FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 31, 2020


Categorii:

CE ESTE  MALTITOLUL?

CE ESTE  MALTITOLUL?

 Kris Sollid, RD ,  21februarie  2020,  https://foodinsight.org/what-is-maltitol/

Repere

  • Maltitolul, un tip de carbohidrați numit alcool, zahăr sau poliol.
  • Maltitolul conține jumătate din numărul de calorii ale zahărului si are o putere de indulcire de 90% din cea a zaharului.
  • Maltitolul este produs comercial din amidon, utilizat pentru produsele coapte, guma de mestecat, ciocolata fără zahăr, bomboanele tari și înghețată.
  • Datorită punctului de topire ridicat și a texturii cremoase a maltitolului, este utilizat în acoperiri cu aromă de ciocolată, pe produsele congelate și pe dulciuri.
  • Dintre toate alcoolurile obtinuțe din zahăr, proprietățile maltitolului sunt cele mai similare cu zaharoza.
  • Siguranța Maltitolului a fost confirmată de mai multe autorități sanitare globale.

Bazele maltitolului

Maltitolul este un tip de carbohidrați numit zahar alcoolic sau poliol, care sunt compuși solubili în apă care apar în mod natural în multe fructe și legume. Maltitolul este produs din amidonuri care sunt bogate în maltoză de zahăr (un dizaharid format din două molecule de glucoză). Se folosește în produse alimentare, cum ar fi produsele coapte, guma de mestecat, ciocolata fără zahăr, acoperiri de ciocolată, bomboanele tari și înghețata, pentru a oferi dulceață și textura cremoasă.

Siguranța Maltitolului a fost revizuită și confirmată de autoritățile medicale din întreaga lume, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și țări precum Australia și Canada. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) declară, de asemenea, siropuri de maltitol și maltitol eligibile pentru utilizare.

În timp ce siguranța maltitolului (și a altor alcooli de zahăr) este bine documentată, atunci când este consumat în cantități excesive, unii alcooli de zahăr (de exemplu, manitol și sorbitol) pot provoca disconfort gastrointestinal, inclusiv gaze, balonare și diaree. Drept urmare, alimentele ambalate care conțin manitol sau sorbitol trebuie să includă un avertisment pe etichetă cu privire la efectele laxative potențiale. S-a demonstrat că maltitolul este bine tolerat în doze consumate în mod obișnuit și nu necesită avertizare cu privire la produsele în care este conținut.

Ca majoritatea alcoolilor din zahăr, maltitolul nu este la fel de dulce sau dens caloric ca zahărul. Maltitolul are capacitatea de îndulcire de aproximativ 90% din cea a zahărului și are aproximativ jumătate din calorii pe gram (2,1calorii  pentru maltitol în comparație cu 4calorii pentru zahăr).

 

Maltitol și sănătate

Contribuțiile Maltitolului la sănătate depășesc caloriile. Două zone în care alcoolii alcoolici precum maltitolul sunt cunoscuți pentru efectele lor pozitive sunt sănătatea orală și impactul asupra zahărului din sânge.

Sănătatea orală

S-a demonstrat că alcoolii din zahăr beneficiază sănătatea orală în mai multe moduri. Atunci când mâncăm un aliment care conține maltitol, bacteriile din gurile noastre încep să-l metabolizeze, deși acest proces este incomplet deoarece nu avem enzimele necesare. Drept urmare, bacteriile orale produc mult mai puțin acid (cu 10-30% mai puțin) în comparație cu zahărul. Astfel, maltitolul este considerat non-cariogen (adică „prietenos cu dinții”) deoarece acizii produși din metabolismul maltitolului nu contribuie la eroziunea smalțului sau la formarea cavității.

Actul de mestecat protejează, de asemenea, dinții de bacteriile cauzatoare de cavitate prin promovarea fluxului de salivă. Această salivă și alte proprietăți non-cariogene (de exemplu, dulceața și gustul răcoros) sunt motivul pentru care alcoolii de zahăr precum maltitolul, manitoluul, sorbitolul și xilitolul sunt folosiți în guma de mestecat fără zahăr. Datorită acestor atribute, FDA recunoaște maltitolul și alți alcooli de zahăr ca benefici pentru sănătatea orală.

Ca și alți alcooli din zahăr (cu excepția eritritolului), maltitolul conține calorii sub formă de carbohidrați. Maltitolul este metabolizat lent și incomplet în intestinul subțire, în cantități egale de glucoză și sorbitol. Glucoza este absorbită ușor în intestinul subțire și sorbitolul continuă până la intestinul gros, unde este fermentat de microbi în intestin. Din această cauză, consumul de maltitol (comparativ cu o cantitate egală de zahăr) necesită mai puțină secreție de insulină, ceea ce ajută la menținerea nivelului glicemiei mai scăzut.

Aporturi recomandate
Maltitolul nu este o parte esențială a unei diete echilibrate. Deoarece din digestia maltitolului rezultă sorbitol, consumul de prea mult de maltitol la un moment dat poate provoca disconfort gastrointestinal. Dar aceste efecte pot să nu fie aceleași pentru toată lumea. Alimentele care conțin 30 de grame de maltitol s-au dovedit a fi bine tolerate de majoritatea oamenilor, cu efecte gastrointestinale ușoare fiind observate atunci când consumă 40 de grame de maltitol. Un consum foarte mare de maltitol poate duce la un efect laxativ.
Pentru cei care urmează o dietă scăzută de oligozaharide fermentabile Monosacharide și polioli (FODMAP), sursele alimentare de maltitol sunt monitorizate, deoarece maltitolul este un tip de poliol.

Surse alimentare de maltitol

Maltitolul nu se găsește abundent în natură. Este produs comercial din amidon pentru a ajuta la reducerea caloriilor din zaharuri din alimentele ambalate. Dintre toate alcoolurile din zahăr, proprietățile maltitolului sunt cele mai similare cu zaharoza. Din această cauză, maltitolul este utilizat în mod obișnuit în produse coapte, gumă de mestecat, ciocolată fără zahăr, acoperiri de ciocolată, bomboane tari și înghețată, pentru atributele dorite de textură cremoasă, dulceață, punct de topire ridicat și retenție de culoare la temperaturi ridicate.

              *  *  *