Cofetarii îl descrie drept „Super Bowl” al industriei sale.

Se așteaptă ca americanii să cheltuiască 3,6 miliarde de dolari pe bomboane de Halloween în acest an, în creștere cu 16% față de anul trecut, potrivit Federației Naționale de Retail.

O parte din această creștere se datorează faptului că companiile alimentare au crescut prețurile în ultimul an, invocând adesea prețuri crescute la ingrediente.

Multe dintre aceste companii au vândut mai puține bomboane sau pachete de gumă pe măsură ce consumatorii s-au retras, dar au reușit totuși să-și crească profiturile datorită prețurilor mai mari.

Hershey, de exemplu, a majorat prețurile cu 11% în ultimul trimestru la unitatea sa de bomboane din America de Nord, a raportat joi compania.

Deși volumul vânzărilor a scăzut cu 1%, unitatea a raportat o creștere cu 20% a profitului pentru perioada respectivă, față de anul trecut. Din ce în ce mai mult, consumatorii răspund la prețuri mai mari la mărcile de nume, apelând la produse cu etichetă privată, inclusiv bomboane.

Dar bomboanele cu etichetă privată au avut în trecut o penetrare limitată, deoarece cumpărătorii sunt în general loiali mărcilor și pot observa diferențe ușoare de aromă, a spus Rob Dickerson, analist alimentar la Jeffries. „Mulți oameni au încercat să imite sau să recreeze ceașca cu unt de arahide a lui Reese”, a spus el. „Nimeni nu a putut să-și dea seama.”

Edward Moreno este bursier David Carr din 2023 la The Times.

…………………………………………

Articolul

Rise in Sugar and Cocoa Costs Makes Halloween Candy Pricier

By J. Edward Moreno , Oct. 27, 2023

 

la adresa:  https://www.nytimes.com/2023/10/27/business/halloween-candy-price-sugar-chocolate.html