FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 6, 2021


Categorii:

BOALA CARE VA DISTRUGE CULTURILE AGRICOLE

Prof. Valeriu Tabără, avertisment pentru fermieri 

Ionuț Fîntînă , 6 iulie 2021 

https://agro-tv.ro/prof-valeriu-tabara-boala-va-distruge-culturile/

  Fuga după recordurile de producție va avea consecințe grave în anii următori, avertizează președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), prof. Valeriu Tabără. 

Potrivit afirmațiilor făcute de prof. Valeriu Tabără în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, deși România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește producția totală la anumite culturi, acest lucru va fi dăunător pentru țara noastră pe termen lung, din cauza faptului că fermierii noștri nu realizează rotația culturilor așa cum ar trebui. Practic, deși producția totală este mare, randamentul raportat la suprafața cultivată lasă de dorit, iar acest lucru se va agrava în anii următori, din cauza apariției bolilor și dăunătorilor.

”De foarte multe ori se merge pe recorduri – dacă aveam o anumită cantitate globală, eram cineva. Dar la porumb, de pildă, realizam producție record cu circa 400.000 – 600.000 de hectare de teren arabil în plus, pe care noi puteam produce altceva. La floarea soarelui, ne ducem la 1,2 milioane de hectare cu niște riscuri colosale. La oleaginoase, trebuie să mă încadrez într-un asolament care ca suprafață în fermă nu ar trebui să depășească 25%, adică asolamentul de 4 ani. Noi ne ducem la aproape jumătate din suprafață cu oleaginoase, rapiță și floarea soarelui. Păi ne așteptăm în anii următori la un atac de sclerotină, de boli cărora nu avem cum să le facem față”, a precizat prof. Valeriu Tabără pentru AGRO TV.

Potrivit președintelui ASAS, primele semne în acest sens au început deja să apară, iar sclerotina este deja vizibilă cu ochiul liber pe suprafețe întinse din România.

”Am văzut în sudul Bărăganului suprafețe de sute de mii de hectare de rapiță care se vedea de la o poștă că e bolnavă de sclerotină, din cauza nerespectării asolamentului. Iar la rapiță, la soia, la floarea soarelui, plante care au boli comune, trebuie să ai o atenție extraordinar de mare, pentru că nu există nici substanțe cu care să le tratezi, ca să nu fie atacate de sclerotină. Aici este o problemă mare – fugim după recorduri, dar aceste recorduri ne costă”, a mai subliniat prof. Valeriu Tabără.