FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 30, 2020


Categorii:

COMBATEREA BOLILOR VIRUSULUI  ÎNGĂLBENIRII LA SFECLA DE ZAHĂR

Plan în patru puncte pentru combaterea bolilor virusului îngălbenirii la sfecla de zahăr

Emma Gillbard

Producătorii de sfeclă de zahăr sunt îndemnați să urmeze un plan în patru puncte pentru a ajuta la controlul virusului ingalbenirii frunzei de  sfeclă în acest sezon, deoarece populațiile de afide cresc din cauza unei ierni blânde și rămâne doar un insecticid activ pentru a controla răspândirea virusului.

După interzicerea tratamentelor la semințe cu neonicotinoide, în 2018, culturile au fost lăsate vulnerabile in fata  atacurilor de afide si a ramas o singură aplicare de Teppeki (flonicamid) disponibilă pentru controlul bolii, care boală este capabilă să reducă randamentele cu până la 50%.

Mark Stevens, șef  științific la Organizația Britanică de Cercetare a Sfeclei (British Beet Research Organisation /BBRO), avertizează cultivatorii că virusul ingălbenirii frunzei de  sfeclă reprezintă cea mai mare amenințare pentru culturile de sfeclă de zahăr și că epidemiile vor crește probabil din cauza vremii favorabile pentru afide și a pierderilor de produse agrochimice cheie.

„În 2019, 55% din câmpuri au fost infectate, comparativ cu doar 18% în 2018, iar această situație este probabil să se înrăutățească, deoarece populațiile de afide au putut să se acumuleze, puține înghețuri au ucis dăunătorii și au limitat răspândirea virusului”, spune el. .

O bună igienă a culturilor, stabilirea rapidă, monitorizarea și tratamentele direcționate în timp sunt, prin urmare, esențiale pentru protejarea de infecții a culturilor in acest an.

1 Bună igienă a culturilor

Prof. Stevens explică cât de bună este igiena culturilor și îndepărtarea surselor de infecție, care ar trebui să fie primul pas făcut pentru a minimiza acumularea de afide - în special afidele piersic-cartof.

Populațiile de afide sunt acum la maxim, cu peste 39.000 de afide înaripate prinse într-un studiu BBRO pe 63 de situri din Marea Britanie, în cursul unei perioade de capcană de 12 săptămâni, în 2019.

Cu toate acestea, din cei 10.000 care au fost testate, doar 0,4% au fost purtători de virus.

În acest an, afidele au supraviețuit din cauza temperaturilor mai blânde, în timp ce culturile verzi oferă un habitat în care se reproduc afidele.

Ce este  sfecla galbenă?

Virusul ingălbenirii frunzei de sfeclă este unul dintre cele trei virusi care  alcătuiesc complexul viral galben. Virusul ingălbenirii frunzei de sfeclă este principalul virus, care poate provoca reduceri ale randamentului cu 50% a culturilor de sfeclă de zahăr și se dezvoltă cel mai rapid dintre cei trei viruși.

Virusul cu îngălbenire ușoară a sfeclei (BMYV) și virusul clorozei de sfeclă (BChV) sunt strâns legate, BMYV reducând randamentele cu 30%. BChV este considerabil mai puțin dăunător decât BMYV.

Virușii se transmit atunci când afidele se hrănesc cu culturi de sfeclă de zahăr - afidul din piersici (Myzus persicae) este specia de afide cea mai importantă.

Simptomele includ pete circulare galbene pe frunze, cu frunze exterioare fragile care arată galben între vene. Aceste simptome apar în lunile iulie și august, dar în acest stadiu, este prea târziu ca boala să mai poată fi controlată, motiv pentru care  monitorizarea eficientă este crucială.

„Limitarea surselor de infecție, cum ar fi grămezi de deteriorare, buruieni și resturi de rădăcini, este esențială, în caz contrar, aceasta poate fi o bombă cu ceas pentru boli”, spune prof. Stevens.

Este important să controlați podul verde prin curățarea grămezilor și clemelor vechi de deteriorare cât mai curând posibil, reducând în același timp voluntarii de culturi și speciile de buruieni cu aplicații de erbicide bine-temporizate.

Cu toate acestea, creșterea culturilor de acoperire de iarnă creează mediul perfect pentru ca afidele să supraviețuiască iernilor, ceea ce face ca alegerea speciilor din amestecurile de culturi de acoperire să devină din ce în ce mai importantă.

„Încercați să evitați brassica, deoarece acestea sunt gazde excelente pentru afide. Culturile de vescă sunt bune de utilizat, dar acestea pot fi gazde pentru alți viruși. Este vorba despre găsirea unui echilibru adecvat al speciilor de utilizat ”, adaugă el.

