FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 17, 2022


Categorii:

ANULAREA TAXEI PE BĂUTURI RILE RĂCORITOARE CU ZAHĂR

Marea Britanie „se gândește la anularea taxei pe băuturi răcoritoare cu zahăr”

De James Beeson

Taxa pentru industria băuturilor răcoritoare a intrat în vigoare în 2018.

  RichartPhotos // Shutterstock.com

 

Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, are în vedere anularea taxei pentru industria băuturilor răcoritoare (cunoscută mai frecvent sub numele de taxa pe zahăr), într-o mișcare care ar putea avea efecte secundare pentru proprietarii de mărci de băuturi gazoase.

Guvernul Regatului Unit își revizuiește strategia anti-obezitate pentru Anglia în lumina crizei costului vieții, s-a confirmat [1]. Planul de a descuraja oamenii să mănânce așa-numita mâncare nedorită prin restricții privind publicitatea, ofertele speciale și plasarea produselor – care au fost deja amânate cu un an – sunt suspendate în timpul în  care are loc revizuirea.

Cu toate acestea, potrivit ziarului The Times[2], revizuirea ar putea merge mai departe, se spune că guvernul Truss se pregătește să elimine taxa pe zahăr, care a fost introdusă în urmă cu patru ani.  

Prim-ministrul Marii Britanii este cunoscut ca fiind un critic al așa-numitelor politici de „stat dădacă” și a criticat anterior taxa pe zahăr, spunând că „taxele pe alimente îi afectează pe cei cu veniturile cele mai mici”. Secretarul pentru Sănătate și vicepremierul Theresa Coffey este, de asemenea, considerată a fi în favoarea acestei mișcări.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit nu a comentat raportul atunci când a fost abordat de Just Drinks.Asociația britanică a băuturilor răcoritoare a refuzat să comenteze.

Taxa pe zahăr a fost introdusă[3] în Marea Britanie în anul 2018 și constă într-o taxă de 18p  pe litru pentru băutorii cu cinci până la opt grame de zahăr la 100 ml și 24 p pe litru pentru cei cu mai mult de 8 g de zahăr la 100 ml.

Taxa generează venituri de aproximativ 300 milioane GBP (346 milioane USD) pe an pentru guvern. Mulți proprietari de mărci de băuturi răcoritoare au reformulat produsele pentru a evita plata taxei.

Mhairi Brown, manager pentru politici și afaceri publice la grupul de campanie Action on Sugar și Action on Salt din Marea Britanie, a susținut că taxa a dus la „eliminarea anuală a 48 de milioane de kilograme de zahăr din dieta națiunii”, citând perioada 2015-2019.

„Fără îndoială, taxa pentru industria băuturilor răcoritoare a demonstrat cele mai bune practici atât pentru afaceri, cât și pentru sănătatea națiunii, în special a celor din zonele cele mai defavorizate”, a spus Brown.

„Măsuri ca aceasta trebuie acum să fie susținute și protejate de guvern pentru a ajuta la prevenirea deceselor și suferințelor inutile a mii de oameni, cauzate de dietele nesănătoase, economisind în același timp miliarde de lire sterline pe an.”

În timpul campaniei sale pentru a deveni prim-ministru, Truss a spus că va renunța la planurile de restricționare a ofertelor de cumpărare multiplă pentru alimente și băuturi bogate în grăsimi, sare sau zahăr și că nu va impune noi taxe pentru alimentele nesănătoase.

……............................................................…..

Articolul original:

 

UK ‘considering scrapping soft drinks sugar tax’ September 15, 2022                 

The Soft Drinks Industry Levy came into force in 2018. , By James Beeson

https://www.just-drinks.com/news/uk-considering-scrapping-soft-drinks-sugar-tax/

....................................................................

[1] https://www.just-food.com/news/uk-government-may-scrap-anti-obesity-strategy/

[2] https://www.thetimes.co.uk/article/liz-truss-sours-on-sugar-tax-as-price-rises-bite-tpbmtq2zr

[3] https://www.just-drinks.com/news/uk-sugar-tax-comes-into-force/