FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 25, 2022


Categorii:

CONSUMUL BAUTURILOR RACORITOARE DIETETICE

Ce riscuri prezinta consumul bauturilor racoritoare dietetice?

https://www.medlife.ro/articole-medicale/ce-riscuri-prezinta-consumul-bauturilor-racoritoare-dietetice.html

 In lupta pentru pierderea kilogramelor in plus, multe persoane opteaza pentru consumul de bauturi racoritoare dietetice, insa, desi acestea contin mai putine calorii, pot creste riscul declansarii accidentului vascular cerebral si al aparitiei dementei, arata un nou studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate "Stroke".

Consumul unei singure bauturi racoritoare indulcite artificial pe zi poate creste riscul aparitiei acestor afectiuni cu pana la trei ori, prin comparatie cu incidenta acestora in cazul consumului limitat la o singura bautura racoritoare pe saptamana, sunt de parere cercetatorii, conform webmd.com.

Cu toate acestea, doar cateva persoane participante la studiu au dezvoltat dementa sau au suferit un accident vascular cerebral, astfel incat riscul ramane in continuare mic, adauga cercetatorii.

 "Cand vine vorba despre aceste afectiuni, studiul nu poate dovedi prezenta unei relatii de tip cauza-efect, insa rezultatele la care am ajuns arata cat de mult ne afecteaza intreg organismul consumul de bauturi indulcite artificial, dar si consecintele pe care le pot avea prin cresterea riscului aparitiei diverselor boli," a declarat Matthew Pase, autorul principal al studiului, profesor al departamentului de neurologie din cadrul Boston University School of Medicine.

"De ce este consumul acestor bauturi asociat cu declansarea acestor afectiuni nu putem spune cu precizie," a adaugat autorul. Unele studii au aratat ca obiceiul de a consuma bauturi racoritoare dietetice a fost asociat cu prezenta bolilor vasculare periferice, ce pot afecta creierul. 

"Oamenii ar trebui sa fie precauti cu privire la bauturile dietetice. Doar pentru ca pe eticheta scrie ca sunt dietetice, nu inseamna ca sunt o alternativa sanatoasa la bauturile ce au un continut mare de zahar," a mai adaugat autorul principal al studiului.

Pentru a realiza acest studiu, Prof. Pase si colegii sai au colectat date privind starea generala de sanatate si incidenta accidentului vascular cerebral de la circa 2.900 de barbati si femei cu varste de peste 45 de ani.

Pentru a calcula gradul de incidenta al dementei, cercetatorii au colectat datele medicale a circa 1.500 de persoane de peste 60 de ani.

De trei ori in cei sapte ani, cercetatorii au investigat ce bauturi au consumat participantii, care au raportat frecvent detalii privind obiceiurile lor alimentare. Ulterior, timp de 10 ani cercetatorii s-au interesat de starea de sanatate a acestora pentru a vedea cine a suferit un accident vascular cerebral sau a dezvoltat demental.

Cercetatorii au descoperit ca 3% dintre participanti au suferit de accident vascular cerebral, iar 5% dintre acestia au dezvoltat un tip de dementa, cel mai frecvent Alzhemer.

"In loc sa se intereseze asupra rezultatelor studiului, care nu pot stabili cu precizie daca este vorba despre o relatie de tip cauza-efect, mai bine persoanele ar discuta cu medicii lor pentru a aborda riscurile cunoscute ale declansarii accidentului vascular cerebral si al dementei. Bauturile racoritoare sunt o preocupare importanta, iar cele dietetice sunt o optiune mai sigura intrucat au un continut redus de calorii, ce ne ajuta sa atingem obiectivele unui stil de viata mai sanatos," a declarat Robert Rankin, presedintele asociatiei internationale Calorie Control Council.

Reprezentantii asociatiei American Beverage au fost de acord. "Indulcitorii cu un continut scazut de calorii au fost dovediti a fi o alternativa sigura de catre autoritatile guvernamentale, precum si de studiile clinice, si nu exista nicio dovada care sa contracareze acest fapt bine stabilit.

O dieta sanatoasa este una buna pentru sanatatea inimii, ce include multe fructe, legume si cereale integrale, precum si carne de peste si pasare, dar si un nivel scazut de sare, zahar, carne rosie si grasimi saturate. Iar o dieta buna pentru inima este, de asemenea, buna si pentru sanatatea creierului," au declarat reprezentantii American Beverage Association.

Cu toate astea, specialistii sunt de aceeasi parere atunci cand vine vorba despre consumul de apa pentru a ne potoli setea: "Dovezile sunt clare. Apa potabila este cea mai buna alegere atunci cand vrem sa ne potolim setea," a declarat Hannah Gardener, cercetatoare a departamentului de neurologie de la Universitatea din Miami. Autor: G.T.