FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 18, 2023


Categorii:

ADAUGĂ PUȚIN ZAHĂR!

Adaugă doar zahăr: cercetările arată că antioxidantul comun poate fi mai benefic prin glicozilare

De Sydney Dahle | 14 iunie 2023

Profesorul de inginerie biologică Jixun Zhan și studenții săi au publicat recent cercetări care ar putea debloca beneficii suplimentare ale antioxidanților comuni.

Noile cercetări arată că compușii polifenolici, care se găsesc în mod obișnuit în fructe și legume, pot fi combinați cu molecule de zahăr pentru a crea potențial medicamente care salvează vieți. Polifenolii sunt o clasă de compuși care se găsesc în multe alimente pe bază de plante.

Polifenolii ajută la prevenirea leziunilor celulare în organism și pot ajuta la prevenirea afecțiunilor precum cancerul sau bolile de inimă.

Cu toate acestea, multe dintre ele nu se dizolvă în apă, ceea ce face dificil să profitați pe deplin de beneficiile lor pentru sănătate.

Profesorul de inginerie biologică de la Universitatea de Stat din Utah, Jixun Zhan, și studenții săi absolvenți, Jie Ren și Caleb Barton, au publicat recent un articol de revizuire cuprinzător despre producția prin inginerie de O-glicozide polifenolice, care permit acelor compuși polifenolici să rămână stabili și solubili prin fermentația microbiană.

Studiul a fost publicat în cel mai recent număr al Biotechnology Advances[1].

„Polifenolii au multe efecte diferite în organism și pot fi utilizați pentru a dezvolta potențiale medicamente și suplimente de sănătate”, a spus Zhan.

„Au, de asemenea, proprietăți naturale de conservare și ne pot proteja țesuturile corpului de daunele cauzate de substanțele nocive. Din păcate, solubilitatea slabă în apă și biodisponibilitatea scăzută le-au limitat beneficiile pentru sănătate, dar prin atașarea moleculelor de zahăr, le putem face mai solubile în apă și mai stabile.”

Acest proces se numește glicozilare / glycosylation. Cercetătorii folosesc noi metode, cum ar fi fermentația bacteriană, pentru a modifica structurile zahărului și modelele de glicozilare ale polifenolilor. Prin studierea enzimelor și proceselor implicate în biosinteza zahărului, este acum posibil să se dezvolte glico-medicamente mai eficiente. Articolul lui Zhan rezumă diferitele glicozide fenolice găsite în natură și metodele folosite pentru a le produce.

 „Explorând mecanismele din spatele producției acestor compuși în bacterii și oferind metode de manipulare a biosintezei zahărului, putem crea agenți medicali utili și îmbunătăți viața”, a spus Zhan.

Au fost dezvoltate diferite metode pentru a produce glicozide polifenolice în laborator, dar cele mai multe sunt încă la scară mică.

Cercetările viitoare se vor concentra pe îmbunătățirea eficienței proceselor de producție, inclusiv pe optimizarea condițiilor de fermentație și pe găsirea unor modalități mai bune de transport a compușilor.

„Glicozidele polifenolice sunt compuși valoroși cu diverse beneficii pentru sănătate.

Utilizarea microbilor pentru a produce acești compuși într-o manieră controlată și rentabilă arată promițătoare pentru producția la scară largă”, a spus Zhan.

 

………………….....................……….

Articolul

Just Add Sugar: Research Shows Common Antioxidant Can Be More Beneficial Through Glycosylation

By Sydney Dahle | June 14, 2023

WRITER   Sydney Dahle , Public Relations Specialist , College of Engineering , 435-797-7512 , sydney.dahle@usu.edu

CONTACT  Jixun Zhan , Professor , Department of Biological Engineering , 435-797-8774 , jixun.zhan@usu.edu

.....................

la adresa

https://www.usu.edu/today/story/just-add-sugar-research-shows-common-antioxidant-can-be-more-beneficial-through-glycosylation

 

Articolul stiintific,

Engineered production of bioactive polyphenolic O-glycosides

Jie Ren, Caleb Don Bartob, Jixun Zhang, 

Department of Biological Engineering, Utah State University, 4105 Old Main Hill, Logan, UT 84322-4105, USA

Received 3 December 2022, Revised 4 March 2023, Accepted 2 April 2023, Available online 5 April 2023, Version of Record 12 April 2023.

https://doi.org/10.1016/j.biotechadv.2023.108146

................

la adresa

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975023000538?via%3Dihub

 

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975023000538