FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 19, 2022


Categorii:

CÂND SĂ FOLOSIȚI ZAHĂRUL PENTRU UN GAZON BUN

Când ar trebui să folosiți zahăr pentru gazon (și când nu ar trebui)

Cum să culegeți beneficiile fără să vă răniți gazonul.

De Elizabeth Yuko

Celor care optează pentru plantarea și întreținerea gazonului tradițional le poate plăcea aspectul ierbii verzi și luxuriante din jurul casei lor, dar nu doresc să folosească neapărat îngrășăminte artificiale și alte substanțe chimice pentru a menține aspectul bun. Și în timp ce unii apelează la nisip ca modalitate de a îmbunătăți drenajul solului, alții folosesc ceva mai dulce: zahărul. Iată ce trebuie să știți atunci când aplicare zahărului pe gazon ar putea fi benefică și când ar trebui să o evitați.  

Când gazonul tău ar putea beneficia de zahăr

După cum vom arăta mai jos, nu orice gazon poate culege beneficiile zahărului, dar, în general, elementul dulce poate ajuta la limitarea creșterii buruienilor și la descompunerea stufului.  

Zahăr pentru combaterea buruienilor

Plantele, inclusiv buruienile, iubesc solul bogat în azot. Și ca nutrient de carbon, zahărul nu conține azot.  Așa că, deși puneți zahăr pe buruienile care cresc în gazonul dvs. nu le va ucide direct dar va face solul în care încearcă să crească inospitalier. În acel moment, iarba ar fi mai bine poziționată pentru a depăși speciile de plante invazive.

Zahăr pentru a sparge stratul de frunze moarte

Dacă ați observat că se formează pe gazon un strat de iarbă moartă, frunze și alte materiale - mai bine cunoscute sub denumirea de „paie”, zahărul poate fi folosit pentru a ajuta la descompunerea acestuia.

Acest lucru permite iarbă nouă să crească și poate face gazonul să arate mai verde și mai puțin petic.

Cum să folosești zahărul pe gazon

Puteți folosi orice tip de zahăr granulat sau pudră pe gazon și veți avea nevoie de un kilogram de zahăr la 10 metri pătrați de gazon.

Cel mai simplu mod de a-l aplica uniform este folosirea unui distribuitor de gazon, dar dacă nu ai unul, stropirea manuală - făcându-ți timp pentru a o face cât mai uniformă - funcționează, de asemenea. Când ați terminat de aplicat zahărul, udați ușor gazonul.

Există, de asemenea, opțiunea de a crea un spray de melasă amestecând 1 ¾ cani de melasă la 10 galoane de apă și aplicând-o folosind un pulverizator automat sau un pulverizator manual.

În orice caz, cel mai bun moment pentru a vă îndulci gazonul este cel mai devreme punct al zilei când gazonul este uscat (deci, după ce s-a evaporat roua de dimineață). Și, ca și oamenii, nu este grozav ca iarba să primească prea mult zahăr, așa că limitați tratamentul la o dată pe lună.

 

Photo: Sashko (Shutterstock)

Riscuri de a pune zahăr pe gazon

În timp ce zahărul are beneficiile sale, în unele cazuri, ar putea face mai mult rău decât bine gazonului tău.

De exemplu, dacă gazonul tău este înconjurat de pădure sau este predispus la creșterea ciupercilor în general, zahărul va înrăutăți lucrurile.

De asemenea, dacă nu udați suficient gazonul după aplicarea zahărului, ar putea atrage insecte și alte creaturi care caută o gustare - lăsând gazonul într-o formă mai proastă decât era înainte de a-l trata cu zahăr.

....................

Articolul original,

When You Should Use Sugar on Your Lawn (and When You Shouldn't).

How to reap the benefits without hurting your lawn.

By Elizabeth Yuko

https://lifehacker.com/when-you-should-use-sugar-on-your-lawn-and-when-you-sh-1849079274