FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 23, 2020


Categorii:

FLOWBRIX SALVEAZA SFECLA

ATENȚIE: FLOWBRIX, EFICIENT ȘI LA SFECLĂ

Ferma  22 mai 2020 -  https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/atentie-flowbrix-eficient-si-la-sfecla

Performanță excepțională în prevenirea și controlul agenților patogeni la sfecla de zahăr. Află ce boală importantă poate fi combătută cu fungicidul Flowbrix!

Flowbrix este un fungicid pe bază de oxiclorură de cupru, ce prezintă un puternic efect inhibitor asupra ciupercilor patogene și a unor bacterii, eficient atât la aplicarea curativă, cât și la cea preventivă. Datorită substanței active conținute, Flowbrix are un spectru larg de aplicare și poate fi folosit cu succes la vița-de-vie (combate Plasmopara viticola), cartofi și tomate (contra Phytophthora infestans), precum și la pomii fructiferi, unde asigură diminuarea rezervelor de patogeni ce iernează pe scoarță și combate boli precum rapănul și focul bacterian.

Astăzi vorbim despre beneficiile pe care acest produs le are atunci când este aplicat la sfecla de zahăr.

 Cum îţi dai seama că ai de-a face cu cea mai de temut boală a sfeclei?

 

Fungicidul Flowbrix combate două boli importante ale culturii de sfeclă de zahăr, ce-i amenință dezvoltarea și productivitatea.

Cercosporioza este produsă de ciuperca Cercospora beticola și afectează masa foliară, cu consecințe negative, reflectate în productivitate. Instalarea bolii este favorizată de vremea umedă, transmiterea patogenului realizându-se ușor, prin vânt, precipitații și irigare,ceea ce duce la infestarea terenului de la un sezon la altul.

Vă recomandăm să urmăriți avertismentele de cercosporioză din zona dumneavoastră și eventualele semne ale bolii: pete maronii, cu margini purpurii ce se unesc în cele din urmă, afectând grav frunza. Sfecla roșie, utilizată în cantități foarte mici în sfecla pentru zahăr, este cel mai bun indicator de instalare a cercosporiozei.

Făinarea poate determina o pierdere a producției de până la 30%. Boala este cauzată de ciuperca Erysiphe betae și se recunoaște prin apariția miceliului albicios, care duce la îngălbenirea și moartea prematură a frunzei. Boala se instalează pe frunzele ușor veștejite, din cauza stresului termic și hidric.

 Întreabă specialiştii Kwizda Agro!

După cum am precizat și anterior, Flowbrix are un puternic efect curativ, dar vă recomandăm să consultați reprezentanții noștri pentru a determina oportunitatea unui tratament preventiv.

Flowbrix este un inamic tradițional al cercosporiozei, de aceea putem spune că acest fungicid, pe bază de oxiclorură de cupru, reprezintă o soluție sigură contra acestei boli temute, într-o formulare ce facilitează aplicarea. În plus, Flowbrix este singurul produs pe bază de cupru omologat pentru combaterea cercosporiozei la cultura de sfeclă de zahăr.

Formulare avantajoasă, ce optimizează aplicarea:

  • Flowbrix se prezintă sub formă de suspensie apoasă, cu miscibilitate ridicată, soluția de tratare fiind foarte omogenă.
  • Dimensiunea optimă a particulelor conținute nu periclitează procesul de fotosinteză, contribuind la o calitate ridicată a producției.
  • Flowbrix este foarte ușor de utilizat și nu necesită neutralizare.

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA. Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

 

Presidium. Super-eroul prevenției

Ferma : 22 mai 2020

  A venit și  vremea cartofului. De aceea, în următoarea perioadă, vă vom prezenta fungicidele oferite de Kwizda Agro Romania pentru controlul bolilor provocate de microorganismele dăunătoare. 

Avem certitudinea că veți regăsi printre acestea produsele cele mai bune pentru cultura dumneavoastră. Dacă nu vă puteți hotărî, Reprezentanții noștri vă stau la dispoziție cu cele mai bune recomandări.

Deci, să începem cu începutul: prevenția.
Prevenția este o partidă la dublu

Presidium este un fungicid de ultimă generație, cu acțiune preventivă foarte eficientă împotriva manei (Phytophthora infestans), datorită celor două substanțe active conținute. Este vorba despre zoxamidă (180 g/l), cu acțiune non-sistemică, ce inhibă dezvoltarea sporilor, având și rol de protecție a tuberculului de cartof, și despre dimetomorf (180 g/l), ce prezintă acțiune sistemică translaminară, cu efect de inhibare a formării pereților celulari ai patogenului.

Zoxamida acționează după germinarea sporilor, stopând transformarea acestora în sporangi ce ar urma să fie eliberați, și stopează elongația tubului germinal. Această substanță activă prezintă o acțiune foarte rapidă, fiind capabilă să acționeze înaintea altor substanțe, în etapa dinainte ca zoosporii să devină mobili și să provoace extinderea infestării. În plus, zoxamida acționează și asupra zoosporilor ce infestează materialul săditor.

Dimetomorf, a doua substanță activă din Presidium, întrerupe formarea pereților celulari ai organismului patogen și inhibă creșterea, atașarea și pătrunderea sporilor în frunză. Această substanță activă pătrunde translaminar prin frunză, asigurându-i o foarte bună protecție, dar prezintă și beneficiul de a fi foarte ușor transportată în interiorul plantei. Efectul dimetomorf: aplicat înainte de formarea sporangiilor, inhibă total sporularea și oprește răspândirea bolii.

 Beneficii. Aplicare Presidium

Fermierii care utilizează Presidium știu cu certitudine că acest fungicid previne apariția și împiedică răspândirea manei. Remarcăm că prin controlul manei se asigură productivitatea culturii și o calitate ridicată a producției.
Pentru aceasta, vă recomandăm să aplicați Presidium preventiv, în culturi cu risc ridicat de apariţie a bolii. Presidium se aplică de maximum 5 ori pe sezon, cu un interval de 7-10 zile între pulverizări sau chiar mai puțin, dacă riscul de infestare este crescut. Se realizează maximum 3 aplicări consecutive, în alternanță cu alte fungicide având moduri de acțiune diferite. Doza este de 1 l/ha.

Nu utilizaţi PRESIDIUM® singur în cazul în care mana este deja prezentă în cultură, produsul acționând numai preventiv, nu și curativ.

Pentru un plus de eficiență, vă recomandăm să aplicați acest fungicid împreună cu adjuvantul Designer, ce asigură o mai bună aderență a tratamentului pe frunze.  Doză Designer: 0,1 - 0,2 l/ha.