FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 24, 2023


Categorii:

CREIERUL ȘI GLUCOZA

Creierul și Glucoza: îmbunătățirea performanței mentale 

30 aprilie 2013

Cuprins

 • Glucoza ca combustibil
 • Nevoile energetice ale creierului
 • Glucoza și performanța mentală
 • Concluzie
 • Referințe

Glucoza este un tip de zahăr de care creierul depinde ca motorul de combustibil.

Studiile arată că scăderea disponibilității glucozei poate avea un impact negativ asupra atenției, memoriei și învățării și că administrarea de glucoză poate îmbunătăți aceste aspecte ale funcției cognitive.

De asemenea, creierul consumă mai multă glucoză în timpul sarcinilor mentale dificile.

Prin urmare, poate fi deosebit de important să se mențină nivelul de glucoză din sânge la un nivel optim pentru o bună funcție cognitivă. Consumul de mese regulate poate ajuta la realizarea acestui lucru.

Glucoza , combustibil.

Glucoza este un tip de zahăr care provine în principal din alimente bogate în amidon (pâine, orez, paste și cartofi), precum și din fructe, sucuri, miere, dulcețuri și zahăr de masă.

Organismul poate descompune carbohidrații digerabili din aceste alimente în glucoză, care este transportată în fluxul sanguin către creier și alte organe pentru energie.

Organismul reglează strâns nivelul glicemiei;

aceasta este cunoscută sub denumirea de homeostază a glucozei. Un proces numit gluconeogeneză permite organismului să-și producă propria glucoză din blocurile de proteine și grăsimi.

Glucoza poate fi stocată sub formă de glicogen în ficat și într-o măsură ceva mai mică în mușchi.

Glicogenul formează o rezervă de energie care poate fi mobilizată rapid pentru a satisface o nevoie bruscă de glucoză (exercițiu fizic), dar și atunci când aportul de glucoză din alimente este insuficient (în timpul postului, de exemplu), când organismul poate obține glucoză prin descompunerea rezervelor sale de glicogen.

Glicogenul hepatic este aproape epuizat într-un interval de 12 până la 18 ore după o masă, de exemplu  postul peste noapte, după care organismul se bazează mai mult pe energia obținută din descompunerea grăsimilor.

Nevoile energetice ale creierului.

Creierul uman este alcătuit dintr-o rețea densă de neuroni, sau celule nervoase, care sunt active în mod constant, chiar și în timpul somnului.

Pentru a obține energia necesară pentru a susține această activitate, creierul depinde de un aport continuu de glucoză din sânge.

O dietă sănătoasă ar trebui să furnizeze 45-60% din energia totală din carbohidrați.1

Controlând strâns cota de glucoză în aceste condiții, creierul își poate menține nivelul ridicat de activitate. Face acest lucru prin două mecanisme principale: în primul rând, prin extragerea de glucoză direct din sânge, atunci când celulele sale au un nivel scăzut de energie; iar în al doilea rând, prin limitarea cantității de glucoză disponibilă pentru restul corpului, astfel încât să existe mai multă disponibilă pentru creier.2,3

Aceste mecanisme sunt esențiale pentru supraviețuire.

Spre deosebire de mușchi (inclusiv inima) și de ficat, creierul nu poate folosi direct acizii grași drept combustibil.

Glucoza și performanța mentală.

În ciuda acestei reglementări sofisticate, apar, în anumite zone ale creierului, scăderile pe termen scurt ale disponibilității glucozei.

 Acestea pot afecta diferite funcții cognitive, cum ar fi atenția, memoria și învățarea.4

Studiile asupra glucozei au demonstrat cum administrarea acestui zahăr poate îmbunătăți funcționarea cognitivă -în special memoria pe termen scurt-  și atenția.4

Cele mai multe dintre aceste studii oferă participanților o cantitate stabilită de glucoză sub formă de băutură.

Un studiu realizat de Sünram-Lea și colegii săi a constatat că o băutură cu glucoză a îmbunătățit semnificativ memoria verbală pe termen lung și memoria spațială pe termen lung la adulții tineri. Efectul a fost similar indiferent dacă băutura a fost consumată după un post peste noapte, un post de două ore după micul dejun sau un post de două ore după prânz.5

În mod similar, Riby și colegii au descoperit o memorie îmbunătățită cu glucoză. Sarcinile mentale mai solicitante par să răspundă mai bine la glucoză decât sarcinile mai simple.

Acest lucru se poate datora faptului că absorbția de glucoză de către creier crește în condiții de stres ușor, care include sarcini mentale provocatoare.4

 Având în vedere că creierul este sensibil la scăderile pe termen scurt ale nivelului de glucoză din sânge și pare să răspundă pozitiv la creșterea acestor niveluri, ar putea fi benefic să se mențină un nivel adecvat al zahărului din sânge pentru a menține funcția cognitivă.4

Consumul de mese regulate poate ajuta

pentru a realiza acest lucru. În special, studiile la copii și adolescenți au arătat că micul dejun poate ajuta la îmbunătățirea performanței mentale prin creșterea capacității în sarcinile legate de memorie și atenție.7

Concluzie

Creierul este un organ foarte activ care se bazează pe glucoză drept  combustibil.

Glucoza provine fie direct din alimente și băuturi care conțin carbohidrați, fie este produsă de organism din surse non-carbohidrați.

Menținerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel optim pare a fi utilă pentru menținerea unei bune funcții cognitive, în special pentru sarcinile mai solicitante din punct de vedere mental. Consumul de mese regulate poate fi o modalitate utilă de a realiza acest lucru.

 Referințe

 1. European Food Safety Authority (EFSA) (2010). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal 8(3):1462.
 2. Peters A (2011). The Selfish Brain: competition for energy resources. American Journal of Human Biology 23:29-34.
 3. Peters A, Kubera B, Hubold C, et al. (2011). The Selfish Brain: Stress and eating behavior. Frontiers in Neuroscience 5(74):1-11.
 4. Bellisle F (2004). Effects of diet on behaviour and cognition in children. British Journal of Nutrition 92(Suppl 2):227-232.
 5. Sünram-Lea SI, Foster JK, Durlach P, et al. (2001). Glucose facilitation of cognitive performance in healthy young adults: examination of the influence of fast-duration, time of day and pre-consumption plasma glucose levels. Psychopharmacology 157:46–54.
 6. Riby LM, Law AS, Mclaughlin J, et al. (2011). Preliminary evidence that glucose ingestion facilitates prospective memory performance. Nutrition Research 31(5):370-377.
 7. Hoyland A, Dye L & Lawton CL (2009). A systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutrition Research Reviews 22:220-243.

……………………………………..

Articolul original,

Glucose and The Brain: Improving Mental Performance

Last Updated : 30 April 2013

https://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/glucose-and-mental-performance .