FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2022


Categorii:

3 MITURI DESPRE „DETOXIFIERE” ÎN CARE NU AR TREBUI SĂ MAI CREDEȚI!

Ne uităm la câteva mituri despre detoxifierea zahărului și de ce reducerea totală a zahărului din dietă nu este răspunsul.

Rajeswari V Shetty, HOD-Dietetics, Fortis SL Raheja Hospital, Mahim

Cu atât de multe informații online despre detoxifiere, poate deveni dificil să cercetăm totul pentru a obține o imagine clară a adevărului.

Fără îndoială, consumul de prea mult zahăr este direct asociat cu obezitatea și cu o serie de alte boli, inclusiv problemele legate de inimă și ficat. Toate acestea pot duce uneori la o frică de zahăr, ceea ce este regretabil pentru că avem nevoie de zahăr pentru a trăi și a ne desfășura funcțiile vitale ale corpului.

Deci, mai întâi, să abordăm prima întrebare, ce este zahărul?

Zaharurile sunt carbohidrați și oferă o sursă de energie în dieta noastră.

Există mai multe zaharuri diferite și, în timp ce unele apar în mod natural în unele alimente, cum ar fi fructele și produsele lactate, altele sunt fabricate și adăugate la o mare varietate de alimente.

Mai mult, zaharurile simple sau monozaharidele includ glucoza și fructoza; zahărul alb granulat este un zahăr compus sau dizaharid cunoscut sub numele de zaharoză, format din glucoză și fructoză. În timpul digestiei, organismul descompune dizaharidele în monozaharide. Zahărul poate lua multe forme diferite, inclusiv zahăr alb, brut sau brun, miere sau sirop de porumb. În continuare, să ne uităm la câteva mituri despre detoxifierea zahărului și de ce reducerea totală a zahărului din dietă nu este răspunsul.

Picture Credits: IANS

  • Mitul 1: Zahărul cauzează diabet

Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care glicemia unei persoane rămâne prea mare pentru o perioadă lungă de timp. Dacă glicemia este ridicată pentru prea mult timp, poate provoca orbire, amputații ale membrelor și boli cardiovasculare (CVD). Deoarece diabetul se concentrează pe glicemia crescută, există o credință comună că consumul de mult zahăr duce la diabet. Diabetul este mai complicat decât să spui că ai un nivel ridicat de zahăr în organism. Insulina permite zahărului (glucoza) să pătrundă în ficat, în mușchi și în celulele adipoase. În diabet, nivelul ridicat de zahăr din sânge se datorează lipsei sau scăderii funcției a hormonului insulinei.  

Obezitatea și diabetul au o relație strânsă, deoarece 90% dintre persoanele cu diabet de tip 2 sunt obezi. Deoarece obezitatea face organismul mai puțin sensibil la insulină, devine dificil pentru organism să regleze glicemia.

În plus, un stil de viață sedentar și lipsa exercițiilor fizice contribuie, de asemenea, la riscul de diabet, deoarece 80% din glicemie este absorbită de mușchi. Când nu suntem activi fizic, nu există loc unde să depozităm glucoza din sânge, ceea ce  poate cauza nenumărate probleme de sănătate. Consumul mare de zahăr va duce la un surplus caloric, la creștere în greutate pe termen lung și la obezitate, ceea ce ar putea afecta indirect riscul de diabet. Așa că întotdeauna consumați zahăr cu moderație.

  • Mitul 2: Zahărul este ușor de găsit în alimente și produse ambalate

Toată lumea crede că deserturile și băuturile răcoritoare sunt principalii vinovați pentru sursele de zahăr din dietă. Dar acest lucru nu este adevărat, deoarece zahărul poate fi prezent în multe locuri care nu pot fi ușor vizibile. Există multe produse cu zahăr adăugat, mai ales când vine vorba de alimente ambalate. Când oamenii decid să limiteze zaharurile adăugate, ei știu să evite vinovații evidenti precum bomboanele, prăjiturile și produsele de patiserie. Dar adevărul este că zahărul este prezent chiar și în alimentele ambalate care sunt comercializate ca „sănătoase”, cum ar fi iaurturile aromate, granola, batoanele energetice, cerealele, sosul de mere aromatizat, pâinea și tartinele (cum ar fi sosul BBQ sau untul de nuci).

Citirea etichetei ingredientelor este esențială pentru a determina cât de multe zaharuri adăugate conține un produs. Deși trebuie să cautăm cuvântul zahăr, știm că există multe pseudonime pentru zahăr, inclusiv siropul de porumb bogat în fructoză, zahărul din trestie, îndulcitorul din porumb, melasa, siropul, concentratele de suc de fructe și mierea. Un alt sfat de reținut este că, dacă zahărul apare între primele câteva ingrediente dintr-un produs ambalat, este mai bine să nu-l cumpărați, deoarece va conține un nivel ridicat de zahăr.

  • Mitul 3: Pentru a reduce zahărul din dieta dvs., trebuie să reduceți și fructele

Fructiera este sigură și o alternativă sănătoasă la deserturi și prăjituri. Fructele conțin zahăr, dar acel zahăr este fructoză naturală, care se descompune ușor în organism. În plus, fructele conțin și câțiva nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele alimentare, vitaminele (cum ar fi vitamina C), mineralele (precum potasiul) și antioxidanții. Acești nutrienți au o gamă largă de beneficii pentru sănătate și sunt esențiali pentru o dietă sănătoasă.

Când luăm în considerare opțiunile alimentare, este necesar să trecem dincolo de o singură componentă alimentară pe care îl conține un aliment, precum zahărul, și să privim întregul pachet de nutrienți pe care îl oferă, astfel încât să existe un echilibru al nutrienților în masă.

În concluzie, ar fi greșit să numim zahărul „otrava albă”. Nevoia momentului este să ne controlăm aportul zilnic de zahăr care să fie în echilibru cu alți nutrienți precum proteinele, vitaminele și carbohidrații.

Este la fel de important să avem un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice regulate - plimbare, alergare, să facem mișcare și să rămânem activi în cel mai bun mod posibil.

Și să ne amintim, dacă menținem aportul de zahăr la 5% din aportul caloric, ceea ce este acceptabil și recomandat și facem exerciții fizice moderate, în mod ideal ar trebui să nu provocăm niciun risc negativ pentru sănătate sau să provocăm vreo boală.

……………………………………………………….

Articolul original:

3 Myths About ‘Sugar Detox’ That You Should Stop Believing in!                  April 21, 2022,

Rajeswari V Shetty, HOD-Dietetics, Fortis SL Raheja Hospital, Mahim

https://www.india.com/health/3-myths-about-sugar-detox-that-you-should-stop-believing-in-5350056/