FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 7, 2024


Categorii:

COSTUL GLOBAL AL ZAHĂRULUI CREȘTE

Costul global al zahărului urcă la cel mai ridicat nivel din 2011 încoace,

Redacția ian. 6, 2024

Criza climatică a fost identificată anterior ca fiind o amenințare pentru cafea și bere, iar impactul său s-ar putea extinde acum la o altă bucurie a vieții: desertul, scrie The Guardian.

Costul global al zahărului a crescut la cel mai ridicat nivel din 2011, ca urmare a îngrijorărilor legate de ratele de subproducție din India, care a cunoscut o perioadă de secetă extremă care a amenințat culturile, și din Thailanda, care se confruntă cu o secetă severă. Cele două țări sunt cei mai mari exportatori de zahăr, după Brazilia.

Temperaturile în creștere la nivel global – se așteaptă ca anul 2023 să fie confirmat pe scară largă ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată – alimentează secetele și alte fenomene meteorologice extreme care afectează producția de alimente, inclusiv cea de zahăr. Majorarea prețurilor a început deja să se vadă în ciocolată, dulciuri și alte deserturi.

Consumatorii americani au văzut prețurile pentru zahăr și dulciuri crescând cu 8,9% în 2023 și se așteaptă o creștere de 5,6% în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii, ceea ce este mult peste mediile istorice. În noiembrie, Mondelēz, o afacere care include printre mărcile sale Cadbury, Oreo și Toblerone, a avertizat cu privire la creșterile de prețuri pentru produsele sale.

Va trebui să existe o „creștere directă a prețurilor” pentru consumatori din cauza costului ridicat al zahărului și al cacao, a declarat Dirk Van de Put, directorul executiv al Mondelēz, pentru Bloomberg.

Marile corporații au o serie de motivații pentru creșterea prețurilor, a avertizat Gernot Wagner, economist în domeniul climei la școala de afaceri a Universității Columbia, dar amenințarea de fond reprezentată de schimbările climatice nu poate fi negată.

„Vremea extremă afectează alimentele – în urmă cu un an a fost vorba de avocado, acum este vorba de zahăr”, a spus Wagner. „Inflația climatică este un lucru și se înrăutățește. Este convenabil pentru proprietarul Oreos  să arate cu degetul schimbările climatice pentru o creștere a prețului, dar este și de înțeles.”

Problemele legate de producția de zahăr au fost agravate de amenințarea cu limitarea exporturilor din partea țărilor producătoare de zahăr, pentru a-și menține propriile stocuri de marfă, și de blocajele portuare din Brazilia, care au blocat exporturile.

Prețul și importul de zahăr în SUA sunt afectate de diverse reglementări, ceea ce înseamnă că consecințele prețurilor ridicate ale zahărului vor fi mai mici decât în unele alte țări. Impactul va fi resimțit cel mai puternic de țările în curs de dezvoltare și de agricultorii de subzistență, potrivit lui Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare pentru Politici Alimentare.

„Nu există nicio îndoială că prețurile la zahăr sunt foarte, foarte ridicate și vor rămâne ridicate până când vom vedea că El Niño se va diminua”, a declarat Glauber, cu referire la evenimentul climatic periodic care va accelera și mai mult temperaturile globale în acest an.

„Problema va fi accesibilitatea. În SUA și în alte țări cu venituri ridicate, va exista o creștere a costului alimentelor care va fi resimțită de gospodării, în special de gospodăriile mai sărace, dar este o poveste diferită pentru țările în care 40% din cheltuieli sunt pentru alimente, care vor fi afectate în mod dramatic.”

„Există o îngrijorare cu privire la impactul schimbărilor climatice pe termen lung, cu deplasarea zonelor de cultură și o volatilitate mai mare a prețurilor la lucruri precum orezul și zahărul.”

Studiile au arătat că încălzirea globală va îngreuna serios capacitatea unor țări precum China de a cultiva orez la volumele actuale, în timp ce cercetătorii au constatat că producția globală de porumb ar putea să se prăbușească cu 24% până în 2030. Între timp, schimbările de temperatură și de precipitații ar putea ajuta alte culturi, cum ar fi grâul, să se dezvolte în locuri precum Rusia și Canada, unde în prezent este prea frig pentru a crește.

În general, inflația alimentară la nivel mondial ar putea ajunge la 3% pe an până în anii 2030 din cauza crizei climatice, dacă nu se întreprind măsuri majore de adaptare, se arată într-un document de lucru al Băncii Centrale Europene publicat anul trecut.

Șocul actual al prețurilor în curs de desfășurare în cazul zahărului ne reamintește că ipotezele anterioare privind producția de alimente vor trebui să fie abandonate, a avertizat Wagner.

„Practic, culturile noastre alimentare sunt optimizate pentru modul în care a fost vremea în ultimii 10.000 de ani – un climat relativ stabil pe care îl părăsim acum”, a spus el. „Părăsim această bandă de temperatură Goldilocks și acest lucru va pune presiune asupra disponibilității și prețului alimentelor”.

„Unele dintre principalele culturi alimentare nu vor scădea liniar pe măsură ce temperaturile cresc, ci vor cădea de pe o stâncă din cauza zilelor de vreme extremă. Sunt mai puțin îngrijorat de faptul că un mare conglomerat alimentar va scumpi biscuiții Oreo decât de consumatorii care trăiesc la margine și de agricultorii săraci de subzistență care își vor vedea viața și mijloacele de trai distruse.”

……………….

 

Articolul la adresa  https://economedia.ro/costul-global-al-zaharului-urca-la-cel-mai-ridicat-nivel-din-2011-incoace.html