FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 31, 2024


Categorii:

AFLUXUL DE ZAHĂR UCRAINEAN

Afluxul de zahăr ucrainean – provocare sau soluție?  De Food Biz , ian. 29, 2024

Uniunea Europeană se confruntă cu o dilemă crucială în ceea ce privește importurile de zahăr din Ucraina, într-un context în care producătorii de alimente, precum Coca-Cola, Barilla și Lactalis  își exprimă susținerea pentru o extindere a aprovizionării, în timp ce cultivatorii de sfeclă de zahăr din UE solicită restricții, iar fermierii români blochează granițele în semn de protest.

Comitetul Utilizatorilor Europeni de Zahăr (CIUS), reprezentând industria alimentară și băuturilor, se delimitează de cererile fermierilor, afirmând că UE are un deficit structural de zahăr și că este esențial să se asigure aprovizionarea pe termen lung din Ucraina. În ciuda creșterii semnificative a importurilor de zahăr din Ucraina, CIUS argumentează că această măsură este necesară pentru a reduce deficitul de zahăr al UE și pentru a sprijini creșterea exporturilor cu valoare adăugată mare, contribuind la creșterea economică a UE.

În timp ce Comisia Europeană explorează posibilitatea prelungirii liberalizării importurilor de la Kiev, divergențe între comerț și serviciile agricole pun la încercare procesul de luare a deciziilor. Controversa survine în contextul unui deficit mondial de zahăr și a presiunilor pentru menținerea unui echilibru între beneficiile comerciale pentru Ucraina și impactul asupra remunerației agricultorilor din țările UE de primă linie. Această problemă se transformă într-un punct de discuție intens, în căutarea unei soluții echilibrate pentru toți actorii implicați.  Sursă: Agroteca

Afluxul de zahăr ucrainean – provocare sau soluție?