FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 9, 2024


Categorii:

ATACUL DE CORD ȘI ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Avertisment: un îndulcitor popular fără zahăr legat de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale

de Cleveland Clinic , 8 iunie 2024

 

Un studiu recent al Cleveland Clinic a asociat nivelurile ridicate de xilitol unui ​​risc cardiovascular crescut, inclusiv unor atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Studiul sugerează că xilitolul îmbunătățește abilitățile de coagulare, ceea ce duce la un risc mai mare de tromboză. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua impactul pe termen lung al consumului de xilitol.

Nivelurile ridicate de xilitol pot crește riscurile cardiovasculare prin promovarea coagulării, potrivit cercetărilor Cleveland Clinic. Xilitolul este un îndulcitor comun fără calorii care se găsește în bomboane și pasta de dinți fără zahăr.

Cercetătorii Clinicii Cleveland au descoperit că cantități mai mari de xilitol, alcool zaharat, sunt asociate cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral.

 

Echipa, condusă de Stanley Hazen, M.D., Ph.D., a confirmat asocierea într-o analiză pe scară largă a pacientului, modele de cercetare preclinice și un studiu de intervenție clinică. Rezultatele au fost publicate pe 6 iunie în European Heart Journal.

Prevalența și utilizarea xilitolului.

 Xilitolul este un înlocuitor comun al zahărului utilizat în bomboane fără zahăr, gume, produse de panificație și produse orale, cum ar fi pasta de dinți. În ultimul deceniu, utilizarea înlocuitorilor de zahăr, inclusiv a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, a crescut semnificativ în alimentele procesate care sunt promovate ca alternative sănătoase. Anul trecut, aceeași echipă de cercetare a găsit o legătură similară între eritritol și riscul cardiovascular. Xilitolul nu este la fel de răspândit ca eritritolul în produsele alimentare keto sau fără zahăr în SUA, dar este comun în alte țări.

Implicații și recomandări.

„Acest studiu arată din nou necesitatea imediată de investigare a alcoolilor de zahăr și a îndulcitorilor artificiali, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum obezitatea sau diabetul”, a spus dr. Hazen, Președintele de Științe Cardiovasculare și Metabolice la Institutul de Cercetare Lerner al Clinicii Cleveland și Şef de co-secţie Cardiologie Preventivă în Institutul Inimii, Vasculare şi Toracice.

„Nu înseamnă să aruncați pasta de dinți dacă conține xilitol, dar ar trebui să fim conștienți de faptul că consumul unui produs care conține niveluri ridicate ar putea crește riscul de evenimente legate de formarea cheagurilor de sânge.”

Cercetările conduse de Dr. Hazen leagă substitutul zahărului de riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Credit: Cleveland Clinic

 Metodologia studiului și constatările inițiale.

În acest nou studiu, cercetătorii au identificat că nivelurile ridicate de xilitol circulant au fost asociate cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare timp de trei ani, într-o analiză a mai mult de 3.000 de pacienți din SUA și Europa. O treime dintre pacienții cu cea mai mare cantitate de xilitol în plasmă au avut mai multe șanse de a experimenta un eveniment  cardiovascular. Pentru a confirma concluziile, echipa de cercetare a efectuat teste preclinice și a constatat că xilitolul a provocat coagularea trombocitelor și a crescut riscul de tromboză. Cercetătorii au urmărit, de asemenea, activitatea trombocitelor de la persoanele care au ingerat o băutură îndulcită cu xilitol în comparație cu o băutură îndulcită cu glucoză și au descoperit că fiecare măsură a capacității de coagulare a crescut semnificativ imediat după ingestia de xilitol, dar nu și de glucoză.

Este nevoie de cercetări suplimentare.

Autorii notează că sunt justificate studii suplimentare care evaluează siguranța cardiovasculară pe termen lung a xilitolului. Cercetarea a avut mai multe limitări, inclusiv faptul că studiile de observație clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate. Ei recomandă să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician certificat pentru a afla mai multe despre alegerile alimentare sănătoase și pentru recomandări personalizate.

Cercetarea face parte din investigația în desfășurare a Dr. Hazen asupra factorilor care contribuie la riscul cardiovascular rezidual. Echipa sa urmărește pacienții de-a lungul timpului și găsește semnături chimice în sânge care pot prezice dezvoltarea viitoare a bolilor cardiace și metabolice. El a făcut descoperiri de pionierat în cercetarea aterosclerozei și a bolilor inflamatorii, inclusiv descoperirea seminală care leagă căile microbiene intestinale de bolile cardiovasculare și bolile metabolice.

Referințe: “Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk” by Marco Witkowski, Ina Nemet, Xinmin S Li, Jennifer Wilcox, Marc Ferrell, Hassan Alamri, Nilaksh Gupta, Zeneng Wang, Wai Hong Wilson Tang and Stanley L Hazen, 6 June 2024, European Heart Journal.
DOI: 10.1093/eurheartj/ehae244

Dr. Hazen conduce, de asemenea, Centrul pentru microbiom și sănătate umană al Cleveland Clinic și deține catedra Jan Bleeksma în biologie celulară vasculară și ateroscleroză.

Studiul a fost susținut parțial de National Institutes of Health (NIH) și Office of Dietary Suppliments.

Dr. Hazen este numit ca co-inventator al brevetelor în curs și eliberate deținute de Clinica Cleveland în legătură cu diagnosticul și terapia cardiovasculară.

................................

 

Articolul

Warning: Popular Sugar-Free Sweetener Linked to Heart Attacks and Strokes

By CLEVELAND CLINIC JUNE 8, 2024

la adresa: https://scitechdaily.com/warning-popular-sugar-free-sweetener-linked-to-heart-attacks-and-strokes/

................

Studiul

Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk” by Marco Witkowski, Ina Nemet, Xinmin S Li, Jennifer Wilcox, Marc Ferrell, Hassan Alamri, Nilaksh Gupta, Zeneng Wang, Wai Hong Wilson Tang and Stanley L Hazen, 6 June 2024, European Heart Journal. 06 June 2024
European Heart Journal, ehae244, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae244,

la adresa:

https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article-abstract/doi/10.1093/eurheartj/ehae244/7683453?redirectedFrom=fulltext

Rezultatele studiului:

În studiile metabolomice inițiale nețintite (cohorta de descoperire), nivelurile circulante ale unui poliol atribuit provizoriu ca xilitol au fost asociate cu riscul incidentului (de 3 ani) de evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE). Analizele ulterioare LC-MS/MS cu diluție cu izotop stabil (cohorta de validare) specifice pentru xilitol (și nu izomerii săi structurali) au confirmat asocierea acestuia cu riscul incident MACE [raportul de risc ajustat al treilea față de primul tertil (interval de încredere 95%), 1,57 (1,12). –2,21), P < .01]. Studiile mecanice complementare au arătat indici multipli ai reactivității plachetare și formarea trombozei in vivo la niveluri observate în plasma jeun. În studiile intervenționale, consumul unei băuturi îndulcite cu xilitol a crescut semnificativ nivelurile plasmatice și a îmbunătățit măsurile funcționale multiple ale receptivității trombocitelor la toți subiecții.

Concluzii

Xilitolul este asociat cu riscul incident de evenimente cardiovasculare adverse majore. În plus, xilitolul a sporit atât reactivitatea trombocitelor, cât și potențialul de tromboză in vivo. Sunt necesare studii suplimentare care examinează siguranța cardiovasculară a xilitolului.

 

                                                 *  *  *