  1. Înființarea culturilor

Stabilirea rapidă a culturilor până la stadiul de 12 frunze poate ajuta la reducerea sensibilității sfeclei de zahăr la virusul sfeclei, deoarece acesta este debutul rezistenței la plante mature.

Prof.  Stevens îi sfătuiește pe cultivatori să îmbunătățească creșterea culturilor până în această fază pentru a reduce timpul petrecut de culturi în etapele de creștere anterioare și mai sensibile.

„Este important să ne amintim că rezistența matură a plantelor este o schimbare treptată și nu o creștere bruscă a rezistenței”, spune el.

În această etapă matură, seva din culturile de sfeclă începe să acumuleze compuși fenolici, care, atunci când sunt ingerate de afide, înfundă intestinele și le omoară.

Asigurarea unor culturi uniforme și evitarea petelor goale în câmpuri pot reduce, de asemenea, atacul afidelor și numărul migrației datorită atracției puternice a dăunătorului spre solurile goale.

Explorați mai mult. Știți cum.

El explică, de asemenea, cum o creștere a temperaturii de 1 ° C poate determina să înceapă migrarea la sfârșitul lunii aprilie în loc de mijlocul lunii mai, subliniind importanța stabilirii rapide a culturilor.

„Cu izvoarele mai calde și mai uscate, migrațiile mai timpurii și mai mari ale dăunătorilor pot apărea în stadii de creștere mai mici, atunci când culturile sunt mai puțin rezistente”, spune prof. Stevens.

Prin urmare, o calitate bună a patului de semințe este esențială pentru a permite o germinare rapidă.

Nu există dovezi că creșterea ratelor de semințe peste 100.000 de semințe / ha va aduce beneficii suplimentare pentru stabilire - de fapt, acest lucru poate avea un efect dăunător asupra răspândirii virusului.

  1. Monitorizare

Vigilența și monitorizarea culturilor de sfeclă de zahăr sunt esențiale pentru identificarea nivelurilor de prag și controlul răspândirii virusului, astfel încât înțelegerea ciclului de viață al dăunătorului poate ajuta în acest sens, spune prof. Stevens.

Afidele cu aripi încep să migreze de la gazdele de iarnă la gazdele de vară de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii iunie, populațiile ajungând la vârf în timpul lunii iulie. Formele fără aripi sunt de obicei raportate pentru prima dată în mai până în septembrie.

Identificarea afidelor este adesea dificilă, întrucât dăunătorul nu se formează în colonii dense, în timp ce alte insecte, cum ar fi thrips și beneficials, cum ar fi globular springtails, devin active în momente similare.

Afidele verzi, fără aripi, se găsesc de obicei pe frunzele inimii, în interiorul pliurilor la marginile frunzelor și pe partea inferioară a frunzelor.

Pragul pentru aplicarea aficidelor se bazează pe numărul de afide fără aripi din cultură, BBRO recomandând numărarea afidelor pe 10 plante de pe câmp.

Dacă este atins pragul de o afida verde fără aripi la patru plante, până la îndeplinirea stadiului de 12 frunze, tratamentul este justificat.
După etapa cu 12 frunze, pragul de tratament se modifică, cu o singură afidă verde fără aripi per plantă care justifică tratamentul.  După etapa cu 16 frunze, nu mai este nevoie de pulverizare.
Producătorii ar trebui să verifice în mod regulat prognoza  Fabricii/Organizatiei de Cltivatori, deoarece vor monitoriza numărul de afide și presiunea virusului pe tot parcursul sezonului și vor emite sfaturi cultivatorilor.

  1. Tratamente vizate

Cu o singură aplicație de Teppeki disponibilă cultivatorilor din Marea Britanie, un tratament în timp util și direcționat este esențial pentru a maximiza eficiența pulverizării.
Prof. Stevens explică modul în care utilizarea unică a Teppeki pentru a controla ingalbenirea frunzei sfeclei este insuficientă și că industria nu se poate baza pe un singur compus activ, deoarece afidele si-ar putea crește rezistența la aficid.
Prin urmare, cultivatorii vitali pulverizează numai la pragul specificat pentru afidele verzi fără aripi, pentru a reduce șansele de rezistență.
„Aveți nevoie de trei spray-uri într-un sezon mediu pentru a opri virusii ingalbenirii în culturile de sfeclă, în absența tratamentelor pentru semințe. Trebuie să găsim alte soluții ”, spune el.
Dacă există o infestare într-o parte a unui câmp, prof. Stevens recomandă în continuare pulverizarea întregului câmp pentru a limita răspândirea virusului.
El mai spune că cultivatorii ar trebui să evite utilizarea piretroizilor și carbonaților, deoarece mai mult de 80% dintre afide sunt rezistente la aceste substanțe chimice.
Cercetările privind soiurile de sfeclă de zahăr care sunt rezistente la virusul galben de sfeclă sunt în curs de desfășurare, iar soiurile vor fi disponibile pentru cultivatori în termen de trei ani.

