FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 23, 2023


Categorii:

ZAHĂRUL ESTE PROCESAT DIFERIT ÎN CREIERELE PREDISPUSE LA OBEZITATE

Dulcele divide: zahărul este procesat diferit în creierele predispuse la obezitate

Michigan Medicine – Universitatea din Michigan, 20 aprilie 2023

Cercetătorii investighează rolul nuc leului accumbens al creierului în stimularea supraalimentării și a obezității. Un studiu recent, folosind modele pe șobolani, a găsit diferențe ale nucleului accumbens între șobolanii predispuși la obezitate și cei rezistenți la obezitate, arătând că a durat mai mult ca  glucoza să pătrundă în nucleul accumbens la animalele predispuse la obezitate.

În plus, la acești șobolani au fost găsite niveluri de glutamat în exces, un neurotransmițător excitator, ceea ce sugerează un defect în procesul de reciclare a  neurotransmițătorului. Cercetătorii își propun să exploreze rolul inflamației în dezvoltarea obezității și modul în care diferențele în funcțiile creierului contribuie atât la susceptibilitatea la obezitate cât și la rezistența la obezitate.

Perspectivele moleculare indică bazele neuronale ale obezității

Oamenii de știință care studiază nucleul accumbens la șobolani au descoperit diferențe între animalele predispuse la obezitate și cele rezistente la obezitate, primele arătând intrarea întârziată a glucozei și niveluri în exces de glutamat. Aceste descoperiri sugerează un defect în reciclarea neurotransmițătorilor, iar echipa de cercetare intenționează să investigheze rolul inflamației în dezvoltarea obezității.

Dietă? Poate că evităm cu totul dulciurile sau carbohidrații sau reducem mesele târzii de noapte. Acestea sunt exemple de modificare a  comportamentului și, totodată, atunci când vine vorba de alimente, evitarea acestor factori declanșatori ai dietei poate fi destul de greu de făcut.

Pentru a înțelege ce îi determină pe oameni să mănânce în exces, oamenii de știință se uită mai atent la o structură a creierului implicată în motivație, numită nucleus accumbens. Această regiune mică determină comportamente de căutare a recompenselor care stau la baza urmăririi sexuale, a drogurilor recreative precum nicotina și alcoolul dar și a alimentelor.

 „Acești centri de motivare a creierului au evoluat pentru a ne ajuta să supraviețuim; atât găsirea hranei cât și a face sex sunt activități esențiale pentru supraviețuirea unui individ și a unei specii”, a spus Carrie Ferrario, Ph.D., profesor asociat la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Michigan Medical School.

 „Ceea ce era avantajos atunci când mâncarea era greu de găsit a devenit un dezavantaj și ceva nesănătos în mediul actual, dens alimentar. Acest lucru este agravat de supraabundența de alimente supraprocesate, cu nutriție scăzută, care ne pot satisface gustul, dar ne lasă corpul nehrănit.

Oamenilor nu le este greu să refuze o porție suplimentară de broccoli sau încă doar o porție de cartofi prajiți sau încearcă să mai facă loc pentru încă un pic de desert cu ciocolată… dar asta este o altă poveste. Adevărata provocare este să depășim aceste îndemnuri și să ne schimbăm comportamentul când vine vorba de mâncare”, a adăugat Ferrario.

Având în vedere că obezitatea asumă practic toate sistemele corporale, Ferrario, Peter Vollbrecht, Ph.D., de la Universitatea Western Michigan, și colegii lor folosesc modele de șobolani pentru a înțelege potențialele diferențe ale creierului dintre animalele care sunt predispuse la supraalimentare și obezitate și animalele care nu sunt predispuse.

Cercetări anterioare din laboratorul lui Ferrario au evidențiat diferențe în nucleul accumbens la șobolanii predispuși la obezitate și cei rezistenți la obezitate.

Cel mai recent studiu al lor, publicat în Journal of Neurochemistry[1], a urmărit ceea ce se întâmplă în timp real în creier atunci când acestor animale li s-a administrat glucoză, un tip de zahăr, etichetat cu un trasor. Trasorul a permis cercetătorilor să măsoare acest nou zahăr din creier.

Zahărul este principala sursă de combustibil a creierului și, odată acolo, molecula este descompusă și folosită pentru a crea noi molecule precum glutamina, glutamatul și GABA, fiecare cu un rol important în influențarea activării neuronilor din creier și din sistemul nervos.

„Glucoza consumată este descompusă și apoi carbonii săi sunt încorporați în neurotransmițători. Vedem acei carboni marcați care apar în acele molecule – glutamat, glutamină și GABA – în timp”, a explicat Vollbrecht.

Ei au descoperit că glucoza durează mai mult pentru a ajunge în nucleul accumbens al animalelor predispuse la obezitate. În plus, la măsurarea concentrației de glutamat, glutamină și GABA, au descoperit niveluri în exces de glutamat, un neurotransmițător excitator. Acest lucru, a spus echipa, a implicat un defect în procesul de reciclare a neurotransmițătorilor, menținut de obicei în sistemul nervos de celule în formă de stea numite astrocite. În mod normal, astrocitele vor scoate glutamatul din spațiul dintre neuroni, numit sinapsă, îl vor transforma în glutamină și apoi îl vor transporta înapoi la celulele care produc GABA sau glutamat. Această secvență este crucială pentru pornirea și oprirea neuronilor.

 „Descoperirile sugerează că primim prea mult glutamat iar acesta nu este scos din sinapsă”, a spus Vollbrecht. Ferrario a adăugat: „Echilibrul dintre glutamat și GABA (principalul transmițător inhibitor) este cu adevărat important pentru funcția creierului și va influența activitatea neuronilor din nucleul accumbens”.

Acest echilibru, și, prin urmare, activitatea creierului, este diferit la șobolanii predispuși la obezitate față de cei rezistenți la obezitate. Faptul că acești șobolani sunt fie predispuși la obezitate, fie nu,  este important pentru a dezlega cauza și efectul, spune Vollbrecht. „Ne permite să eliminăm dieta ca una dintre variabile.”

Echipa speră să studieze în continuare rolul inflamației în dezvoltarea obezității și modul în care diferențele în funcția creierului contribuie la susceptibilitatea și rezistența la obezitate.

Referință: „Reglarea diferențială a glutamatului nucleului accumbens și a GABA la șobolanii predispuși la obezitate și rezistenți la obezitate” de Peter J. Vollbrecht, Kathryn M. Nesbitt, Victoria M. Addis, Keenan M. Boulnemour, Daniel A. Micheli, Kendall B. Smith, Darleen A. Sandoval, Robert T. Kennedy, Carrie R. Ferrario, 6 noiembrie 2022, The Journal of Neurochemistry.

DOI: 10.1111/jnc.15720

Alți autori ai lucrării includ Kathryn M. Nesbitt, Victoria M. Addis, Keenan M. Boulnemour, Daniel A. Micheli, Kendall B. Smith, Darleen A. Sandoval și Robert T. Kennedy.

………………………………………..

Articolul

The Sweet Divide: Sugar Is Processed Differently in the Brains of Obesity-Prone , By Michigan Medicine – University of Michigan April 20, 2023

https://scitechdaily.com/the-sweet-divide-sugar-is-processed-differently-in-the-brains-of-obesity-prone/?utm_content=cmp-true

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jnc.15720

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.