FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 25, 2022


Categorii:

CONTROLUL CERCOSPORIOZEI LA SFECLA DE ZAHĂR

Controlul cercosporiozei la sfecla de zahăr , Kwizda Agro Romania , 15 iulie 2022

Prin daunele pe care le produce, cercosporioza este în topul bolilor cu impact economic la sfecla de zahăr. Vestea bună este că există o soluție pe măsură: noul fungicid SEKVENCA® EC, intrat anul acesta în portofoliul Kwizda Agro Romania.

În plus față de tratamentele recomandate cu SEKVENCA® EC, pot fi luate și măsuri suplimentare prin lucrări agrotehnice și efectuarea rotației culturilor.

  

Foto 1: Frunză atacată de cercosporioză

MOD DE DĂUNARE

Cercosporioza (Cercospora beticola) se manifestă la nivel foliar prin prezența a numeroase pete circulare, de culoare maro și margini purpurii. În timp, aceste pete se unesc, iar frunzele se usucă. Odată cu evoluția bolii, scade capacitatea de fotosinteză a frunzelor, vigoarea plantelor și capacitatea acestora de acumulare a substanțelor utile. Apariția bolii este favorizată, ca și în cazul altor ciuperci dăunătoare, de umiditatea atmosferică și temperaturi ridicate (18-28°C). Sporii sunt răspândiți de vânt sau cu ajutorul sistemelor de irigație, pătrunzând în suprafața foliară prin stomatele frunzei.

 ALIAT DE ÎNCREDERE ÎMPOTRIVA CERCOSPORIOZEI

Substanța activă din SEKVENCA® EC este difenoconazolul, în cantitate de 250 g/l, substanță din grupa triazolilor, care stopează dezvoltarea fungilor. Modul de acțiune al produsului este foarte eficient, acesta fiind absorbit rapid de către plante, unde oprește dezvoltarea fungilor. Substanța activă interferează cu biosinteza ergosterolului, o componentă de bază a membranelor celulare. Prin urmare, mecanismele ciupercii sunt perturbate, înmulțirea și germinarea sporilor nu se mai produc, stopând astfel infecția și limitând pagubele.

Foto 2: Infecție cu cercosporioză la nivel foliar (detaliu)

FUNGICIDUL SEKVENCA® EC: CARACTERISTICI DE BAZĂ

Difenoconazolul este recunoscut pentru calitățile antifungice, potențate de alte caracteristici:

  • Efect sistemic și translaminar;
  • Translocare acropetală;
  • Acțiune antisporulantă foarte bună.

 PACHET DE BENEFICII

 Datorită formulării de înaltă calitate, SEKVENCA® EC oferă culturii de sfeclă de zahăr și alte beneficii importante:

  • Produsul este translocat rapid acropetal prin vasele lemnoase către toate organele verzi ale plantei, protejându-le de atacuri ulterioare.
  • SEKVENCA® EC are cea mai lungă acțiune după aplicare, comparativ cu alte produse pe bază de triazoli (până la 72 de ore după realizarea infecției)
  • Are un efect preventiv excelent, dar este și un fungicid curativ și chiar eradicativ, mai ales când tratamentul are loc în primele faze ale bolii. Aplicat imediat după germinarea sporilor pe suprafața plantei, stopează infecția, cu limitarea daunelor.
  • Prezintă o compatibilitate ridicată cu alte fungicide.

Foto 3: Cultură de sfeclă de zahăr infectată cu cercosporioză

MODALITATE DE APLICARE

 La sfecla de zahăr, pentru combaterea cercosporiozei, se pot efectua două tratamente în doză de 0,4 l/ha la interval de 10-28 de zile, cu timp de pauză de 28 zile. Utilizarea produsului împreună cu adjuvantul DESIGNER® sporește persistența substanței active pe frunză și mărește gradul de absorbție al acesteia la nivel foliar.

..................................................................................................

 un articol de KWIZDA AGRO ROMANIA Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

https://www.revista-ferma.ro/articole/horticultura/controlul-cercosporiozei-la-sfecla-de-zahar