FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 19, 2020


Categorii:

AMENINȚARE. CORONAVIRUSUL SFECLEI LOVEȘTE DIRECT ÎN PRODUCȚIA DE ZAHĂR A EUROPEI. RIZOMANIA DĂ FIORI FERMIERILOR

AMENINȚARE. CORONAVIRUSUL SFECLEI LOVEȘTE DIRECT ÎN PRODUCȚIA DE ZAHĂR A EUROPEI. RIZOMANIA DĂ FIORI FERMIERILOR 

Nelu Dorobantu , 2020.07.09

 

 

Fermierii europeni au un alt motiv să se teamă. Aceștia trebuie să facă faţă virusului îngălbenirii sfeclei de zahăr / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Mai nou, pe lângă efectele nedorite ale noului coronavirus cu care au fost nevoiți să se confrunte, fermierii europeni au un alt motiv să se teamă, în condițiile în care aceștia trebuie să facă faţă virusului îngălbenirii sfeclei de zahăr care ar putea reduce producţia cu până la 25% în Franţa şi chiar mai mult în Germania.

Asta în condițiile în care agricultorii din Europa au trebuit să facă față inclusiv preţurilor extrem de scăzute şi unei primăveri secetoase care a afectat plantele, scriu cei de la Bloomberg.

Gradul de dificultate al luptei împotriva acestui virus s-a mărit după anul 2018, atunci când decidenții de la Bruxelles au interzis utilizarea neonicotinoidelor, pesticide clasificate drept periculoase pentru albine.

Experții susțin că virusul îngălbenirii sfeclei riscă să reducă producţia de zahăr a UE, pentru al treilea sezon, după ce colapsul preţurilor în urmă cu câţiva ani a dus la diminuarea suprafeţelor cultivate şi a forţat închiderea unor fabrici.

Virusului îngălbenirii sfeclei afectează producția cincinală în Hexagon

Potrivit precizărilor făcute pentru agenția de presă de Timothe Masson, agronom la Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Franţa, vor fi din ce în ce mai greu de obținut randamentele la hectar ale ultimilor cinci ani.

„Chiar dacă vom avea vreme bună în iulie şi august, asta nu va ajuta sfecla afectată să revină la o condiţie normală”, a adăugat specialistul.

Potrivit precizărilor sale, cu toate că impactul variază în funcţie de regiune, există riscul ca producţia de sfeclă de zahăr a Franţei, principalul producător european, să scadă cu 25% până la 3,3 milioane tone în sezonul care va începe în octombrie.

Pierderile ar putea ajunge până la 30% în Germania şi la 50% în Belgia, susţin asociaţiile de cultivatori VSZ şi CBB.

S-a încercat și soluția insecticidelor alternative

Conform precizărilor producătorilor de sfeclă europeni, citați de Bloomberg și de Agerpres, aceștia s-au reorientat către insecticidele alternative, astfel încât să încerce să împiedice răspândirea virusului, dar acestea nu ar fi la fel de eficiente precum neonicotinoidele.

Viteza şi amploarea cu care s-a răspândit virusul i-a luat în surprindere pe mulţi, a adăugat în acest context, Fred Zeller, director la Asociaţia cultivatorilor germani VSZ.

Analiștii din piață spun, pe de altă parte, că o diminuare a producţiei de sfeclă ar trebui să susţină preţurile la zahăr în UE.

În luna mai, producătorul german de zahăr Suedzucker AG estima că preţurile în regiune ar urma să crească în următorul an pe fondul deficitului, iar rivalul Nordzucker AG se aşteaptă ca piaţa să se îmbunătăţească.

Poate cea mai importantă boală a sfeclei de zahăr la nivel mondial – Rizomania – este provocată de puternicul virus al îngălbenirii necrotice a nervurilor sfeclei (BNYVV).

BNYVV se instalează în plantele tinere. Scopul virusului nu este de a ucide planta, ci, mai degrabă, agentul patogen vrea să se înmulțească ca parazit în interiorul acesteia