Cultivatorii de sfeclă trebuie să rămână vigilenți pe fondul primelor rapoarte ale gălbuiilor de virus Louise Impey   

 Virus galben pe frunza de sfeclă de zahăr

Producătorii de sfeclă de zahăr sunt îndemnați să rămână vigilenți pe fondul primelor rapoarte ale unei boli uitate, monitorizarea evidențiind presiunea afidelor mult mai mare în câmpuri în această vară.

Virusul ingalbenirii frunzalor  este transportat de afide și, până anul trecut, a fost gestionat cu succes prin tratamente cu semințe neonicotinoide.

Acest sezon este primul de când tratamentele pentru semințe au fost interzise.

Capcanele  Organizației Britanice pentru Cercetarea Sfeclei (BBRO) au prins până la 40.000 de afide din în 63 de situri, evidențiind amenințarea sporită a virusului galben în acest sezon.

Acest număr se compară cu doar 2.500 de afide capturate în aceeași perioadă a anului trecut, când cultura putea fi încă cultivată folosind tratamentele pentru semințe neonicotinoide și când vremea a oferit un control natural al afidelor.

Supravegherea intensă, care a început la începutul lunii mai, va continua încă câteva săptămâni, a dezvăluit Mark Stevens la recentul eveniment BeetField 19 al BBRO.

El a subliniat importanța monitorizării culturilor, astfel încât insecticidele foliare să fie utilizate numai atunci când au fost atinse praguri.

Furtuna perfecta

„A fost un an încărcat”, a spus el. „Numărul de afide au fost foarte mari, în urma condițiilor de iarnă foarte blândă și a celor amabile din primăvară - o furtună perfectă pentru dăunător.

"Acest lucru este într-un contrast puternic cu anul trecut, când„ Fiara dinspre est "a ajutat la reducerea numărului de afide și la întârzierea zborului lor în culturile de sfeclă."

Pe lângă faptul că numără numerele de afide din capcanele cu apă galbenă, BBRO a folosit datele Studiului Rothamsted Insect Survey pentru a ajuta la urmărirea numerelor la nivel regional, precum și diagnosticări pentru a determina dacă afidele transportă virusul.

Dintre afidele testate până în prezent, doar un număr redus a fost gasit pozitiv pentru virus ingălbeniriide, a dezvăluit Dr. Stevens.

„Acest lucru este în conformitate cu așteptările noastre, deși estimăm că nivelul de bază va crește în următorii câțiva ani.”

Simptome de virus

„Primele semne ale virusului ingălbenirii se găsesc în culturi, dar există și alte afecțiuni care îngălbenesc culturile și pot cauza confuzie”, a spus el.

„Făinarea pufoasă are un efect similar inițial și vedem mai multe virusuri ale mozaicului sfeclei în acest an, probabil ca urmare a iernii blânde. Deci nu presupuneți întotdeauna că sunt vinovați  virusii ingălbenirii. "

Răspândirea secundară a virusurilor galbene va începe să apară în culturi în august și septembrie, a spus el.

Acolo unde a fost nevoie, programele de pulverizare ar fi trebuit să înceapă atunci când a fost atins un singur afid verde fără aripi la fiecare patru plante.

„Dacă programele încep prea devreme, există riscul ca culturile să fie neprotejate într-un moment în care afidele încă zboară.”

Pe lângă o singură aplicare de Teppeki (flocanimid), cultivatorii au reușit să utilizeze până la două aplicații Biscaya (tiacloprid) în acest an, datorită unei autorizații de urgență de 120 de zile.

( Traducere si daptare dupa  articolele : 

4-point plan to control virus disease in sugar beet, Emma Gillbard ,14 February 2020   , https://www.fwi.co.uk/arable/sugar-beet/4-point-plan-to-control-virus-yellows-in-sugar-beet?name=4-point-plan-to-control-virus-yellows-in-sugar-beet&category_name=arable%2Fsugar-beet                si

Beet growers to remain vigilant amid first reports of virus yellows, Louise Impey , 10 July 2019 https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/disease-management/beet-growers-to-remain-vigilant-amid-first-reports-of-virus-yellows ,  GB )