FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 2, 2023


Categorii:

CE ESTE ASPARTAMUL, „POSIBILUL CANCERIGEN” DIN SUCURILE DIETETICE

Explicație: Ce este aspartamul, „posibilul cancerigen” din sucurile dietetice, sucurile fără zahăr?

Reuters, 30 iunie 2023

Aspartamul, un îndulcitor artificial popular care se găsește în Diet Coke, gumă de mestecat, iaurt și alte produse alimentare, urmează să fie declarat posibil cancerigen luna viitoare de către o filială a Organizației Mondiale a Sănătății, a raportat joi Reuters.

 

CE ESTE ASPARTAMUL?

Descoperit în 1965 de chimistul american James Schlatter, aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit de masă. A fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration în 1974 pentru utilizare ca îndulcitor de masă și ca aditiv în guma de mestecat, cerealele pentru micul dejun și bazele uscate pentru alimente. Publicitate

 

DE CE ASPARTAM?

În ciuda gustului său dulce intens, aspartamul are o valoare calorică aproape zero și nu are un gust amar precum zaharina și a crescut în popularitate pe măsură ce a apărut un consumator mai conștient de dietă. CE

 

PRODUSE CONTIN ASPARTAM?

Înlocuitorul de zahăr cu conținut scăzut de calorii poate fi găsit în băuturi răcoritoare, gelatină, produse de cofetărie, deserturi și picături pentru tuse fără zahăr. De asemenea, este folosit pentru a îmbunătăți aroma alimentelor coapte și conservate, amestecurilor de băuturi sub formă de pudră, bomboane și budinci. Iată o listă cu articole populare care conțin aspartam:

 Produs

Compania producătoare

Suc  Diet Coke

Coca-Cola (KO.N)

Gumă de mestecat extra fără zahăr

Mars

Mix de desert din gelatină fără zahăr Jell-O Snapple

Kraft Heinz (KHC.O)

Snapple,  ceai zero zahăr și  sucuri

Keurig Dr Pepper (KDP.O)

Sugar Twin 2 pachete de îndulcitor

B&G Foods (BGS.N)

Îndulcitori egali cu zero calorii

Whole Earth Brands (FREE.O)

Gume cu mentă Trident fără zahăr

Mondelez International (MDLZ.O)/Perfetti Van Melle

 

Pachete de Diet Coke expuse la o piață din New York City, New York, SUA, 28 iunie 2023. REUTERS/Mike Segar 29 iunie (Reuters)

 

AU RENUNȚAT FIRMELE ASPARTAM?

Utilizarea aspartamului în produsele alimentare a fost dezbătută de zeci de ani și, de asemenea, a determinat unele companii să elimine compusul din produsele lor. PepsiCo (PEP.O) a eliminat aspartamul din unele sucuri dietetice din SUA.

Deși compania l-a adus înapoi un an mai târziu, a eliminat din nou ingredientul în 2020. Yoplait de la General Mills (GIS.N) a eliminat și aspartamul din iaurturile sale în 2014. Produsele cu conținut scăzut de zahăr ale mărcii conțin acum îndulcitori alternativi precum sucraloza.

 

CE ALTI ÎNULCITORI ARTIFICIALI SUNT UTILIZAȚI?

Zaharina, sucraloza și neotamul sunt printre alți cinci îndulcitori artificiali, alături de aspartam, autorizați de un comitet de experți al OMS pentru aditivi alimentari. FDA a aprobat, de asemenea, utilizarea a trei tipuri de îndulcitori pe bază de plante și fructe, inclusiv extracte obținute din planta stevia, extracte de fructe swingle și un grup de proteine numite Thaumatin.

 

ESTE UTILIZAT ASPARTAMUL ÎN AFARA S.U.A.?

Peste nouăzeci de țări, inclusiv Marea Britanie, Spania, Franța, Italia, Danemarca, Germania, Australia și Noua Zeelandă, au analizat aspartamul și au constatat că este sigur pentru consumul uman și permit utilizarea acestuia. În timp ce FDA stabilește doza zilnică acceptabilă (DZA) pentru aspartam la 50 de miligrame per kilogram de greutate corporală pe zi, organismul european de reglementare recomandă o doză zilnică puțin mai mică, de 40 mg/kg/zi.

Sursa: Site-urile web ale companiei, FDA, EFSA, National Library of Medicine

Reportaj de Savyata Mishra și Deborah Sophia în Bengaluru;

Editare de Sriraj Kalluvila și Aurora Ellis Standardele noastre:

Principiile noastre,  The Thomson Reuters Trust Principles.

...........................................

Articolul

Explainer: What is aspartame, the 'possible carcinogen' in diet sodas, sugar-free juices?

Reuters , June 30, 20231:39

la adresa

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/what-is-aspartame-possible-carcinogen-diet-sodas-sugar-free-juices-2023-06-29/