FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 27, 2022


Categorii:

CÂT DE SIGURI SUNT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI?

SUNT ÎNDULCITORII ARTIFICIALI, CU ADEVĂRAT , FĂRĂ ZAHĂR?

Efecte secundare amare: îndulcitorii artificiali sunt într-adevăr fără zahăr? Un studiu descoperă o legătură cu riscul de cancer

Cercetătorii au descoperit că persoanele înregustrate care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, au un risc mai mare de cancer în general, în comparație cu non-consumatorii.

Au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.

ANI , Martie 25, 2022 | 04:03 AM IST

Aditivii alimentari dietetici și antidiabetici fără zahăr și riscul de cancer: Cât de siguri sunt îndulcitorii artificiali?

ASPECTE CHEIE.

Pentru a evalua potențiala carcinogenitate a îndulcitorilor artificiali, cercetătorii au analizat datele a 102.865 de adulți francezi care au participat la studiul NutriNet-Sante. După colectarea informațiilor de diagnosticare a cancerului în timpul urmăririi, Cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a investiga asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer. Autorii studiului spun: „Descoperirile noastre nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure pentru zahăr din alimente sau băuturi și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății”.

 

Photo : iStock

Washington: Îndulcitorii artificiali reduc conținutul de zahăr adăugat și caloriile corespunzătoare, menținând în același timp senzația de dulce. Un nou studiu sugerează că unii îndulcitori artificiali sunt asociați cu risc crescut de cancer. Concluziile studiului au fost publicate în revista „PLOS Medicine”. Pentru a evalua potențiala carcinogenitate a îndulcitorilor artificiali, cercetătorii au analizat datele a 102.865 de adulți francezi care au participat la studiul NutriNet-Sante.

Studiul NutriNet-Sante este o cohortă în curs de desfășurare, bazată pe web, inițiată în 2009 de Echipa de Cercetare în Epidemiologie Nutrițională (EREN) / Nutritional Epidemiology Research Team. Participanții se înscriu în mod voluntar și auto-raportează istoricul medical, datele socio-demografice, dieta, stilul de viață și datele de sănătate.

Cercetătorii au strâns date privind aportul de îndulcitori artificiali din înregistrările dietetice pe 24 de ore.

Îndulcitori naturali sau artificiali, înlocuitori de zahăr : Zaharină, Xilitol, Sucraloză, Stevia

După ce au colectat informații de diagnosticare a cancerului în timpul urmăririi, cercetătorii au efectuat analize statistice pentru a investiga asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali și riscul de cancer.De asemenea, informațiile au fost ajustate pentru o serie de variabile, inclusiv vârsta, sexul, educația, activitatea fizică, fumatul, indicele de masă corporală, înălțimea, creșterea în greutate în timpul urmăririi, diabetul, antecedentele familiale de cancer, precum și aportul inițial de energie, alcool, sodiu, acizi grași saturați, fibre, zahăr, alimente din cereale integrale și produse lactate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele înscrise care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali, în special aspartam și acesulfam-K, au un risc mai mare de cancer general în comparație cu non-consumatorii (raportul de risc 1,13, interval de încredere de 95% 1,03 până la 1,25).

Au fost observate riscuri mai mari pentru cancerul de sân și cancerele legate de obezitate.

Studiul a avut câteva limitări importante; aporturile alimentare sunt auto-raportate. Prejudecățile de selecție ar fi putut fi, de asemenea, un factor, deoarece era mai probabil ca participanții să fie femei, să aibă niveluri de educație mai înalte și să manifeste comportamente conștiente de sănătate. Natura observațională a studiului înseamnă, de asemenea, că este posibilă o confuzie reziduală iar cauzalitatea inversă nu poate fi exclusă. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile și a clarifica mecanismele care stau la baza acestora.

Zahăr artificial sau îndulcitor,  pastile de Aspartam fără zahăr

Potrivit autorilor, „Descoperirile noastre nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali ca alternative sigure pentru zahărul din alimente sau băuturi și oferă informații importante și noi pentru a aborda controversele cu privire la potențialele efecte adverse asupra sănătății. Deși aceste rezultate trebuie să fie replicate în alte cohorte la scară largă și mecanisme subiacente clarificate de studii experimentale, ele oferă perspective importante și noi pentru reevaluarea continuă a îndulcitorilor aditivi alimentari de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și alte agenții de sănătate la nivel global.”

Charlotte Debras a adăugat: „Rezultatele din studiul NutriNet-Sante (n=102.865) sugerează că îndulcitorii artificiali găsiți în multe mărci de alimente și băuturi din întreaga lume pot fi asociați cu un risc crescut de cancer, în conformitate cu mai multe studii experimentale in vivo / in vitro. Acestea descoperirile oferă informații noi pentru reevaluarea acestor aditivi alimentari de către agențiile de sănătate.”

(Articolul este creat de ANI. Doar titlul a fost schimbat.)

………................................................................................................

Articolul original,

....................................

Are artificial sweeteners really sugar-free? , bitter side-effects: are artificial sweeteners really sugar-free? study finds link with cancer risk

The researchers found that enrollees consuming larger quantities of artificial sweeteners, particularly aspartame and acesulfame-K, had a higher risk of overall cancer compared to non-consumers. Higher risks were observed for breast cancer and obesity-related cancers.

ANI , Updated Mar 25, 2022 | 04:03 AM IST

.............................................

la adresa:  https://www.timesnownews.com/health/bitter-side-effects-are-artificial-sweeteners-really-sugar-free-study-finds-link-with-cancer-risk-article-90430934